Haberler

Dha Yurt Bülteni-11

ÇAVUŞOĞLU, RUS BAKAN LAVROV İLE GÖRÜŞÜYOR(ek)1)ÇAVUŞOĞLU 'İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'Türkiye Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5'inci Toplantısı için Antalya'nın Alanya İlçesi'nde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov ile Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantının ardından...

ÇAVUŞOĞLU, RUS BAKAN LAVROV İLE GÖRÜŞÜYOR(ek)

1)ÇAVUŞOĞLU 'İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRECEĞİZ'

Türkiye Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5'inci Toplantısı için Antalya'nın Alanya İlçesi'nde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı SergeyLavrov ile Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantının ardından iki ülke arasında 2017-2018 istişare eylem planını imzaladı. Ardından iki bakan gazetecilerin karşısına çıkarak soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Alanya'da gerçekleştirilen toplantının amacının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin'in arasında 2017 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirilecek toplantının hazırlığını yapmak olduğunu söyledi. Gelecek hafta Başbakan Binalı Yıldırım'ın Moskova'ya gideceğini belirten Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ilişkileri daha öteye ve derine götürmek ve işbirliğini güçlendirmek istediklerini açıkladı. Bakan Çavuşoğlu, "Biz artık uçak düşürülmesi öncesi ve sonrasını konuşmak istemiyoruz. İlişkileri güçlendireceğiz. Ticari hacmimizi 2023 yılında 100 milyar dolara çıkarmak istiyoruz. Beklentimiz her türlü ürünün önündeki engelleri kaldırmak, ulaşımla ilgili sorunları çözmek" dedi.

VİZELERİN TAMAMEN KALDIRILMASI

Bakan Çavuşoğlu, Antalya ve Alanya'nın Rus turistlerin en çok tercih ettiği bölge olduğunu hatırlatarak, vizelerin tamamen kaldırılmasının istediklerini kaydetti. Çavuşoğlu, "Rusların pasaporta bile ihtiyaç olmadan kimlikle gelmesini istiyoruz. Buna da hazırız" dedi. DAEŞ, PKK gibi terör örgütlerinin herkes için tehdit olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu konuda Rusya ile ilişkilerin en iyi boyutta olduğunu söyledi. İş birliğine önem verdiklerini anlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Toplantıda bölgesel konuları ele aldık. Kıbrıs konusundaki son gelişmeleri anlattık. Rusya'nın Azerbaycan ve Karadağ konusundaki çözümleri konusundaki gayretlerini destekliyoruz. İşbirliğimiz bölgenin istikrarı ve güvenliği için çok önemli. Bir taraftan Erdoğan ve Putin sık sık görüşüyorlar. Biz de Sergey ile her platformda görüşüyoruz. Aktif çaba sarf ediyoruz. Suriye'deki durum ortada. Halep'te siviller ölüyor. Suriye'de ateşkesin sağlanması lazım. İnsani yardımların ulaşması lazım. En iyi çözüm siyasi çözüm. Bu çabalarımızın sonuç vereceğine inanıyoruz. Bu çaba Suriye ve diğer ülkelerde istikrar ve barışa yol açacağına inanıyorum. Türk akımı projesi Meclis'te Dışilişkiler Komisyonu'nda onaylandı. Akkuyu Projesi çok önemli. Bu projelerin hayata geçmesi için ortak çaba sarf edeceğiz. İşbirliğinin güçlenmesi ve işbirliğinin bölgenin çıkarına olmasını istiyoruz. Her sektörde işbirliğinde mutlu ve umutluyuz. İki halkın yararına adımlar atmaya devam edeceğiz."

'RUSLARIN ALANYA'YI TERCİH NEDENİNİ ANLADIM'

Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Alanya geldiğinden itibaren çok güzel misafirperverlik gördüğünü belirterek, Rusların neden burayı tercih ettiğini anladığını söyledi. İyi bir görüşme geçirdiklerini kaydeden Lavrov, ciddi bölgesel konular görüştüklerini ifade etti. Suriye kanın acil durması gerektiğini dile getiren Lavrov, "Bölgedeki sorunların acil çözülmesi lazım. Türkiye ile insani yardım konusunda işbirliğimiz devam edecek. Ayrıca diğer ülkeler ve bölgelerde, Libya, Irak'ta Türkiye ile tutumumuz aynı. Bu diyaloğa devam etmemiz lazım" diye konuştu.

İLİŞKİLER BÜYÜTEÇ ALTINDA

Bu ülkelerde yaşayan azınlıkların da sesinin duyurulması konusunda diyalogların devam etmesini isteyen Rus Bakan Lavrov, görüşmelerde Kafkaslardaki konuların da ele alındığını söyledi. İkili ilişkilerin daha kuvvetli olacağını belirten Lavrov, görüşmelerde Ukrayna konusunu da konuştuklarını dile getirdi. AGİT çerçevesinde Ukrayna ile Rusya konusunda yaşanan anlaşmazlığa Türkiye'nin destek vereceğini söylediğini ifade eden Lavrov, şöyle devam etti: "İkili ilişkilerimizi büyüteç altına aldık. Devlet başkanlarımız siyasi iradelerini ortaya koydular ve bizde normalleşme sürecine ivme vereceğiz. Bundan sonraki ticaret ve ekonomideki aksamaları ortadan kaldıracağız. Dış ticaret hacmimiz düşüyor. Bundan sonra aşamalarda yaptırımların sürekli olarak ortadan kaldırılması konusunda hem fikiriz. Rusya tarafı olarak Türk akımı konusunda olumlu bir görüşmeyi dile getirdik. Türkiye Cumhuriyeti'nde Akkuyu Nükleer enerji santralı çalışmaları iyi bir şekilde devam etmesi dile getirildi. Biz halk diplomasisinin gelişmesini istiyoruz. Turizm konusunda çalışmalar hız kazanacak. Güvenlik konusunda da daha önceki tavsiyelerimizde göz önünde bulundurulacak. Vize konusunu ele aldık. Çok içerikli bir görüşme oldu. Bundan sonraki ilişkilerimizde normalleşme sürecinin hız kazanması için çalışacağız."

SURİYE'DEKİ SAVAŞ

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı operasyonunun amacının son derece net olduğunu söyledi. Bu bölgeyi DEAŞ, El Nusra, PYD, YPG gibi terör unsurlarından temizlemek istediklerini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bütün terör unsurlarıyla mücadele ediyoruz. Siyasi bir çözüm olmazsa bugün DEAŞ'i temizlersiniz, yarın başka bir terör örgütü ortaya çıkar. Bataklığı kurutmamız lazım. Bunun en iyi yolu da siyasi çözümdür. O nedenle bir an önce ateşkesin imzalanması gerekiyor. Cumhurbaşkanı'nın Esad konusundaki görüşü belli. Esad'ın 600 bin insanın öldürülmesinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Bu konuda Rusya ile bazen farklı düşünebiliriz. Ama en iyi çözümün siyasi çözüm olduğunu biliyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğüne çok önem veriyoruz. Bizim bu topraklarda gözümüz yok. Sorunu çözmek için katkı sunuyoruz. Bu konuda ülkelerle işbirliği yapıyoruz. Suriye'de hedefe ulaşmamız lazım. Ateşkesin bir an önce sağlanması gerekiyor. Bu konuda hep fikiriz"

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'NIN SURİYE AÇIKLAMALARI

Sergey Lavrov, iki ülke başkanlarının birkaç gün içinde 3 kez telefonla görüştüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın beyanlarını değerlendiren Lavrov, "Biz Moskova olarak sadece anlaşmalar çerçevesinde işbirliğimize devam edeceğiz. Hem ikili, hem de bölgesel anlamda. Suriye'ye barış getirmek amacıyla işbirliğimiz devam edecek. İşbirliği Suriye'de barışı gelmesine ivme kazandıracaktır. Bir duraklama var. Uluslararası kuruluşlar, gruplar bu konuyu hızlandırmaları lazım. Ama nedense hareket gelmiyor. Hem Türkiye hem Rusya'nın bu konudaki işbirliği devam edecektir" diye konuştu.

