Haberler

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına yapılan itirazı reddetti

Güncelleme:

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 10. Dairesinin, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın yürütmesinin durdurulması istemini reddine ilişkin karara yapılan itirazı reddetti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Danıştay 10. Dairesinin, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın yürütmesinin durdurulması istemini reddine ilişkin karara yapılan itirazı reddetti.

Kurulun kararına göre, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davanın Danıştay 10. Dairesince reddedilmesi üzerine, bu karara itiraz etti.

İtirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, oy çokluğu ile itirazın reddine hükmetti.

Kararda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin en önemli özelliklerinden birinin, Cumhurbaşkanına, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenleme yapma yetkisi verildiği ifade edildi.

"Cumhurbaşkanı, anayasada belirlenen yetki çerçevesinde herhangi bir kanuna dayanmadan ya da yasama organının onayı olmadan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi yoluyla düzenleme yapabilecektir." ifadelerinin yer aldığı kararda, anayasada milletlerarası antlaşmalardan sona erdirilmesi ya da bunlardan çıkılmasını düzenleyen bir hüküm bulunmadığı bildirildi.

Yürürlüğe konulan milletlerarası antlaşmaları onaylama yetkisine sahip olan Cumhurbaşkanına bu antlaşmaları sona erdirme yetkisi veren 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin de anayasaya aykırı olmadığı belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

"Dava konusu Cumhurbaşkanı kararının dayanağını teşkil eden 9 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 3. maddesinin 1. fıkrasında yer alan 'bunların hükümlerinin uygulanmasını durdurma ve bunları sona erdirme' ibaresine yönelik anayasaya aykırılık iddiası ciddi görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesinin 1. fıkrasının tanıdığı yetki kapsamında tesis edilen dava konusu Cumhurbaşkanı kararı yönünden yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde yer alan 'idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının' birlikte gerçekleşmediği anlaşıldığından, itirazın reddine karar verildi."

Danıştay 10. Dairesi, 29 Haziran'da Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı'nın yürütmesinin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetmişti.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Sözleşmesi Danıştay Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title