Haberler

Dha Yurt Bülteni -4

BAKAN AKDAĞ; SURİYE'DEKİ SALDIRIYI LANETLİYORUM1)KİMYASAL SALDIRI OLDUĞUNA DAİR ELİMİZDE BİLGİLER MEVCUTREFERANDUM çalışması için seçim bölgesi Erzurum'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Suriye'de yaşanan kimyasal saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada bunun insanlık dışı eylem olduğunu söyledi.

BAKAN AKDAĞ; SURİYE'DEKİ SALDIRIYI LANETLİYORUM

1)KİMYASAL SALDIRI OLDUĞUNA DAİR ELİMİZDE BİLGİLER MEVCUT

REFERANDUM çalışması için seçim bölgesi Erzurum'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Suriye'de yaşanan kimyasal saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada bunun insanlık dışı eylem olduğunu söyledi. Bakan Akdağ, "Zalim bir rejimin, zalimce çoluk çocuk, genç yaşlı, hamile hasta demeden insanların üstüne kimyasal bombalarla saldırması insanlık dışı bir vahşet. Bu vahşeti, bu vahşete sebep olanları şiddetle lanetliyorum" dedi.

Bugün uçakla Erzurum'a gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı havalimanında Vali Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen (AKP) ve çok sayıda partili tarafından karşıladı. Bakan Akdağ ve beraberindekiler merkez Palandöken İlçesi'ndeki Polis Amca İlkokulu'nda düzenlenen 'Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Nesiller' projesine katılarak öğrencilere içerisinde dış fırçası, macunu ve bir de mektubun bulunduğu 'ağız-diş sağlığı seti' hediye etti. Çocuklarla ağız-diş sağlığı üzerine sohbet eden Bakan Akdağ, bir çocuğun "Doktorun yanlışlıkla başka dişini çekmesini" söylemesi üzerine hayret ederek "Yapma yaaa" dedi. Çocuklardan her gün en az iki kez dişlerini fırçalama sözünü alan Bakan Akdağ, öğrencilere ağız ve diş sağlığının önemini anlattı. Bakan Akdağ, Türkiye'de yapılan bir araştırmada çocukların dişlerinde ortalama 2 çürük bulunduğunu belirtti.

Okuldan çıkışta gazetecilerin Suriye'nin İdlib kentinde yaşanan kimyasal saldırıyla ilgili sorularını cevaplandıran Bakan Akdağ, şunları söyledi:

"Bize dün itibariyle 30'a yakın hasta ulaşmıştı, ikide vefat vardı. Bunlar bize ulaşanlar, bize ulaşamayan çok sayıda insan var. Ölenler, ağır biçimde hasar görenler var. Bir kimyasal saldırı olduğuna dair bulgular mevcut. Bu bulguları dökümante ederek Dünya Sağlık Örgütü'ne de gönderiyoruz. İnsanlığın bu meseleye duyarsız kalmaması lazım. Daha önce de ifade ettim. Dünyanın bütün güçlü ülkelerinin bu gidişe bir 'dur' demesi gerekiyor. Zalim bir rejimin, zalimce çoluk çocuk, genç yaşlı, hamile hasta demeden insanların üstüne kimyasal bombalarla saldırması insanlık dışı bir vahşet. Bu vahşeti, bu vahşete sebep olanları şiddetle lanetliyorum. Mübarek aylardayız. Cenab-ı Hak onların cezasını versin. Biz Türkiye olarak elimizden geleni yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz."

Görüntü Dökümü

--------------------------

-Bakan Akdağ'ın açıklaması

Haber-Kamera: Turgay İPEK / ERZURUM,

(Süre: 02.53 / 174 MB)

==========================================================

2)KİMYASAL SALDIRIDA AİLESİNDEN 22 KİŞİ ÖLDÜ

SURİYE'nin İdlib kentine bağlı Han Şeyhun İlçesi'ndeki kimyasal saldırıda yaralanan 28 kişi Hatay'ın Reyhanlı Devlet Hastanesi'nde tedavi ediliyor. Reyhanlı'ya getirilen 2 yaralı ise hayatını kaybederken Suriyeli Abdulmecit Yusuf, ailesinden 22 kişinin öldüğünü ileri sürdü. Türkiye sınırına yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki İdlib'in Han Şeyhun İlçesi'ne dün sabah saat 07.30 sıralarında hava saldırısı düzenlendi. Kimyasal gaz da kullanıldığı ileri sürülen saldırıda 58 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Dün gün boyu Reyhanlı Devlet Hastanesi'ne 30 yaralı getirildi. Türkiye ile Suriye arasındaki tampon bölgeye geçen AFAD Adana İl Müdürlüğü'ne bağlı Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif ve Nükleer (KBRN) keşif aracı tarafından da detaylı analizi yapılan yaralılardan 2'si kurtarılamadı. 28 yaralının tedavisi ise devam ediyor.