MOSKOVA'NIN HALEP POLİTİKASI

Halep ile ilgili bir eleştiri bombardımanı olduğunu vurgulayan Lavrov, ilgili makamların Halep'teki durumun Musul ve Irak'tan faklı olmadığını idrak ettiğini söyledi. Halep'i teröristlerden kurtaracaklarını kaydeden Lavrov, şöyle devam etti:

"Musul'da halk evlerinde yaşıyor. Halkın orayı boşaltmasını istedik. Teröristlerden arındırmak için harekete geçmemiz lazım. Bize göre oradaki insanlar kullanılıyor. Meslektaşlarımız buna itiraz ettiler. Biz Suriye Hükümeti'ne yardımcı olduk ve ayrıca oradaki çıkışların kapatılması için Suriye Hükümeti'ne yardımcı olduk. Birçok insan o koridoru kullanarak hayatını kurtardı. El Nusra'yla mücadele devam edecek. Ilımlı muhalefetle El Nusra'yı ayrıştırmamız lazım. Bu kolay değil. Bize yönlendirilen eleştiriler şunu gösteriyor bundan önceki siyasetler doğru olmamıştır. Doğu Halep ile ilgili operasyonlara deva edeceğiz. Silahsız Suriye halkına yardım etmeye devam edeceğiz. Hiçbir engel yok. Cenevre'de de bunu söyledik. Ben bu insani yardımların ulaşması için hala bir şeyler yapılmadığını anlamıyorum. Biz insanı yardımı ulaştırıyoruz. Hekimlerimiz oraya gidiyor, ilaç ulaştırmaya çalışıyoruz. Umarım batıda buna destek verir."

RUS BAKANDAN BİTKİ SAĞLIĞI KONUSUNDA İSTEK

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, yaptırımları aşama aşama kaldırdıklarını söyledi. Ticaret konusunda bir engel olmadığını dile getiren Lavrov, bitki sağlığı konusunda bir kısıtlama olduğunu aktardı. Lavrov, "Bizim istediğimiz bitki sağlığı konusunda çalışmalar yapılması. Gıda ürünlerinin temiz ve standartlara uygun olmasını istedik. Türk iş adamlarının Rusya'da çalışmaları devam ediyor. Biz buna destek veriyoruz. Türk firmaları kullanmaya devam edeceğiz. Vizesiz uygulamaya geçmeden önce güvenlikle ilgili konuları çözmemiz lazım. Terörle ilgisi olan kişilerin hareketlerini kısıtlamak için çalışmalar yapılacak. Umut ediyorum ki çok somut adımları yakın zamanda atılacak" şeklinde konuştu.

ENGELLER TAMAMEN KALDIRILSIN

Bakan Çavuşoğlu, hedeflere ulaşmak için çeşitliliğin sağlanması gerektiğini söyledi. Engellerin tamamen kaldırılmasını isteyen Çavuşoğlu, sermayenin, hizmetlerin ve malların önündeki engellemelerin kaldırılmasını istedi. Çavuşoğlu, "Bırakalım iki ülke vatandaşları sınırsız birbirlerine gidip gelsin. Ne zaman nasıl olacak konusunda güvenlik birimlerimiz ve konsolosluklarımız bir araya gelecek. Birlikte önemli adımlar atacağız" dedi.

RUSYA SURİYE'DEKİ MUHALİFLERLE GÖRÜŞECEK

Sergey Lavrov Suriye'de bulunan herkesle görüşmeye devam edeceklerini söyledi. Suriye'deki siyasi muhalefetin şu anda göçmenlerden oluştuğuna dikkati çeken Lavrov, şöyle devam etti:

"Onlarla görüşemiyoruz. Bir kısım vatansever ve hiçbir yere gitmeyenler de var. Gelişmeleri takip ediyorlar. Bu kısımlarla da görüşeceğiz. Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı da binlerce şehir ve kasabada barışı desteklemek için çalışıyor. Biz hiçbir zaman kimseyle görüşemeyiz demedik. Biz tarafların neler yapmak istediklerini bilmek istiyoruz. Detayları malum sebeplerden dolayı anlatmayacağım."

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Peterburg'da Sergey'e muhalefetle görüşmesinde yarar olacağını söylediğini hatırlattı. Çavuşoğlu, "Onlar da hazır olduğunu söyledi. Rusya'nın Suriye'deki yapıcı tutumunu hep söyledik. Rusya'nın muhalefetle görüşmesi gayet doğal. Sınır bütünlüğünün yanında ülkenin birliğini sağlamak gerekiyor. Suriye halkının hepsinin içinde olduğu, kimsenin dışlanmadığı bir süreçte barış olacaktır" dedi.

SURİYE'DEKİ TÜRK ASKERİNE SALDIRI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 24 Kasım tarihinde Suriye'de Türk askerlerine yönelik yapılan hava saldırıyla ilgili olarak, "TSK havadan saldırıya maruz kaldı. Saldırıyı ne Rusya ne de Suriye rejimi yapmıştır. Rusya olarak bununla hiçbir ilgimiz yoktur. Biz orada terörizmle mücadele etmeye konsantre olduk. Bir daha böyle olayların olmamasını istiyoruz" dedi.

Basın toplantısının ardından Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşına Alanyaspor forması hediye etti.

Görüntü Dökümü

-------------

Toplantı salonundan detay görüntüler

Bakanlardan detay görüntüler

Basın mensuplarından detay görüntüler

Mevlüt Çavuşoğlu'nun çıkışta araça kadar Sergey Lavrov'un uğurlanması

102 MB /// 03.12"

Haber: Hasan DEMİRBAŞ- Kamera: Emrah GÜL/ANTALYA,

===========================================================

2)KILIÇRDAROĞLU; "MERKEZ TÜRKİYE PROJESİ ANADOLU İÇİN ÖNEMLİ'

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, toplantı öncesi Sivas Ticaret ve Sanayı Odası'nı(STSO) ziyaret etti. STSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, kentin sorunları hakkında kısa bilgiler aktardı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise, Sivas'ın Cumhuriyetin kuruluşunda rol oynayan önemli bir kent olduğunu belirterek, Cumhuriyetin ilk yıllarında bu bölgenin gelişimine büyük önem verildiğini, sonraki yıllarda ise yeterli teşvik ve yatırımları alamadığını belirterek şöyle dedi:

