Haberler

Cumhurbaşkanı Gül, Letonya'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "dünya genelindeki ve bilhassa Avrupa'daki olumsuz ekonomik şartlara rağmen büyüyen ekonomilere sahip, Türkiye ve Letonya'nın performanslarının takdire şayan olduğunu" belirtti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "dünya genelindeki ve bilhassa Avrupa'daki olumsuz ekonomik şartlara rağmen büyüyen ekonomilere sahip, Türkiye ve Letonya'nın performanslarının takdire şayan olduğunu" belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ve eşi Dace Seisuma'nın onurlarına verdiği akşam yemeğine katıldı.

Cumhurbaşkanlığı geçici ikametgahı olarak kullanılan Blackheads Lonca binasındaki yemeğe, bakanlar, milletvekilleri, sanatçılar, işadamları ve diğer ilgililer katıldı.

Gül, yemekte yaptığı konuşmada, dost ve müttefik Letonya'da bulunmaktan eşiyle büyük memnuniyet duyduklarını belirterek, kendisine ve heyetine gösterilen sıcak misafirperverlikten dolayı teşekkür etti.

Letonya'ya cumhurbaşkanı sıfatıyla gerçekleştirdiği resmi ziyaretin, kendisi için özel bir kıymeti bulunduğunu belirten Gül, "2004 yılında Dışişleri Bakanı iken resmi ziyaret münasebetiyle ilk kez geldiğim Riga, gördüğüm ilk Baltık şehri olması bakımından, kalbimde müstesna bir yere sahiptir. Riga'yı her ziyaretimde, tarihi atmosferi ve dinamizmi beni bir kez daha derinden etkilemektedir" dedi.

Gül, 2006 yılında NATO Zirvesi çerçevesinde gerçekleştirdiği ziyaret sırasında da Leton halkının candan dostluğunun ve ilgisinin müşahhas örneklerine şahit olduğunu dile getirerek, bu seyahatlerin hatıralarını muhafaza ettiğini dile getirdi.

Türkiye ve Letonya'nın, Avrupa'nın kuzey ve güney uçlarında yer alan ve Baltık Denizi ile Karadeniz'i birbirine bağlayan tarihi ticaret yolu üzerindeki iki ülke olduğunu anımsatan Gül, sözlerine şöyle devam etti:

"Halklarımız, gücünü tarihten alan samimi dostluk hisleriyle birbirine bağlıdır. Diplomatik ilişkilerimiz 1925 yılında kurulmuş ve 1991 yılında kaldığı yerden devam etmiştir. Siyasi ilişkilerimiz, bu sağlam temel üzerinde her geçen gün daha da gelişmektedir. Bu bağlamda, 2015 yılında diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 90. yıl dönümünün idrak edilecek olması, hepimiz için bir iftihar vesilesidir. Letonya'nın 2015 yılında Avrupa Birliği'nin Dönem Başkanlığını üstlenmesi ise bir tevafuk olarak bu yıl dönümünü taçlandıracaktır."

-Leton halkının ebedi misafiri-

Gül, Türk ve Leton halkları arasındaki kadim ilişkilerin, yüzyıllar öncesine dayandığının altını çizerek, "1877-78 Osmanlı-Rus savaşında Plevne'de esir düşerek Letonya topraklarına getirilen ve burada hayatlarını kaybeden askerlerimiz, Cesis şehrindeki şehitlikte Leton halkının ebedi misafiri olarak yatmaktadırlar" diye konuştu.

Gül, dost ve müttefik Leton halkına şehitliğe gösterdikleri itinadan dolayı Türk Milleti adına teşekkürlerini iletti.

-Letonya, Türkiye'nin AB üyeliğinin yanında-

Letonya'nın, stratejik önceliği olan Avrupa Birliği üyeliği konusunda başından beri Türkiye'nin yanında yer aldığını hatırlatan Gül, Berzins'e Avrupa Birliği'ne üyelik yolunda Türkiye'ye verdiği kuvvetli destek için teşekkür etti.

