Haberler

CHP "Ölüme Tahliye" Olayının Peşini Bırakmayacak

Ergenekon Sanığı Kuddusi Okkır'ın Ölümü CHP'yi Harekete Geçirdi. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Okkır'ın Eşinin 4 Haziran'da Komisyona Yaptığı Başvuruyu "Görmezden' Gelen Zafer Üskül'ü Meclis Başkanlığı'na Şikayet Etmeye Hazırlanıyor.

Ergenekon operasyonu kapsamında tutuklu iken sağlık nedeniyle tahliye edilen Kuddusi Okkır'ın ölümü CHP'yi harekete geçirdi. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Okkır'ın eşinin 4 Haziran'da komisyona yaptığı başvuruyu "görmezden' gelen Zafer Üskül'ü Meclis Başkanlığı'na şikayet etmeye hazırlanıyor.

CHP, Ergenekon soruşturması kapsamında yaklaşık 1 yıl cezaevinde tutulduktan sonra kanser olduğu gerekçesiyle tahliye edilen ve dün yaşamını yitiren Kuddusi Okkır olayının peşini bırakmayacak. CHP konuyu gerek soru ve araştırma önergeleriyle gerekse de Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nda gündeme getirmeye hazırlanıyor. CHP'liler Okkır olayını ANKA'ya değerlendirdiler.

CHP'Lİ ERSİN ÜSKÜL'Ü MECLİS BAŞKANLIĞINA ŞİKAYET EDECEK

CHP İzmir Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Ahmet Ersin, Okkır'ın eşinin 4 Haziran'da komisyona başvurduğunu, kendisinin de 9 Haziran'da Okkır'ın durumunun ve "keyfilik izlenimi veren soruşturmaların uzun sürmesi, iddianamenin hazırlanmaması ve tutukluların aylarca cezaevinde kalması'nın görüşülmesi için yazılı başvuruda bulunduğunu kaydederek "konuyu sözlü olarak da komisyon gündemine getirdim ancak ilgilenilmedi. Komisyon Başkanı bu durumda olan çok kişi var diye geçiştirdi" dedi. Okkır'ın sadece insan hakkının değil yaşama hakkının da ihlal edildiğini belirten Ersin, "sapasağlam cezaevine girdi ve cenazesi çıktı. Bu konuda AİHM'in kararları var, en kısa sürede soruşturmaların tamamlanması ile ilgili. Aksi halde tazminat nedeni oluyor. Bu olayda keyfilik olduğu izlenimi var. Türkiye çok ciddi bir sorumlulukla karşı karşıya. Eleştiri alacak ve yüklü tazminata mahkum edilecek. İnsan Hakları Komisyonu'nun bu keyfilik izlenimi veren hazırlık soruşturması, iddianamenin hazırlanmaması konusunda mutlaka bir çalışma yapması gerekirdi. Ancak Okkır'ın eşinin ve benim başvurularıma rağmen bir çalışma yapılmadı. Meclis başkanlığına bağlı olması gereken komisyon hükümete bağlı gibi çalışıyor" diye konuştu.

-SEVİGEN: BU BİR KATLİAMDIR-

Okkır olayını "bu bir katliamdır" sözleriyle değerlendiren CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Adalet Bakanı ve olayın sorumlularının istifa etmesi gerektiğini söyledi. Sevigen, Okkır'ın eşi için çok sayıda "yardım kampanyası' düzenlenmesi konusunda talep olduğunu belirterek, "Devletin hem içerde hem dışarıda görevi vatandaşın hayatını korumaktır. Ancak görev yapanlar bunu becerememiştir. Adalet Bakanı o koltukta oturamaz. Vicdanları nasıl rahat olabilir. Buna sebep olanların ızdırap çekmesi lazım. Bir ihmalden dolayı gözgöre göre bir insanın hayatı yok oldu. Bu ancak kabile ülkelerinde olur, gelişmiş ülkelerde böyle şeyler olamaz" diye konuştu. Sevigen, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül'ü de eleştirerek, "Zafer Üskül ne işe yarar merak ediyorum. Eşi feryat ediyor, gündeme bile almıyor. Komisyon Başkanı hükümetin yedek lastiği gibi hareket ediyor" dedi.

-SOYSAL: BÜTÜN TUTUKLAMALARDA İNSAN HAKKI İHLALİ VAR-

CHP İstanbul Milletvekili ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi Çetin Soysal da, Okkır olayının çok ciddi bir insan hakkı ihlali olduğunu belirterek, eşinin İnsan Hakları Komisyonu'na yaptığı başvurunun değerlendirmeye alınmamasını "Komisyon başkanının duyarsızlık ve meseleye önyargıyla baktığını görüyorum. Adı Ergenekon diye Ergenekon'la yargılanıyor diye o insanın, insan hakkı ve ihlali görmezden gelinemez. Bu ölüme neden olan anlayış insan hakları komisyonunun mecliste yeterince görevini yerine getiremediğini göstermektedir" dedi. Soysal, araştırma ve soru önergeleriyle konuyu Meclis gündemine getireceklerini bildirdi.

-ARITMAN: İNSANLIK DIŞI BİR DURUM-

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise Ergenekon soruşturması kapsamında yoğun insan hakkı ihlalleri yaşandığını belirterek, "Hukuk adına çok ciddi hukuksuzlukla karşı karşıyayız. Demokrasi ile yönetiliyorum diyen hiçbir ülkede bir dava sürecinde bu tür ihlaller yaşanmaz. Yaşanıyorsa demokrasinin varlığını sorgulamak gerekiyor. Bir insanın sağlam bir şekilde gözaltına alınması, 1 yıl cezaevinde tutulması ve sağlığı bozulduktan sonra da tahliye edilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu insanlık dışı bir durumdur. Sadece Okkır'la ilgili değil diğer tutuklamalarda da insan hakları ihlalleri var. Buna neden olanlar mutlaka yargı karşısına çıkarılmalı, yargı karşısında hesap vermeli" dedi. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title