"Sanayi batıya kaymış ve orta anadolu kayba uğramıştır. Tarımda da zafiyet çıktığını görüyoruz. Eskiden Sivas'taki küçükbaş havanlar ortadoğuyu beslerdi. Bu kayıplar Sivas'ın zarar görmesine neden oldu. Anadolu aslıda büyük ölçüde kan kaybeden noktaya gelmiş durumda. Sanayinin bütün anadolu coğrafyasına yayılması için sağlıklı bir planlamaya ihtiyacımız var. Bugün İstanbul sanayiye doymuş vaziyette. Tekirdağ'dan Sakarya, hatta Düzce'ye kadar ciddi sanayi yapılanması var. Anadolunun için de de oluşturulması gerekir. Biz merkez Türkiye projesi ile Anadolu'yu güçlendirmek, katma değeri üreten bir merkez haline dönüştürmek istiyorduk. Merkez Türkiye projjesi le Türkiye, yazılım sektörü, lojistik gibi alanlarda denizi olmayan bütün ülkelere deniz hizmeti verecekti. Önümüzdeki süreçte umarım bunu hayata geçirme şansımız olur. Merkez Türkiye projesi dünyada şu anda uygulanan 3 büyük projenin dördüncüsü olacaktı. Hem kıtaları birbirine bağlıyor, Kafkasları, orta Asya'yı Avrupaya, deniz ve karayolu ile bağlayan güçlü bir coğrafyamız var. Bu cofrafyanın bize verdiği bütün avantajları kullanmamız lazım. Tarım konusunda da beklentilerimiz gerçekleşmiş değil. Bugün buarda bunu, değerlendireceğiz. Sivas'a önem veriyoruz. Önem vermek zorundayız. Cumhuriyetin değerlerinin, temellerin atıldığı bir kente. Sivas Kongresinin yapıldığı kent. Mandayı kabul etmeyen, bağımsızlığı isteyen bir kenttir. Burada bulunmaktan ötürü çok memnunuz" dedi.

SİVAS KÖFTESİ YEDİ

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na STSO'yu ziyareti anısına Başkan Osman Yıldırım tarafından, Divriği Ulu Cami'nin 'Cennet kapısı' işlemeli bir plaket takdim edildi. Kılıçdaroğlu daha sonra Sivil Toplum Kuruluşları ile yemekli toplantıda bir arya geldi. Yemekte Kılıçdaroğlu'na, Sivas'ın meşhur köftesi ikram edildi.

Görüntü Dökümü:

-------------------

-STSO ziyareti

-Buradaki açıklaması

-Plaket verilmesi

Haber-Kamera: SİVAS, DHA

======================================================

3)OKUMAK İÇİN AYRILDIKLARI KÖYLERİNE CENAZE ARACIYLA GETİRİLDİLER

ADANA'nın Aladağ İlçesi'ndeki yurt yangınında hayatını kaybeden Sinanpaşa Ortakulu'nun öğrencileri gözyaşlarıyla toprağa verildi. 6 öğrenci aynı mahalle, diğer 4 öğrenci ise farklı mahallelerde son yolculuklarına uğurlandı. Küçük yaşta okumak için evlerinden ayrılıp ailelerinden uzak yatılı olarak okudukları yurtta yanarak feci şekilde ölen kız çocuklarının cenazeleri de köylerine kar ve yağmurdan çamur deryasına dönen yoldan güçlükle götürüldü.

Asri Mezarlık morgundan alınan 5 ve 8. sınıflar arası öğrenciler Bahtınur Baş, Nurgül Pertlek, Tuğba Aydoğdu, Sümeyye Yetim, Sevim Köylü ve Zeliha Avcı'nın cenazeleri için Aladağ'ın Köprüçük Mahallesi'nde; Cennet Karataş, İlknur Maden ile Sema Nur Aydoğdu'nun cenazeleri Kışlak, Gamze Bağır'ın cenazesi de Karahan mahallerine götürüldü. Adana Valisi Mahmut Demirtaş, bazı Adana milletvekilleri, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana 6'ıncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç, Emniyet Müdürü Osman Ak ile diğer protokol üyeleri de Aladağ'a cenazelerle birlikte gitti.

7 KİLOMETREYİ 2 SAATTE GEÇEBİLDİLER

Ancak cenaze araçları kar ve yağmur nedeniyle çamur deryasına dönen dik ve sarp yollarda ilerleyemedi. Korumalar ve cenaze yakınları sık sık yolda kalan cenaze araçlarını itmek zorunda kaldı. 7 kilometrelik sarp bir geçit ise ancak 2 saatte geçilebildi.

Büyük zorluklarla Aladağ'a ulaştırılan cenazelerden aynı bölgede defin edilecek 6 öğrenci için resmi tören düzenlendi. AB Bakanı ve Adana Milletvekili Ömer Çelik'in de katıldığı törende tabutları yan yana konulan 6 talihsiz çocuk için İl Müftüsü Arif Gökce tarafından ayrı ayrı cenaze namazı kıldırıldı.

BAKAN ÇELİK: MİNİKLERİMİZ CENNETE GİTTİ

de bir ara gözyaşlarını tutamayan Bakan Ömer Çelik, tabutlara da omuz verdi. Defin işlemleri sırasında da ağlayan yakınlarını da teselli eden Çelik, "Onlar bizim minik yavrularımız, meleklerimiz cennete gitti, dua edelim" dedi. Yakınlarının gözyaşlarına boğulduğu törenin ardından Köprüçük Mahallesi mezarlığında toprağa verildi. Diğer 3 cenaze Kışlak, biri de Karahan mahallerinde toprağa verildi.

Öte yandan Başbakan Binali Yıldırım'ın TBMM'de Meclis Araştırma Komisyonu kurulacağını açıkladığı yangınla ilgili şuana kadar gözaltına alınan 12 kişinin sorgusu sürüyor. Haklarında gözaltı kararı olan 2 kişinin ise şehir dışında olduğu ve halen arandığı bildirildi.

Görüntü Dökümü

-------------------------

Köyün genel görüntüsü

DHA Muhabiri Murat Kibritoğlu'nun anonsları

Olayı gören bir vatandaş ile röp.

Köylülerin görüntüsü

Cenaze yakınlarının mezar başında dua etmesi

Cenazelerin gelişi

Bakan Ömer Çelik'in görüntüsü

Cenaze yakınlarının birbirine sarılarak ağlaması

Cenaze namazının kılınması

Cenazenin mezarlığa indirilmesi

Cenazelerin toprağa verilmesi

Bakan Ömer Çelik'in konuşması

Haber: Yusuf BAŞTUĞ-Murat KİBRİTOĞLU-Ümit KOZAN-Akif ÖZDEMİR-Kamera: Çağlar ÖZTÜRK/ALADAĞ(Adana),

=============================================================

4)DOĞU'DA 500 KÖY YOLU KARDAN KAPALI

DOĞU Anadolu Bölgesi'nde etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle yaklaşık 500 köy yolunun merkezlerle bağlantısı kesildi.

Doğu'yu etkisi altına alan kar yağışı yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Dün öğlenden itibaren yağan kar Palandöken ve Konaklı'da 15, Sarıkamış'ta 14 ve Ergan Kayak Merkezi'nde 10 santime kadar ulaştı. Kar kalınlıkları Muş'ta 16, Ağrı'da 15, Ardahan'da 12, Kars'ta 10, Erzurum'da ise 8 santim olarak ölçüldü. Halen devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle Erzurum, Ağrı, Muş ve Erzincan'da 500'e yakın yerleşim biriminin merkezlerle olan bağlantısı koptu. Erzurum'da Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, Muş, Ağrı, Kars ve Erzincan'da ise İl Özel İdaresi'ne bağlı ekipler aralıksız yol açma çalışmalarını sürdürüyor.