Reyhanlı İlçesi'nde yaşayan Suriyeli Abdulmecit Yusuf da yakınlarından haber almak için hastaneye geldi. Yusuf, yakınlarından aldığı bilgiye göre, kendi ailesinden 22 kişinin öldüğünü söyledi. Han Şeyhun İlçesi'nde Halep'ten kaçanlarla birlikte nüfusun 150 bin civarında olduğunu belirten Yusuf, "En az 100 kişinin öldüğü, 400 kişinin yaralandığı söyleniyor. Ölenlerin çoğu kadın ve çocuk"dedi.

Görüntü Dökümü

------------------------

Suriyeli Abdulmecit Yusuf'un konuşması

(SÜRE: 44 sn)(BOYUT: 23.8 mb)

Haber-Kamera: Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay),

=====================================================

3)BAKAN AĞBAL'DAN AFYONKARAHİSAR DEĞERLENDİRMESİ

MALİYE Bakanı Naci Ağbal, "Afyonkarahisar'da müthiş bir girişimcilik potansiyeli var. Belirli sektörlerde de son 10-15 yılda gayretli çalışmaları var. Afyonkarahisar bütün bu çalışmalarının meyvelerini toplamaya başlamış" dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, dün Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası'nın Oruçoğlu Termal Tesisleri'nde düzenlediği toplantı sonrası DHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Ak Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya ve diğer parti yöneticilerinin eşlik ettiği Bakan Ağbal, "Afyonkarahisar bizim bir memleketimiz. Ne zaman yolumuz düşse, burada her zaman memnun kaldık. Çünkü dostlarımız var, arkadaşlarımız var, kardeşlerimiz var, hatıralarımız var. Gün boyunca işadamlarımızla birlikte olduk. Afyonkarahisar'da müthiş bir girişimcilik potansiyeli var. Belirli sektörlerde de son 10-15 yılda gayretli çalışmaları var. Afyonkarahisar bütün bu çalışmalarının meyvelerini toplamaya başlamış" dedi.

Afyonkarahisar'da çok güzel istişarelerde bulunduklarını ve çok bilgilendiğini anlatan Bakan Ağbal, kente yeniden gelmek istediğini aktardı.

Görüntü Dökümü

--------

Bakan Ağbal salon detayı

Milletvekili Özkaya'nın Bakan Ağbal ile röportajı

Bakan Ağbal salon çıkışı detayı

57.7 MB /// 01.48"

HABER-KAMERA: Sait KARADUMAN/AFYONKARAHİSAR,

======================================================

4)ÜNİVERSİTEDE 'DOĞALGAZ' PANİĞİ

SİVAS'ta Cumhuriyet Üniversitesi kampusu içerisinde çalışma yapan iş makinesinin doğalgaz ana borusunu delmesi paniğe neden oldu. Alan araç ve yaya trafiğine kapatılarak, önlem alınırken, olay yerine gelen doğalgaz ekipleri vanadan gazı keserek tehlikeyi önledi.

Sabah saat 09.30 sıralarında Cumhuriyet Üniversitesi kampusu içerisinde Sağlık Bilimleri Fakültesi bahçe kısmında kesilmiş ağaç köklerinin kaldırılması için iş makinesi yardımı ile çalışma başlatıldı. Kepçe olarak tabir edilen iş makinesi bu sırada, o kısımdan geçen doğalgaz ana hat borusunu deldi. Borunun delinmesiyle birlikte etrafa şiddetli şekilde gaz sızıntısı yayılmaya başladı. Patlama olabileceği endişesiyle çevredeki binalar da boşaltıldı. Durumun haber verilmesi üzerine önce Cumhuriyet Üniversitesi güvenliği, arkasından da polis ekipleri kısa sürede olay yerine giderek güvenlik tedbiri aldı. Doğalgaz borusunun delindiği güzergahtaki yol yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Şeritlerle önlem alındı. Ardından gazın kesilmesi için Aksa Doğalgaz ekiplerine haber verildi. Kısa sürede olay yerine gelen ekipler, ana vanadan gaz akışını keserek tehlikeyi önledi. Gazın kesilmesiyle yol yeniden trafiğe açıldı.