Gül, şunları söyledi:

"Dünya genelindeki ve bilhassa Avrupa'daki olumsuz ekonomik şartlara rağmen büyüyen ekonomilere sahip ülkelerimizin bu performansı takdire şayandır. İş adamlarımız arasındaki verimli temasların teşvikiyle önümüzdeki dönemde daha da başarılı sonuçlar bekliyoruz. Bu bakımdan, bugün Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikte hitap ettiğimiz İş Forumu'nun, ekonomik ve ticari ilişkilerimize kayda değer ivme kazandıracağına inancım tamdır.

Diğer taraftan, Türkiye'nin Leton halkının en çok tercih ettiği turizm destinasyonu olduğunu ve Leton dostlarımızın ev sahipliğimizden memnun kaldıklarını bilmek de bizleri bilhassa sevindirmektedir. Avrupa'nın canlı kültürel merkezlerinden biri olan Riga da Türk turistler açısından caziptir."

Gül, geçen sene Türk Hava Yollarının Letonya'nın gururu olan Leton Ulusal Operası'nın sponsorluğunu üstlendiğini büyük bir memnuniyetle öğrendiğini kaydederek, "2013 yılı boyunca da devam edecek bu ortaklığın, ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin zenginliğini ve çeşitliliğini gösteren çok güzel bir örnek oluşturduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Gül, ziyaretin Türkiye ile Letonya arasındaki dostane işbirliğinin perçinlenmesine vesile olacağını bildirdi.

-Letonya Cumhurbaşkanı Berzins-

Letonya Cumhurbaşkanı Berzins de yemekte yaptığı konuşmaya Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül'e "hoşgeldiniz" diyerek başladı.

Berzins, diplomatik ilişkilerin yeniden tesisinden bu yana cumhurbaşkanları düzeyinde gerçekleştirilen beşinci ziyaretin, ülkeler ve halklar arasındaki mükemmel ilişkileri teyit edici nitelikte olduğunu belirtti. İki ülke arasındaki işbirliğinde kayda değer ilerleme sağlandığını görmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Berzins, şunları ifade etti:

"Son yıllarda dünyada önemli değişiklikler yaşanmıştır. Küresel anlamda ciddi sınamalarla karşılaşmış olmamıza rağmen, bu sorunların hiç şüphesiz olumlu etkileri de olmuştur. Türkiye Avrupa, Asya ve Afrika'nın buluştuğu nokta olarak güçlenmiştir. Letonya da Demir Perde'nin arkasındaki kontrollü bir alan olmaktan çıkıp, Batı ile Doğu arasında bir köprü haline gelmiştir."

Türkiye'nin, Letonya'nın Sovyetler Birliği'ne ilhakını hiçbir zaman tanımadığını her zaman hatırlayacaklarının altını çizen Berzins, bağımsızlıklarını kazandıktan sonra Letonya'nın Avrupa-Atlantik yapılarına entegrasyonu konusunda Türkiye'nin desteğine de müteşekkir olduklarını vurguladı.

Berzins, şunları kaydetti:

"Ülkemiz ise Türkiye'nin Avrupa Birliği ile bütünleşmesini kararlı bir şekilde desteklemektedir. Küreselleşme ve mali kriz nedeniyle ortaya çıkan zorluklarla başa çıkmanın en iyi yolunun Avrupa Birliği'nin genişlemesi olduğuna inanıyorum.

İkili ilişkilerimiz çerçevesinde yoğun bir ekonomik ortaklık da söz konusudur. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi son beş yılda beş katına çıkmıştır. Bu durum girişimcilerimizin karşılıklı ilgisini ve yaptıkları işlerin karlılığını göstermenin yanı sıra iş temaslarının sürdürülebilir nitelikte olduğuna işaret etmektedir."

İlişkileri sadece siyasi diyalog ve ekonomik verilerle değerlendirmenin yeterli olmayacağına işaret eden Berzins, "Halklarımız da çeşitli alanlarda birbirlerine daha çok yakınlaşmaktalar. Bu gelişmeyi, öğrenci değişiminde artan sayılarda ve üniversitelerimiz arasındaki yoğun işbirliğinde görmek mümkündür. Türkiye'nin misafirperverliği, binlerce yıllık kültürel mirası ve muhteşem doğası uzun yıllardır Letonya'dan turistlerin ülkenizi ziyaret etmesine vesile olmuştur. Türk turistlerin Letonya'ya daha çok ilgi göstermesinden de memnuniyet duyuyorum" diye konuştu. - RİGA

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Abdullah Gül Türkiye Letonya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
title