Yoğun kar yağışı trafikte aksamalara ve maddi hasarlı kazalara da neden oluyor. Kars İnönü Caddesi'nde buzlanma nedeniyle yokuşu çıkamayan araç sürücüleri uzun kuyruklar oluşturdu. Polis ekipleri yolda önlem alarak olası kazalar karşın tedbir aldı. Yokuşu çıkamayan bazı sürücüler geri dönmek zorunda kaldı.

SOBADAN SIZAN GAZ ÖLDÜRDÜ

Yine Kars'ta Halitpaşa Mahallesi'nde yaşayan 85 yaşındaki İsa Erdem kömür sobasından sızan gazdan zehirlendi. Sabah saatlerinde Erdem'e kahvaltı getiren yakını kapıyı açmaması üzerine durumu komşularına bildirdi. Camı kıran Erdem'in yakınları içeriden dumanların çıktığını farketmesi üzerine olay yerine 112 Acil Servis ekiplerini çağırdı. Olay yerine gelen ekipleri Erdem'in yaşamını yitirdiğini tespit etti. Yanlız yaşayan İsa Erdem'in cenazesi otopsi yapılmak üzere Kars Harakani Devlet Hastanesi morguna konuldu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: KARS

-İtfaiye aracı, cenaze aracı, ambulans ve polis ekiplerinden detay

-Evin önünde bulunan kalabalıktan detay

-Evin kırılan camından detay

-Polis ekipleri inceleme

-Kayan araçlar

-Sıkışan trafik

-Vatandaşların araçları itmesi

-Çözüm için araç lastiklerinin altına battaniye konulması

-Vatandaşlar röp.

(Haber-Kamera: KARS,

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: MUŞ

-Gündüz ve akşam yağan yağışı detay

-Öğrenci Vehbi Özdemir Röp.

-Şehirden detay

-Karla kaplanan ağaç ve araba görüntüleri

-Vatandaş görüntüleri

Haber-Kamera: Yusuf Özgür BÜLBÜL, (MUŞ)

(Süre: 03: 15 - 103 MB)

GÖRÜNTÜ DÖKÜM: AĞRI

-Caddede yürüyenler

-Araçları geçişi

-Kaldırımların temizlenmesi

Haber-Kamera: Servet ARSLAN/ AĞRI,

====================================================

5)KAYSERİ'DEKİ ÖĞRENCİLERDEN, MUŞ'TAKİ ÖĞRENCİLERE YARDIM

KAYSERİ'deki Feridun Cıngıllı İlkokulu öğrencileri, öğretmenlerinin rehberliğinde hazırladıkları kampanyada topladıkları 15 koli kışlık giyecek ve kırtasiye malzemelerinden oluşan yardım malzemelerini, Muş'un Bulanık ilçesi Örenkent Köyü İlkokulu'ndaki arkadaşlarına gönderdi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Değerler Eğitimi' projesi kapsamında, merkez Kocasinan ilçesindeki Feridun Cıngıllı İlkokulu öğrencileri, öğretmenleriyle birlikte kampanya hazırladılar. Öğrenciler, kullanmadıkları ya da çok az kullandıkları kışlık giyecekleri ve kırtasiye malzemelerini toplayarak bir araya getirdi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Ercan Duran, öğrencilerin hazırladığı kampanya ile toplanan yardımların, Muş'un Bulanık ilçesine bağlı Örenkent Köyü İlkokulu'na gönderileceğini belirterek, "Örenkent Köyü İlkokulu'nda geçtiğimiz yaz döneminde, Feridun Cıngıllı İlkokulu'nda 'aday öğretmen' olan kardeşimiz Dilek Kalan görev yapıyor. Genç meslektaşımız, öğrencilerinin çok yoksul olduğunu ve yardıma ihtiyaçları olduğunu bildirdi. Biz de bu kampanyada toplanan malzemeleri, o okulumuza göndermeye karar verdik. Yardımları toplayan, böyle bir etkinliğe katılan öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Bakanlığımızın 'Değerler Eğitimi' projesinin amacı, öğrencilerimizin yardımlaşmayı, paylaşmayı öğrenmeleri ve kavramalarıdır. Bu kampanya da iyi bir örnek olmuştur. Öğrencilerimizin gözlerinden öpüyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Kampanyaya katılan öğrencilerden Fethi Berk Alparslan da, "Bizim imkanlarımız var. İstedik ki orakadi arkadaşlarımız da bu imkanlara kavuşsunlar. İnşallah güle güle, iyi günlerde bu malzemeleri kullanırlar. Kolilerde, botlar, montlar, çorap ve eldivenler var. Hepsine selamlarımızı gönderiyoruz" diye konuştu. Okul öğrencisi Mehmet Özbek ise "Peygamber efendimiz, (Komşusu açken yatan, bizden değildir) diyor. Biz de O'nun bu sözüne uyarak, yardıma ihtiyacı bulunan kardeşlerimiz için bu kolileri hazırladık" dedi.

Hazırlanan yardım kolileri, PTT Kargo ile Muş'un Bulanık ilçesi Örenkent Köyü İlkokulu'na ulaştırılmak üzere yetkililere teslim edildi.

Görüntü Dökümü:

---------------------------

-Öğrencilerin hazırladığı yardım kolilerinden görüntü

-Öğrencilerin konuşması

-Okuldan detay görüntü

-Detay

Haber-Kamera: Zafer BARIŞ/KAYSERİ, DHA)

1 DOSYA 3 dakika/95,3 MB

==========================================================

6)KAYSERİ'DE PKK/KCK OPERASYONU: 7 GÖZALTI

KAYSERİ'de polis, terör örgütü PKK'nın propagandasını yapmak ve örgütün üniversite gençlik yapılanması olan DEM-GENÇ ile irtibatlı olmak iddiasıyla 9 kişiyi yakalamak için operasyon başlattı. Operasyonda 7 kişi gözaltına alınırken, 2 kişinin firari olduğu belhirlendi.

Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şube Müdürlüğü ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı çalışmalar sonucu, sosyal medya hesapları üzerinden PKK/KCK silahlı terör örgütünün propagandasını yapan ve PKK/KCK'nın üniversite gençlik yapılanması olan DEM-GENÇ'le irtibatlı olduğu değerlendirilen nakliyeci Bayram A, özel okul öğretmeni Canan D, bir çağrı merkezinde iletişim görevlisi Ezgi B., inşaat ustası Hasan D, şoför İbrahim D, şoför Kemal Y. ve emekli Mehmet Ali D. sabah saatlerinde yapılan operasyonla yakalanarak gözaltına alındı. Serbest meslek sahibi Medeni İ. ile inşaat işçisi Musa Ö. evlerinde bulunamadı. Bu iki kişinin yakalanması için ekiplerin çalışması sürüyor.

CEZAEVİNDEKİ ÖRGÜT ÜYELERİNİN MEKTUPLAR ELE GEÇİRİLDİ

Gözaltına alınan şüpheliler, Adli Tıp Kurumu'na getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Öte yandan, polisin şüphelilerin evlerinde yaptığı aramada, çok sayıda örgütsel doküman, av tüfeği, kuru sıkı tabanca ve cezaevindeki örgüt üyelerinden gelen mektuplar bulundu.