Aksa Doğalgaz Yapı İşletme Şefi Adem Kehci, bu tür kurum ve kuruluşlara doğalgaz hatlarının bulunduğu yerlerin çizelgesini verdiklerini belirterek, "İş makinesi çalışırken operatör bu hatta dikkat etmediği için boruyu delmiş. Bize haber ulaştıktan hemen sonra gelip, ana vanayı kapatarak gaz akışını durdurduk. Gaz kesilmese patlamaya sebebiyet verebilirdi" dedi.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-Olay yerinden görüntü

-Polis ve özel güvenliğin aldığı tedbirler

-Alanın şeritlerle kapatılması

-Çevredekilerin uzaklaştırılması

-İş makinesinin bulunduğu alan ve gelen gaz sesi

-Doğalgaz ekiplerinin gelişi ve gazın kesilmesi

-Delinen boru ve iş makinesinin görüntüleri

-Doğalgaz yetkilisinin açıklaması

Haber: Eraydın AYTEKİN-Kamera: Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS,

(164 mb)

==================================================

5)ÇENESİNDE TÜMÖR BULUNAN YAŞAR'A KAYMAKAMLIK SAHİP ÇIKTI

VAN'ın Başkale İlçesi'ne bağlı Yurttepe Mahallesi'nde yaşayan ve çenesinde tümör bulunan 7 yaşındaki Yaşar Örek'e Kaymakamlık sahip çıktı. Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, tüm masraflarını karşılayarak Yaşar Örek'i tedavi ettirdi.

Başkale'nin İran sınırında bulunan Yurttepe Mahallesi'nde yaşayan 4 çocuk annesi Saliha Örek, doğuştan çenesinde tümör bulunan oğlunun tedavisi için Kaymakam Abdulselam Öztürk'e gelerek yardım istedi. Eşinin cezaevinde bulunduğunu, maddi imkanlarını olmadığı için çocuğunu tedavi ettirmediğini anlatması üzerine Kaymakam Öztürk hemen harekete geçti. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan 7 bin TL olan tüm masrafları karşılanarak minik Yaşar İstanbul'da tedavi edildi.

Oğlunun sağlığına kavuşmasından sonra Saliha Örek, Kaymakam Öztürk'ü ziyaret ederek teşekkür etti. Örek, "İlk tedaviye götürdüğümde çenesindeki tümöre 7 yaşına kadar dokunulmaması istenmişti. 7 yaşına geldikten sonra da imkanımız olmadığı için ameliyat ettiremedik. Ancak yetkililerin yardım etmesiyle çocuğum sağlığına kavuştu" dedi.

Görüntü Dökümü:

---------------------

-Anne Saliha Örek ve oğlu Yaşar Ölek

-Kaymakam Abdulselam Öztürk'le görüşmeleri

-Detaylar

Engin ERTÜRK/BAŞKALE (Van), -

===================================================

6)SOĞUK İLÇENİN SERA DOMATESLERİ MARKA OLDU

SIFIRIN altında 40 derecelere kadar düşen sıcakıklarla Türkiye'nin en soğuk yerlerinden olan Van'ın Çaldıran ilçesnde, 12 milyon liralık bir yatırımla yapılan jeotermal enerji ile ısıtılan ilk sera projesi başarılı oldu. Bölgede seradan yüksek kalitede dometes aldıklarını belirten Çaldıran Jeotermal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Veli Akdağ, ürünlerinin 'Agrovan' adıyla marka olduğunu söyledi.

Çaldıran İlçesi'nin Ayrancılar bölgesine girişimci Şefik Ensari ve Veli Akdağ 2016 yılının başlarında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'dan destek alarak 12 milyon liraya jeotermal enerji ile ısıtılan seralar kurup domates yetiştirmeye başladı. 34 dönüm arazi üzerine kurulan seralar, sıfırın altında 40 derecelerde hava sıcaklıklarının görüldüğü ilçede kuruldu.

BÜYÜK BİR RİSK ALDILAR

Son teknoloji ile kurulan ve 120 kilometre boru döşenerek ısıtılan seralarda, bu yıl zaman zaman eksi 40 dereceye kadar düşen sıcaklığa rağmen yüksek kalitede domates üretildi. Seraları kuran Çaldıran Jeotermal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Veli Akdağ, "Bu bölgede böyle bir yatırım yapmak büyük bir riskti. Seracılık dünyasının gözü buradaydı. Hava sıcaklığının düştüğü ve yoğun karın yağdığı zamanlarda endişelendik. Ama gerekli mühendislik hesaplarını yaptığımız için projemiz başarıyla sonuçlandı ve verimimizi aldık"dedi.

