Haberler

Derleme - "Sultanahmet'teki Terör Saldırısına Tepkiler" Haberlerimizi Derleyerek Yeniden...

İstanbul'un en önemli turistik merkezlerinden Sultanahmet'te dün düzenlenen ve aralarında turistlerin de bulunduğu 10 kişinin ölümüne neden olan saldırıya dünyadan tepki yağdı.

İstanbul'un en önemli turistik merkezlerinden Sultanahmet'te dün düzenlenen ve aralarında turistlerin de bulunduğu 10 kişinin ölümüne neden olan saldırıya dünyadan tepki yağdı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Price, ABD yönetiminin, Sultanahmet'te meydana gelen terör saldırısını en güçlü şekilde kınadığını belirterek, "Bu saldırı karşısında NATO üyesi ve DAEŞ'e karşı oluşturulan koalisyonun değerli bir üyesi olan Türkiye'nin yanında yer alıyoruz ve teröre karşı mücadelede destek ve işbirliğimizin süreceğini bildiriyoruz" ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de "ortak tehditleri olan terörizmle mücadelede NATO müttefiki ve DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun üyesi olan Türkiye ile çalışmaya yönelik güçlü taahhütlerini" yineledi. ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass da saldırıyı kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Bu tür saldırılara hiçbir şekilde meşruiyet addedilemez. Tüm NATO müttefikleri, terörün her türlüsüyle mücadelede birlikte duruyor" açıklamasını yaptı.

Kanada Dışişleri Bakanı Stephen Dion, yazılı açıklamasında, "Kanada, İstanbul'un Sultanahmet semtinde meydana gelen terörist saldırıyı şiddetle kınamaktadır. Kanada, tüm biçimleriyle terörizme karşı mücadele veren Türkiye ve Türk halkının yanındadır" ifadesine yer verdi.

Arjantin hükümeti de saldırıyı kınayarak, taziyelerinin ve dayanışmalarının Türk halkı ve hükümetine sunulduğunu bildirdi.

"Biz Almanlar, tekrar tekrar terörün hedefi olan Türkiye'deki insanları unutmayalım"

Saldırıda 8 vatandaşını kaybeden Almanya'nın Başbakanı Angela Merkel, terörün bugün İstanbul'u, daha önce de Paris, Kopenhag, Tunus ve bir çok kenti vurduğunu anımsatarak, "Uluslararası terör, hedeflerini farklı yerlerde seçiyor, amacı ise hep aynı: Özgür toplumlardaki hür yaşantımız. Suriye'de, Türkiye'de, Fransa'da veya Almanya'da olsun, teröristler tüm özgür insanların, evet tüm insanlığın düşmanıdır" dedi.

Suriye'de, Türkiye'de, Fransa'da veya Almanya'da olsun, teröristlerin tüm özgür insanların ve tüm insanlığın düşmanı olduğunu söyleyen Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü, Erdoğan ve Davutoğlu'nun Türk hükümetinin ve Türk halkının derin üzüntülerini kendisine aktardıklarını kaydetti.

Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck de Sultanahmet'teki terör saldırısını kınarken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun Türkiye ve Almanya'ya taziye dileklerini sundu.

Avrupa'dan diğer tepkiler

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Hansjörg Haber, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da saldırıyı kınayanlar arasında yer aldı.

Mogherini ve Hahn, ortak açıklamalarında, "AB ve Türkiye, terörün her türlüsüne karşı birlikte duruyor. 29 Kasım 2015'te yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde terörle mücadele bir öncelik olarak kabul edildi. Bu çerçevede çabalarımızı, insan hakları ve insani yasalar dahil, uluslararası yasalar altındaki yükümlülüklerimize tam bir saygı temelinde hızlandırmalıyız" ifadesi kullanıldı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Lamberto Zannier, taziye mesajında, terör saldırısını en güçlü şekilde kınarken, şunları kaydetti:

"Teröre karşı mücadelede çabalarımızı mobilize etmek ve birleştirmek zorundayız. Bizler, bir taraftan terörle mücadelede hukuk devleti ve insan haklarına saygıyı sağlarken, diğer taraftan şiddete neden olan radikalleşmenin köklerine çözümler aramalıyız. AGİT terörizm ve şiddetle mücadelede bütün üye ülkelere destek vermeye devam edecektir."