Görüntü Dökümü

-----------------

-PKK/KCK operasyonunda gözaltına alınan zanlının Adli Tabipliğe getirilişi ve götürülüşü

-Detay

Haber-Kamera: Yasin DALKILIÇ/KAYSERİ, DHA)

1 DOSYA 45 saniye/23 MB

========================================================

7)GERÇEK GİBİ KURTARMA TATBİKATI

MERSİN'de, İl Afet ve Acil Durum tarafından düzenlenen tatbikatta enkazdan kurtarma, sıkışmalı trafik kazasına müdahale, yangın ve tahliye ile Kimyasal Biyolojik Radyasyon ve Nükleer Maddeler (KBRN) vakasına müdahale senaryoları gerçekleştirildi.

Görüntü Dökümü

---------------

-Tatbikat alanından görüntüler

-Vatandaşlar enkazı kaldırırken

-Askerler vatandaşları uzaklaştırıken

-Kurtarma ekipler. araclarla alana girerken

-Ekiplerin calışmaları

-Ekipler yaralıları enkazdan çıkarılırken

-Ölüler ceset torbasıyla taşınırken

-Yaralılar ambulansa alınırken

-Trafik kazasından görüntüler

-Ekipler yaralılara müdahale ederken

Aracta sıkısanları kurtarma anı

-Genel ve detay gör

(BOYUT: 549,06 mb) (süre: 08,03 dk

(Haber-Kamera: İbrahim MAŞE/MERSİN,

=====================================================

8)KASIM AYINDA İHRACAT 11 MİLYAR 952 MİLYON DOLAR OLDU

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), Kasım ayı ihracat rakamlarını İzmit'te Hyundai Fabrikası'nda açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kasım ayı ihracatının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artışla 11 milyar 952 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Hyundai'nin İzmit fabrikasındaki Kasım ayı ihracat rakamları toplantısına TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Hyundai Başkanı Mong Hyun Yoon, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak ve işadamları katıldı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ihracat rakamlarını açıklayarak, "TİM verilerine göre mücevher dışındaki altın ihracatı hariç tutularak yapılan hesaplamalarda, Kasım ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5 artışla 11 milyar 952 milyon dolar oldu. Ocak-Kasım dönemini kapsayan ilk 11 aylık dönemde ihracat yüzde 2,4 azalışla 128 milyar 973 milyon dolar olurken, son 12 aylık dönemde ise ihracat yüzde 3,2 düşüşle 140 milyar 724 milyon dolar olarak gerçekleşti. Miktar bazında ihracat ilk 11 ayda arttı. Kasım ayında ihracat miktar bazında yüzde 5,2 artarak 9,1 milyon ton olurken, yılın ilk 11 ayında gerçekleştirilen 94,8 milyon ton ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,1 artışa işaret etti. Sektör bazında miktar olarak Kasım ayında 16 sektörde artış, 11 sektörde de azalış gözlendi. Kasım ayında ihracatını bir önceki yılın aynı ayına göre miktar olarak en çok artıran sektörler yüzde 27,8 artış ile yaş meyve ve sebze ile yüzde 24,4 artışla mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörleri oldu. İlk 11 ayda ise miktar bazında en yüksek ihracat artış yüzde 19,7 ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü ve yüzde 16,8 artışla çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinde görüldü"

OTOMOTİV GÜÇLÜ PERFORMANSINI SÜRDÜYOR

Kasım ayında en fazla ihracatı otomotiv sektörünün gerçekleştirdiğini belirten Büyükekşi, "Türkiye'nin ilk 11 aylık ihracatının yüzde 2,4 daralmasında ihracat fiyatlarındaki düşüş, çevre ülkelerle yaşadığımız sorunlar ve dolardaki yükseliş kaynaklı parite kaybı etkili oldu. Bu dönemde, ihracat fiyatlarındaki gerileme kaynaklı düşüş 3,6 milyar dolar, çevre ülkeler kaynaklı kayıp 3,9 milyar dolar ve parite kaynaklı kayıp 1,2 milyar dolar oldu. Parite kaynaklı düşüşte doların özellikle Türk lirası ve sterline karşı önemli ölçüde değer kazanması etkili oldu. Sektörel bazda Kasım ayında en fazla ihracatı yüzde 16,9 artış ve 2 milyar 239 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu 1 milyar 319 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 158 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Kasım ayında en fazla ihracat artışını sanayi ürünlerinde yüzde 167 ile gemi ve yat sektörü elde etti. Tarım ürünlerinde ise en yüksek artışı yüzde 21 artışla zeytin ve zeytinyağı sektörü gerçekleştirdi"

KASIM AYINDA NORVEÇ'E ARTIŞ OLDU

Büyükekşi, Kasım ayında 118 ülke ve bölgeye ihracatta artış yaşanırken, 113 ülke ve bölgeye gerileme olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"En fazla ihracat yapılan ilk beş ülke arasında ihracat Almanya'ya yüzde 5,6, İtalya'ya yüzde 16,5, ABD'ye yüzde 15,7 artış kaydederken, İngiltere'ye yüzde 12,7 ve Irak'a yüzde 6,8 azalış gerçekleşti. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında kasım ayında en yüksek ihracat artış oranlarını yüzde 656 ile Norveç, yüzde 45 ile Bulgaristan ve yüzde 44 ile Birleşik Arap Emirlikleri elde etti. Norveç'te yaşanan yüksek artışta bu ülkeye yapılan gemi ve yat ihracatındaki yükseliş etkili oldu. Rusya'ya ihracatta Kasım ayında bu yılın en düşük azalışı kaydedildi. Rusya'ya ihracat Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24 azaldı. AB ve Kuzey Amerika ile birlikte Ortadoğu'ya ihracat arttı. Ülke grubu bazında ihracat bir önceki yılın aynı dönemine göre AB'ye yüzde 4,9, Kuzey Amerika'ya yüzde 18,4, Ortadoğu'ya yüzde 3,6 artış gösterdi. İlk 11 aylık dönemde ise ihracat AB'ye yüzde 4,3 ve Kuzey Amerika'ya yüzde 5,3 artarken, Ortadoğu'ya yüzde 8,2, Uzakdoğu'ya yüzde 3, Afrika'ya yüzde 7,9 ve Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 24,6 azaldı. AB'nin ihracatımızdaki payı ise ilk 11 aylık dönemde yüzde 49,4 olarak gerçekleşti"

SAKARYA İHRACATTA SIÇRADI

Kasım ayında 47 ilin ihracatında artış olduğunu söyleyen Büyükekşi konuşmasını şöyle sürdürdü:

"33 ilde düşüş gözlendi. En fazla ihracat yapan beş il sıralaması ise şöyle oldu: İstanbul yüzde 0,4 artışla 4 milyar 889 milyon dolar, Bursa yüzde 16,4 artışla 1 milyar 206 milyon dolar, Kocaeli yüzde 12,2 düşüşle 824 milyon dolar, İzmir yüzde 2,4 artışla 662 milyon dolar ve Gaziantep yüzde 3,7 düşüşle 566 milyon dolar. En çok ihracat gerçekleştiren yedinci il Sakarya'nın ihracatını yüzde 137 arttırarak 372 milyon dolara çıkarması ise dikkat çekti. Türkiye ihracatta diğer ülkelerden daha iyi performans gösteriyor. Dünya Ticaret Örgütü tarafından açıklanan güncel verilere göre ocak-eylül döneminde küresel ticaret yüzde 4,1 daraldı. Aynı dönemde, Güney Kore'nin ihracatında yüzde 8,5, İngiltere'de yüzde 12,3, Rusya'da yüzde 23,4, Çin'de yüzde 8,2 ve ABD'de yüzde 5 düşüş var. Ülkemiz ise her şeye rağmen diğer ülkelere kıyasla olumlu bir performans ortaya koyuyor"

ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM İHRACAT DEVAM EDECEK

Büyükekşi ihracatın artacağını belirterek, "Kasım ayında artışa geçen ihracatımızın, önümüzdeki dönemde, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşün son bulması ile başta Rusya olmak üzere, çevre ülkelere olan ihracatımızın toparlanması ile artışının devam edeceğini göreceğiz. Önümüzdeki dönemde, Rus ekonomisinin de tekrar büyümeye geçmesiyle birlikte Rusya'ya ihracatımızın artışa geçmesini bekliyoruz. Bunlarla birlikte, hükümetimizin attığı çok önemli reform ve destek adımları var. Son dönemde ihracatçılara sağlanan cesur destek adımlarının yanında, son olarak proje bazlı Süper Teşvik Paketi açıklandı. Hükümetimizin daha önce atmış olduğu adımları tamamlayıcı nitelikle olan bu paketle birlikte, ülkemizde yatırımlarda artış yaşanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

KURUN ÖNGÖRÜLEBİLİR OLMASI ÖNEMLİ

Büyükekşi son dönemde gündemde olan döviz kurlarına ilişkin olarak da, "Döviz kurunun yükselmesi ihracatımız açısından rekabetçiliğimizi artıran unsurlardan biri. Ancak asıl önemli olan mallarımızın içerik olarak katma değerinin yükselmesi. Kur konusunda bizim için en önemli şey öngörülebilirlik. Yüksek oranlarda yaşanan dalgalanmalardan üreticilerimiz ve ihracatçılarımız zarar görüyor. Bu noktada gerek Merkez Bankamızın, gerekse de hükümetimizin aldığı önlemleri destekliyoruz. İnanıyoruz ki, önümüzdeki süreçte TL üzerindeki spekülatif baskılar sona erecek" diye konuştu

TÜRKİYE'YE HER ZAMAN MİNNET DUYMAKTAYIZ

Hyundai Assan Başkanı Mong Hyun Yoon konuşmasında şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi ben ve tüm Kore halkı Türkiye'yi kardeş ülke olarak görmekte ve 1950 yılında Kore Savaşı sırasında bizler için yaptığınız fedakarlıktan dolayı Türkiye'ye her zaman minnet duymaktayız. Hyundai Assan, 1997 yılında İzmit'te fabrika kurulduktan sonra büyümesini sürdürmüş ve bu yıl 1 milyonuncu aracını ihraç ederek büyük bir başarı elde etmiştir. Yıl sonuna kadar iç piyasa dahil ürettiğimiz araçların sayısı da 1,5 milyon adede ulaşacaktır. Hyundai Assan olarak, Avrupa dahil Yeni Zelanda, Hong Kong gibi dünya çapında 44 ülkeye ihracat yapmaktayız ve bu yıldan itibaren İran'a da ihracata başlayacağız. İleride Avustralya ve Kanada'ya kadar ihracatımızı genişletmeyi planlıyoruz. İlk ihracatımıza başladığımız 2002'de 4 bin 500 araçlık ihracatımızı 1 yılda tamamlayabilmiştik. Fakat şu anki imkanlarımızla 1 haftada bu rakama ulaşabilmekteyiz. Bu rakama ulaşmak 19 yılımızı aldı ancak şimdi bu rakama 5 yılda ulaşacak düzeye gelmiş bulunmaktayız. Böyle bir büyümeyi gerçekleştirmemizde bize destek veren başta Türk hükümeti olmak üzere ilgili makamlara bir kez daha teşekkürlerimi sunarım. Bizler Türkiye'de ürettiğimiz araçların kalite ve marka değerini sürekli geliştirerek tüm dünyada Türk Malı imajını daha üst seviyelere taşıyacağız"

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise, "Yeni yatırımlarla ülkemize değerler katma anlamında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gerek üzerinde çalıştığımız projeler, gerek Mart-Nisan ayında devreye alacağımız ambalajla ilgili olsun ve paslanmazla ilgili kapasite artırımına yönelik çalışmalar olsun Kocaeli'ndeki Mayıs ayında devreye alacağımız alüminyum sektöründeki ilave kapasitelerimizle ihracata yeni katma değerler katmayı hedefliyoruz. Yeni çıkan teşvik paketi ile yeni çalışmalara başladık ve güzel haberleri kamuoyu ile paylaşmaya gayret edeceğiz" dedi.

Görüntü Dökümü

TİM Başkanı açıklama

-Konuşmalar

HABER: Ergün AYAZ-KAMERA: Orhan UZUN-KOCAELİ/DHA

========================================================

9)SURİYELİLER, YAĞMUR ALTINDA KUYRUKTA BEKLEDİ

ŞANLIURFA'da, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından PTT'Den verilen alışveriş kartını almak isteyen Suriyeliler, yağmur altında uzun kuyruklar oluşturdu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği kış desteği programı kapmasında Suriyeli mültecilere 600 ila 900 lira arasında alışveriş kartı yardımı yaptı. Alışveriş kartını almak isteyen Suriyeli sığınmacılar, Divanyolu Caddesi'ndeki PTT şubesi önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Soğuk ve yağışlı havada PTT şubesi önünde uzun kuyruklar oluşturan Suriyeliler, sıranın kendisine gelmesini bekledi. PTT şubesi önünde olası bir kargaşayı önlemek için de polisler önlem aldı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından yapılan yardımdan kentteki 14 bin Suriyelinin faydalandığı öğrenildi.

Görüntü DÖkümü

----------------------------------

PTT şubesi önünde toplanan Suriyeliler

PTT önünde oluşan uzun kuyruklar

Alışveriş kartını alan Suriyeliler

Genel ve detay görüntüler

Haber-Kamera: Ömer PINAR-ŞANLIURFA-DHA)

GÖRÜNTÜ BİLGİSİ: ÖZEL

=====================================================

10)BOSCH'DAN MANİSA'YA TERMOTEKNOLOJİ İNOVASYON MERKEZİ

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ısıtma ve soğutma sektörünün öncü firmalarından Bosch, 2 milyon Euro'luk yatırımla kurduğu termoteknik inovasyon merkezini törenle hizmete açtı.

Termoteknoloji inovasyon merkezinin açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann, Bosch Termoteknik Kalite ve Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ulrich Schmidt, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sait Türek, Bosch Termoteknik üst düzey yöneticileri, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşan Bosch Termoteknik Türkiye Ortadoğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Zafer Polat, Türkiye'nin BoschTermoteknik için çok önemli bir pazar aynı zamanda da önemli bir Ar-Ge ve üretim merkezi olduğunu söyledi. Manisa fabrikasına son 7 yılda 48 milyon Euro'luk yatırım yaptıklarına dikkati çeken Polat, bu yıl 700 bin kombi üretmeyi hedeflediklerini kaydetti. Polat, Manisa'daki fabrikalarında üretilen cihazlarla dünyada 693 bin evin ısındığını da vurguladı.