AGROVAN MARKA OLDU

Soğuklara karşı risk alıp yatırım yaptıklarını belirten Akdağ, "Ürettiğimiz doğal domateslerimiz marka oldu. Başta Türkiye'deki birçok il olmak üzere Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'dan taleplere domates yetiştiremedik. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 40 kişiyi istihdam ediyoruz. Seracılıkta bir ilke imza attık. Şimdi yatırımımızı daha büyüterek dünyanın birçok ülkesine domates ihraç edeceğiz" dedi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Dometes sarası

-Serada yetişen domateslerden detaylar

-Çalışanlar

-Jeotermal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Veli Akdağ'la röp.

Osman BEKLEYEN-Murat ÇAĞLAR / VAN,

=====================================================

7)AVUKATLARDAN BİRLİK VE BERABERLİK MESAJLARI

ÇANAKKALE'de, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle düzenlenen törende, referandum öncesi birlik ve beraberlik mesajları verildi.Avukatlar Günü nedeniyle Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene, Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Adnan Güler, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan ve Çanakkale Barosu'na kayıtlı avukatlar katıldı. Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Baro Başkanı Bülent Şarlan, "Çanakkale ruhuna sahip çıkmak bizlerin görevidir. Bu sebeple 16 Nisan referandumuna giderken, Çanakkale ruhunun bize öğrettiği birlik ve beraberlik anlayışımızı devam ettirmeliyiz. Her vatandaşımızın sandığa giderek oyunu muhakkak kullanmasını, memleket meselesi olarak görüyoruz. Vatandaşlarımız özgür iradeleriyle tercihlerini yapabilmeli, çıkacak sonuca da millet olarak saygı duymalıyız. Halkımızın tercihinin hukuk devletine ve demokrasimize katkı sunacağından şüphemiz yoktur. 16 Nisan sonrasında da ülkemizde birlikte yaşayacağımız unutulmadan Çanakkale ruhuna yakışan anlayışı devam ettirmeliyiz" dedi.

Baro Başkanı Şarlan'ın konuşmasının ardından, Atatürk Anıtı önünde toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile tören sona erdi.

Görüntü Dökümü

-----------------------:

-Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenden görüntü,

-Baro Başkanı Bülent Şarlan'ın çelenk sunmasından görüntü,

-Baro Başkanı Bülent Şarlan'ın konuşması,

-Atatürk anıtı önünde toplu hatıra fotoğrafı çekiminden görüntü.

Haber-Kamera: Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE,

==================================================

8)ALMAN AKS ÜRETİCİSİ SAF-HOLLAND, TÜRKİYE'DE İLK ÜRETİM TESİSİNİ DÜZCE'DE AÇTI

TİCARİ araçlar sektöründe faaliyet gösteren Alman aks üreticisi Saf-Holland, Türkiye'de ilk üretim tesisini Düzce'de hizmete açtı. Firmanın Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu, hedeflerinin 2-3 yıla kadar 35 bin adet aks üretmek ve Türkiye'deki pazar payını arttırarak komşu pazarlara ihracat yapmak olduğunu söyledi.

Yıllık ortalama 1 milyar 42 milyon Euro'luk satış hacmi ve 3 bin 200'ün üzerinde istihdam kapasitesiyle, dorse, çekici ve otobüsler için aks bağlantılı sistemler ve bileşenlerinin üreticisi olan firma, 5 milyon Euro'luk yeni üretim tesisini teşvik kapsamındaki Düzce'de DORÜS Organize Sanayi Bölgesi'nde kurdu. Saf-Holland Türkiye Genel Müdürü Bilal Azizoğlu, 10 bin metrekaresi kapalı, 3 bini açık olmak üzere toplam 13 bin metrekarelik bir alan üzerine fabrikayı kurduklarını söyledi. Azizoğlu, 90'lı yıllardan bu yana Türkiye'de ürünleri kullanılan ve 2011 itibariyle ülkemizde resmi olarak faaliyete geçen Saf-Holland'ın ekonomiye şimdi de üretici olarak katkı sağlamasından mutluluk duyduklarını belirtti. Azizoğlu, "Yüksek kalite standartlarında üretim yapacağımız tesisimizde orta vadeli planlarımız dahilinde hedefimiz, 2-3 yıla kadar 35 bin adet aks üretmek. Türkiye'deki pazar payımızı arttırarak komşu pazarlara ihracat yapmak ana hedeflerimiz arasında. Fabrikamızı, başta Ortadoğu olmak üzere, Afrika, Güney Afrika ve ihtiyaç halinde diğer yakın ülkelere ürün sağlayacak bir merkez haline getirmeyi planlıyoruz" dedi.