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, Sultanahmet'teki terör saldırısını kınadı ve Türkiye ile tam bir dayanışma içinde olduklarını yazdı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, " İstanbul'da bu sabah meydana gelen iğrenç terörist intihar saldırısını kati olarak kınıyoruz. Türk halkına dayanışmamızı ifade ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, taziye mesajında, terör saldırısını kınadığını belirterek, Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içerisinde olduklarını belirtti. Romanya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da terörizmin her türlüsüyle mücadelede Türk yetkililerin çabalarının desteklendiği vurgulandı.

Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader, mesajında, Türkiye'nin barışını hedef alan terör saldırısını büyük üzüntü içinde öğrendiğini aktardı.

-İslam dünyasından tepkiler

Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal, yaptığı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşı ve yabancı turistleri hedef alan terörist eylemi kınıyor, aileleri ve ülkelerine taziyesini bildiriyor" ifadesini kullandı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Cabiri Ensari, yazılı açıklamasında, İstanbul'daki terör saldırısını şiddetle kınayarak, "İran devletinin olayda hayatını kaybedenlerin aileleri başta olmak üzere dost ve kardeş ülke Türkiye devleti ve milletine baş sağlığı dilediğini" kaydetti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, ülkesinin söz konusu saldırıyı şiddetle kınadığını bildirdi.

Cezayir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ali eş-Şerif, Lübnanlı siyasilerden Müstakbel Hareketi lideri ve eski Başbakan Saad Hariri, İlerici Sosyalist Partisi lideri Velid Canbolat ve Hizbullah, Sultanahmet Meydanı'ndaki terör saldırısını kınadı.

Etiyopya Hükümet Sözcüsü Getachew Reda, "Etiyopya, teröre karşı mücadelede Türkiye'nin yanındadır. Ülke olarak, İstanbul'da gerçekleşen terör saldırısını kınıyoruz" dedi.

Yemen Dışişleri Bakanlığı, Yemen'in terör saldırılarına ve radikal gruplara karşı Türkiye'nin yanında yer aldığı ve ülkede güvenlik ve istikrarın sağlanması için alınacak tüm önlemleri desteklediğini iletti.

Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mesaj göndererek, ülkesinin tüm semavi dinler ve insani değerlerle çelişen ve masum sivilleri hedef alan bu terör olayını şiddetle kınadığını vurguladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Pakistan ilk gelen haberlere göre birçok değerli yaşamın yitirildiği ve birçoğunun yaralandığı İstanbul Sultanahmet'teki patlamayı şiddetle kınıyor" ifadesi kullanıldı.

İslami Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO), açıklamasında, "İstanbul Sultanahmet'te meydana gelen menfur terör saldırısını kınıyoruz, bu saldırılar ile terörün dini ve ırkının olmadığını bir kez daha gördük" ifadelerine yer verdi.

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreter Ali el-Karadaği, "İstanbul'da gerçekleşen saldırı, kim yaparsa yapsın terörist bir saldırıdır. Sivilleri hedef alan bu saldırıyı kınıyoruz" dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Başkanı İyad Medeni, "Suçluların yakalanacağına ve hak ettikleri cezayı alacaklarına inancının tam olduğunu" ifade ederek, İİT'nin terör ve aşırılığın her çeşidini şiddetle kınayan ilkesel tutum sergilediğini bildirdi.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), açıklamasında, "Saldırıda hayatı kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara ise acil şifalar diliyoruz. Türk halkı ve hükümetine taziyelerimizi sunuyoruz" ifadesini kullandı.

Hamas da yazılı açıklamasında, Sultanahmet'teki hain saldırıyı kınadığını belirtirken, İslami Cihad hareketi de saldırıda yaşamını yitirenlerin yakınları ile Türk halkı ve hükümetine taziye dileklerini sundu.

Bunun yanında, Gürcistan Cumhurbaşkanı Giorgi Margvelaşvili, terörü çağdaş dünyanın en büyük tehlikesi olarak nitelendirdi.

Malezya Dışişleri Bakanlığı, Türk halkına ve Türkiye'ye en derin taziyelerini sunarken, KKTC, İtalya, Bosna Hersek, Katar, İtalya, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Rusya, Kosova ve Sırbistan da saldırın ardından Türkiye'ye taziye mesajı gönderdi.

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Sultanahmet İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Bakmadan Geçme

15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 15 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 15 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 15 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 15 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 15 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title