80 PERSONEL GÖREV YAPIYOR

Polat, BoschTermoteknik Manisa fabrikasında hayata geçirilen Termoteknoloji İnovasyon Merkezi hakkında da bilgiler verdi. Son 5 yılda Ar-Ge çalışmalarına 74 milyon lira harcama yaptıklarının altını çizen Polat, "Merkezimizde 320 kişilik oditoryum, 3 farklı alanda hizmet veren eğitim salonu, ürünlerin sergilendiği dijital ve mobil içeriklerle de desteklenen teşhir salonu yer alıyor. Merkezin hizmete girmesiyle sektöre yön vereceğiz. Ar-Ge'ye çok büyük önem veriyoruz. Ar-Ge merkezimizde 80 personel görev yapıyor" dedi.

"SEKTÖRÜN EĞİTİM MERKEZİ OLACAK"

Fark yaratan çözümler üretmek için çalıştıklarını belirten Polat, şöyle devam etti:

"Yenilikçi gücümüzü, değerlerimizi ve inovasyon anlayışımızı daima sektörün hizmetine sunuyoruz. İş modelleri, tüketici alışkanlıkları ve ürün teknolojileri değişirken hem bu değişimin öncüsü oluyoruz hem de iş ortaklarımızı ve sektör oyuncularını yeniliklerle beraber bu değişimin dışında bırakmayarak destekliyoruz. Sektörün bilgi ve kalifiye işgücüne ihtiyacı var. Bu alandaki ihtiyacın bilinciyle hem sektörümüzü geliştirmeyi hem de müşterilerimizi memnun etmeyi hedefleyerek bu merkezi kurduk. Bu merkez, Türkiye'deki çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın yanı sıra ihracat yaptığımız Avrupa'dan Asya'ya kadar uzanan 41 farklı ülkenin tamamına açık bir müşteri deneyim merkezidir. Bu merkeze gelenler kombi, klima, kazan, ısı pompaları ve ısı kontrol sistemleri gibi ürünleri çalışır şekilde tecrübe etme fırsatı da bulacak. Sadece müşterilerimize de değil meslek lisesi, üniversite öğrencileri ve öğretmenleri, gaz şirketleri, dernekler gibi kurum ve kuruluşlara da eğitimler vereceğiz. Yani burası yalnızca Bosch'un değil, sektörün bir deneyim ve eğitim merkezi olacak."

"DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA EVLERİ SICAK YUVA YAPIYORUZ"

Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young da, Türkiye'de 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiklerini hatırlatıp, yerel sanayinin modern teknolojilerle gelişmesine katkı sağladıklarını kaydetti. Young, "Türkiye'nin bir noktasında NASA için özel üretim yaparken diğer bir noktasında ise ürettiğimiz kombilerle dünyanın dört bir yanında evleri sıcak bir yuva haline getiriyoruz" diye konuştu.

"YATIRIMA ÖZEL TEŞVİKLER VERECEĞİZ"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ise Bosch firmasının Türkiye'deki yatırımlarını takip ettiklerini söyledi. Firmanın Ar-Ge çalışmasına önem vermesini taktir ettiklerini vurgulayan Çelik, cirosunun yüzde 9'unu Ar-Ge'ye ayıran firmayı kutladı. Türkiye'de yatırım yapan yabancı firmaları yerli olarak gördüklerini ifade eden Çelik, "Bu tür firmaların sayısını artırmak en önemli önceliğimizdir. Mevcut firmalarımızın Ar-Ge yoluyla becerilerini artırımlarını istiyoruz. Teknoloji odaklı girişimleri ve Ar-Ge projelerini istiyoruz. Teknoloji seviyemizi ne kadar yukarı çıkarırsak ekonomik hedeflere de öyle ulaşırız. Bu alana yönelik destekleri arttırdık. Türkiye lojistik imkanları açısından dünyanın en önemli üretim merkezlerinden birisi. Ancak bilimde ve teknolojide merkez olmak istiyoruz. Hem nitelikli yatırımı hem de Ar-Ge yapmayı kolaylaştıracağız. Bütün süreçlere yönelik desteklerimiz var. Ar-Ge Reform Paketi ile herkese yönelik iyileştirmeler yaptık. Öğrenciler, akademisyenler, küçük firmalar, Ar-Ge merkezleri bu faaliyetten yararlanacak. Ar-Ge Kanunu Ağustos ayında tamamlandı. Her kesime doğrudan destek sağlayacak. Teşvik sistemi açısından da oldukça radikal bir sistem uyguluyorduk. Ancak proje bazlı destek uygulaması ile gücümüze güç kattık. Artık yatırıma özel teşvikler vereceğiz. Yatırım yaptığımız yere, istihdama ve yatırımın niteliğine göre desteklerden değişik şekilde yararlanacaksınız. Türkiye'yi iyi tanıyan firmalar bu fırsatlardan yararlanmalı" diye konuştu.

Yatırımcılar için güvenilir ve istikrarlı bir ortam hazırlamak için çalıştıklarını dile getiren Çelik, "Güveni tesis etmek sadece ekonomiye istikrar kazandırmakla olmuyor. Demokrasiyi, yasal mevzuatı düzenliyoruz. Orta ve uzun vadede iş ve yatırım ortamın olumlu etkileyecek düzenlemeler yapıyoruz. Hükümet olarak ekonomide yaşanan gelişmeleri takip ediyoruz. Bununla birlikte iş dünyasının beklediği yapısal reformları hayata geçiriyoruz. Görüşmeleri başlayan Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı da reformlar içeriyor. Patentlerin markaların başvuru süreçlerini kolaylaştıracağız. Tescil sürelerini kısaltacağız. Fikri ve sınai mülkiyet hakları kanunları Türkiye ekonomisine ve girişimcilere, yatırımcılara moral verecektir" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Manisa Valisi Hakan Güvençer, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann, diğer protokol üyeleri ile birlikte 2 milyon Euroluk yatırım yapılan merkezin açılışı yaptı. Açılışın ardından termoteknoloji üretim merkezi gezildi.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Bosch Termoteknik İnovasyon Merkezi'nin açılışından görüntü

-Bosch Termoteknik Türkiye, Ortadoğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Zafer Polat'ın konuşması

-Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young'ın konuşması

-Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik'in konuşması

-Protokol üyeleri tarafından merkezin açılış yapılması

-Genel ve detay görüntüler

Haber: Mehmed Hakkı ÖZBAYIR - İlker KILIÇASLAN Kamera: Nermin UÇTU / MANİSA,

===========================================================

11)ÜNİVERSİTELİ DİLAY'I ÖLDÜREN SANIĞA 'CEZAİ EHLİYETİ TAM' RAPORU

BOLU'nun Gerede İlçesi'nde, geçen yıl 13 Ekim'de arkadaşlık teklifini reddeden üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Dilay Gül'ü bıçaklayarak öldüren aynı yaştaki sınıf arkadaşı 22 yaşındaki Uğur Aydemir için Adli Tıp Kurumu, 'akıl sağlığı yerinde ve cezai ehliyeti tam' raporu verdi. Ölen Gül'ün annesi Tülay Tuncel, "Ben zaten deli olmadığını söylüyordum. Onun ceza alması benim baharım olacak" dedi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksekokulu Kimya Bölümü 1'inci sınıf öğrencisi Dilay Gül, akşam okul çıkışı yurda giderken, iddiaya göre yanına gelip arkadaşlık teklif eden ve reddedilen okul arkadaşı Uğur Aydemir tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Olayın ardından tutuklanan Uğur Aydemir'in, Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'tasarlayarak öldürme, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis talebiyle yargılanmasına devam edildi. Ölen Gül'ün annesi Tülay Tuncel, adliyeye gelmesine rağmen sanığı görmemek için salona girmedi. Duruşmada Dilay Gül'ün arkadaşları ile CHP Bolu ve Gemlik Gençlik Kolları üyeleri ile avukatlar da hazır bulundu.