Azizoğlu, teşvike açık bir bölge olduğu için Düzce'yi tercih ettiklerini ifade ederek, "Onun dışında burada gelişen bir sanayi var. Özelikle Doğu Marmara tarafında, bölgeler gelişiyor. Serbest bölgeler gelişiyor. Yeni organize sanayi bölgeleri açılıyor. Lojistik açıdan Orta Anadolu'ya, Trakya ve İstanbul'a yakın olması da önemli bizim için. Şu anda 35 kişi çalışıyor. Hedefimiz tüm yatırım tamamlandığında 100-150 kişiyi burada istihdam edeceğiz" diye konuştu.

TÜRKİYE, AVRUPA VE ORTADOĞU PAZARLARI ARASINDA KÖPRÜ

Saf-Holland CEO'su Detlef Borghardt, 2020'ye kadar belirledikleri büyüme stratejilerinde yeni pazarların öneminin büyük olduğunu belirtti. Dünya geneline bakıldığında sektörde sundukları her ürün grubunda ilk 3 tedarikçi arasında yer aldıklarına işaret eden Borghardt, "Avrupa'da aks sistemlerinde genel pazar payımız yüzde 40'ların üzerinde. Türkiye'deki araç üretimine bakıldığında ise yaklaşık yüzde 25'lik bir pazar payına sahibiz. Türkiye'deki pazar payımızı arttırabilmek, müşterilerimize daha yakın olmak, ürün ve hizmetlerimizi hızlı sunabilmek, orta vadede de komşu pazarlara Türkiye merkezli ihracat yapmak üzere yeni tesisimizi faaliyete geçiriyoruz. Türkiye, bizim için Avrupa ve Ortadoğu pazarları arasında önemli bir köprü ve bu bölgede yaptığımız yatırım doğrultusunda büyük fırsatlar görüyoruz" dedi.

Firmanın Hindistan Bölge Başkanı Alexander Geis ise Türkiye'de aks sistemleri ile üretime başlayacaklarına işaret ederek, "Uzun vadede üretim yelpazemizi genişleterek çekici araçlar için beşinci teker gibi ürünlerin de üretimini Türkiye'de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Eş zamanlı olarak Türkiye'deki satış sonrası hizmetler ve servis ağı yapılanmamıza da yatırım yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------------------:

-Fabrika içi ve dışı görüntüler

-Genel Müdür ile röp.

Süre: 2.18 Boyut: 73,6 MB

Haber-Kamera: Tezcan SOLMAZ/DÜZCE,

==================================================

9)AĞAÇTA MAHSUR KALAN KEDİ SEFERBERLİĞİ

AYDIN'ın Koçarlı İlçesi'nde ağaçta mahsur kalan kediyi kurtarmak için operasyon yapıldı. Daldan dala geçen kedi gözden kaybolunca 3 saatlik çalışma sonuçsuz kaldı.

Koçarlı'daki Koçarlı Anadolu Lisesi bahçesinde yer alan çam ağaçlarına çıkan kedi, yaklaşık 20 metre yükseklikte mahsur kaldı. Kediyi fark eden öğrenciler, itfaiye ekiplerine haber verdi. Okula gelen Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, kediyi kurtarmak için çalışma başlattı. Ancak itfaiye aracının merdiveni yetersiz kaldı. Bu kez devreye AKUT ekipleri girdi. Akut ekipleri ağaca tırmanırken, daldan dala atlayan kedi zor anlar yaşattı. Yaklaşık 3 saatlik bir çalışma yapan ekipler, daldan dala geçen kedinin izini kaybetti. Öğrenciler ise o anları meraklı gözlerle izledi.

Görüntü Dökümü

-----------------------:

AKUT'un ağaca çıkması

Ağaçtan ağaca atlayan kediden görüntü

Genel ve Detay görüntü

(Haber- Kamera: Burhan CEYHAN/ KOÇARLI (Aydın),

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Erzurum Suriye Akdağ Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title