Haberler

Denktaş: "TSK'ya Karşı Tahrik Var"

Genelkurmay'a Ait Olduğu İddia Edilen "İrtica ile Mücadele Eylem Planına" İlişkin Bir Soru Üzerine Konuşan Denktaş, "Türkiye'de Askere Karşı Büyük Bir Tahrik Olduğu Aşikardır. Davalarda İnsanların 7 -8 Ay İçeri Alınıp Aleyhlerine Birşey Getirilmemesi Hiçbir Adalete Sığmaz. Bu Büyük Bir Acıdır. Böyle Bir Dava Görmedim Ben. Bu Türkiye'ye ve Adalete Yakışmaz" Dedi.

Genelkurmay'a ait olduğu iddia edilen "İrtica ile mücadele eylem planına" ilişkin bir soru üzerine konuşan Denktaş, "Türkiye'de askere karşı büyük bir tahrik olduğu aşikardır. Davalarda insanların 7-8 ay içeri alınıp aleyhlerine birşey getirilmemesi hiçbir adalete sığmaz. Bu büyük bir acıdır. Böyle bir dava görmedim ben. Bu Türkiye'ye ve adalete yakışmaz" dedi.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli-2009 Arama-Kurtarma Tatbikatı dolayısıyla Girne'deki Beyaz Ev'de bir kokteyl verildi. Koktely'e KKTC Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, KKTC 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Erdal Bucak, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Abdullah Recep, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, yabancı askeri gözlemciler ve davetliler katıldı.

Denktaş, bir soru üzerine, Güney Kıbrıs Rum yönetimi ile yürütülen müzakerelerde halka gerçekleri söylemek gerektiğini altını çizerek, "Kimse altımızdan bu devleti alamaz, yeter ki biz vermeyelim" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlandığı iddia edilen "İrtica ile mücadele eylem planına" ilişkin bir başka soruya cevap veren Dentaş, "Her iki taraf da bu işi iyice inceleyip yargıya bırakacağını söyledi. Türkiye'de askere karşı büyük bir tahrik olduğu aşikardır. Davalarda insanların 7-8 ay içeri alınıp aleyhlerine birşey getirilmemesi hiçbir adalete sığmaz. Bu büyük bir acıdır. Böyle bir dava görmedim ben. Bu Türkiye'ye ve adalete yakışmaz'' şeklinde konuştu.

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu ise Türkiye Cumhuriyeti'nin uluslararası antlaşmalardan doğan hakkını kullanarak Kıbrıs'a müdahale ettiğini hatırlattı. Eroğlu, "Yasal bir müdahaleye işgal denemez, asıl işgalci pozisyonunda olan Kıbrıs Rumları'dır. 1960'ta müşterek kurduğumuz cumhuriyeti işgal etmişlerdir" dedi.

Eroğlu, tatbikata ilişkin de "Bu her sene yapılan bir tatbikat. Dolayısıyla, siyasetle, görüşmelerle bir bağlantısı yok. Rumlar yaygara çıkarmayı alışkanlık haline getirmiştir, ama bizim bir art niyetimiz yok" şeklinde bir değerlendirme yaptı. Tatbikatın kurtarma konulu olduğunu hatırlatan Eroğlu, "Tatbikat petrol aramayla, petrol konusunda Rumların yaptığı anlaşmalarla ilgili değildir" şeklinde konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın "gerekirse toprak verebiliriz" sözlerinin hatırlatılması üzerine Eroğlu, "Müzakere masasında herhalde Sayın Cumhurbaşkanı başka bir düşünceyle bunu söyledi. Biz o konuyu unuttuk. Şimdi müzakere masasındaki görüşmelere bakıyoruz" dedi.(ANKA)

(ÜNS/EÖ)

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

title