CEZAİ EHLİYETİ TAM

Daha önce Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Kliniği'nce 'psikotik bozukluk' (paranoid psikoz) adı verilen psikiyatri hastası olduğu yönünde rapor verilen sanık için Adli Tıp Kurumu 4'üncü İhtisas Kurulu'nun hazırlayıp mahkemeye gönderdiği rapor okundu. Raporda sanığın akıl sağlığının yerinde ve cezai ehliyetinin tam olduğu belirtildi. Sanık Aydemir, duruşmada ifade vermeyeceğini söyledi. Avukatının raporla ilgili savunma yapmak için süre istemesi üzerine de sanık Aydemir, "Süre falan istemiyorum. Bunlara gerek yok. Ne olacaksa olsun. Bence avukatın beni savunmasına da gerek yok" dedi.

Sanık avukatının süre talebi üzerine duruşma ertelendi.

'AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET ALACAĞINA İNANIYORUZ'

Adliye önünde açıklama yapan ailenin avukatı Rukiye Leyla Süren, "Adli Tıp Kurumu'nun verdiği raporda davanın başından beri ileri sürdüğümüz şeyler her yönüyle teyid edildi. Haklılığımız ortaya çıktı. Gözleme dayalı bu rapor, tamamen doğrudur. Biz davanın sonucunda sanığın hak ettiği ceza olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını alacağına inanıyoruz. Kurumlarımıza güveniyoruz" dedi.

'BAHARIM GELİYOR AZ KALDI'

Anne Tülay Tuncel de "Katilin deli olmadığı raporlarda çıktı. Ben zaten her zaman deli olmadığını söylüyordum. Benim kızım eve geldiğinde kış da olsa 'Cıvıl cıvıl çiçekler açmış, bahar mı geldi?' derdim. Baharım geliyor az kaldı. Adalet yerini bulacak. Onun ceza alması benim baharım olacak" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Sanığın cezaevi aracına bindirilmesi

-Anne ve avukat ile röportaj

-Cezaevi aracının gidişi

-Adliyeden detaylar

Süre: 02.43 Boyut: 319.7 MB

Haber-Kamera: Murat KÜÇÜK/BOLU,

============================================================

12)CHP'Lİ GENÇLER ÖNERGEYİ HATIRLATTI

İZMİR'de, Kredi ve Yurtlar Kurumu Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gençlik Kolları üyesi gençler, CHP'li milletvekillerin 1 Nisan 2016 tarihinde özel yurtların denetlenmesiyle ilgili verdiği önergeyi hatırlattı. CHP Gençlik Kolları İzmir İl Başkanı Sinan Sarıküse, "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin milletvekilleri bu ülkede yurtların denetlenmesine ret oyu vermiştir. Ancak bizler bunu unutmadık. O milletvekillerine, bakanlara soruyorum, olumlu referansı veren kaymakamlara soruyoruz, başınızı yastığa koyup nasıl rahatça uyuyabiliyorsunuz" dedi.

Konak İlçesi'ndeki Kredi ve Yurtlar Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü önünde bugün saat 12.30'da toplanan bir grup CHP Gençlik Kolları üyesi, Adana'nın Aladağ ilçesindeki öğrenci yurdunda çıkan yangında 11'i öğrenci toplam 12 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan CHP Gençlik Kolları İzmir İl Başkanı Sinan Sarıküse, CHP'li milletvekillerin 1 Nisan 2016 tarihinde özel yurtların denetlenmesiyle ilgili verdiği önergeyi hatırlattı. Sarıküse, "Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları olarak ülkemizde yaşanan tüm can kayıplarına zamanında nasıl tepki koyduysak bugün de aynı tepkiyi vermek üzere toplandık. Gün geçmiyor ki ülkemizde can kayıpları, işçi ölümleri yaşanmasın, çocuklara tecavüz edilmesin, Adana'da olduğu gibi ihmalkarlık yüzünden çocuklar yanarak can vermesin. Bizler her zaman bunların takipçisi olduk ve olmaya da devam edeceğiz. AKP iktidarına birkaç sorum olacak. Aladağ'da bulunan devlet yurdu neden kapatılmıştır? Orada bulunan Kaymakamlık bu özel yurda olumlu yönde referans olmuş mudur? Binadaki yangın kapıları neden modernize edilip, denetlenmemiştir? Binadaki sigorta düzeneği neden modernize edilip denetlenmemiştir? Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin 1 Nisan 2016 tarihinde meclise sunduğu önergeyi kimler reddetmiştir. Bu önergede her türlü özel yurdun denetlenmesi istenmektedir. Ancak utanarak söylüyorum ki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin milletvekilleri bu ülkede yurtların denetlenmesine ret oyu vermiştir. Ancak bizler bunu unutmadık. O milletvekillerine, bakanlara soruyorum, olumlu referansı veren kaymakamlara soruyoruz, başınızı yastığa koyup nasıl rahatça uyuyabiliyorsunuz? Bunun hesabını vicdanınıza verebilecek misiniz? Bizler, kızından haber alamayan babanın, yüreği yanan ananın öfkesiyle bu hesabı her zaman sormaya devam edeceğiz. Günümüz Türkiye'sinde bir kez daha anlaşılmıştır ki bu işlerde fıtrat yoktur. Bu yurtları neden denetlemediğinizi çok iyi biliyoruz. Zamanında iş birliği yaptığınız daha sonra 'darbeci' diye yaftaladıklarınızı serbest bırakmak için zamanında bu denetimleri kaldırdınız" dedi.

"BU İŞLERİ DEVLET YAPSIN"

Yurtların işletilmesi ve denetlenmesi ile ilgili alanında uzman kişilerin görevlendirilmesi gerektiğini savunan Sarıküse, "Bugün Atatürk'ü bir kez daha anlıyoruz, saygıyla anıyoruz. çünkü yüce Atatürk; 'Ey millet, efendiler, iyi biliniz ki Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, tarikatlar, müritler ve meczuplar memleketi olamaz' demişti. Bu yüce lideri anlamadınız. Bugün işinize geldiği gibi devam ettiniz ve maalesef denetlemediğiniz o yurtlardan şimdi darbeci diye yaftaladığınız insanlar çıktı. Bırakın bu işleri devlet kurumları yapsın. Bu işleri uzmanlığını kanıtlamış kişiler yapsın. Özel yurtların denetimleri emekli öğretmenlere bırakılacak kadar değersiz değildi" diye konuştu.

Görüntü Dökümü

-----------------------

-Açıklamadan görüntü

-Gruptan görüntü

(Haber: Tufan HAMARAT, Kamera: Yasin TİNBEK / İZMİR,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Mevlüt Çavuşoğlu Antalya Sivas Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title