Haberler

CHP'li Komisyon Üyelerinden Uluslararası Azınlık Hakları Grubu'nun "Eğitim" Raporuna Tepki

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nun CHP'li Üyeleri Nur Serter ve Muharrem İnce, Uluslararası Azınlık Hakları Grubu'nun Hazırladığı ve Komisyon Üyelerine Gönderilen"unutmak mı Asimilasyon mu: Türkiye'nin Eğitim Sisteminde Azınlıklar" Başlıklı Raporuna Tepki Gösterdi.

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nun CHP'li üyeleri Nur Serter ve Muharrem İnce, Uluslararası Azınlık Hakları Grubu'nun hazırladığı ve Komisyon üyelerine gönderilen"Unutmak mı Asimilasyon mu: Türkiye'nin Eğitim Sisteminde Azınlıklar" başlıklı raporuna tepki gösterdi. Serter raporda PKK terör örgütünden Kürdistan İşçi Partisi olarak söz edildiğini, ulusal andın ırkçı yaklaşımların kanıtı olarak sunulduğunu belirterek, "Türkiye'nin bağımsız, özgür ve demokratik bir ülke olduğunu dünyaya unutturan ve Türk kimliğini etnik kimlik olarak tanımlamayı sürdüren başbakanı ve Milli Eğitimimize yönelik bu saldırıya karşı başta Milli Eğitim bakanı olmak üzere hükümeti göreve çağırıyoruz" dedi.

İnce ulusal antla ilgili tartışmalara tepki göstererek ABD'de çocukların her sabah ABD bayrağına bağlılığını bildirdiğini söyledi ve "ABD'deki çocuklar söylüyor da bizim çocuklardan ne istiyorlar"diye konuştu.

Milli Eğitim Komisyonu'nun CHP'li üyeleri İstanbul Milletvekili Nur Serter ve Yalova Milletvekili Muharrem İnce Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Uluslararası Azınlık Hakları Grubu tarafından AB'nin mali desteği ile hazırlanan raporuna tepki gösterdiler.

Serter Türkiye'nin son dönemde başta eğitim sistemi olmak üzere iç ve dış işlerine müdahale anlamını taşıyan ağır ve haddini aşan dış baskılarla karşı karşıya bırakıldığını belirtti. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Hammerberg'in yayınladığı azınlık raporunda yer alan ve ulus tanımını etnik çerçeveye oturtmayı amaçlayan girişiminin azınlık haklarının korunması olarak kabul edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Serter, Türkiye'nin azınlık hakları konusunda bir rapor saldırısı ile karşı karşıya bırakıldığını söyledi.

-PKK'DAN "KÜRDİSTAN İŞÇİ PARTİSİ" OLARAK BAHSEDEN RAPOR-

Serter, Hammerberg'in raporunun yanı sıra geçtiğimiz günlerde Uluslararası Azınlık Hakları Grubu'nun AB'nin mali desteğiyle hazırladığı ve komisyon üyelerine gönderilen "Unutmak mı Asimilasyon mu: Türkiye'nin Eğitim Sisteminde Azınlıklar"başlıklı raporunda da eğitim sistemine yönelik ağır ve haksız ithamlarda bulunulduğunu kaydetti. Raporu Milli Eğitim Komisyonu'nun CHP'li üyeleri olarak şiddetle kınadıklarını belirten Serter "Adı geçen raporda PKK terör örgütünden Kürdistan İşçi Partisi olarak söz edilmekte ve Türk milli eğitiminin temel ilkeleri ile ulusal ant, ırkçı yaklaşımların kanıtı olarak sunulmaktadır. "Bazı okul kitaplarının Kemalizm'i, Türkleri, Türk dili ve kültürünü yüceltmesi'ni eleştiren raporda, ders kitapları mercek altına alınmaktadır. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabında "Cumhuriyet Türk milletinin karakterine en uygun yönetim şekli olduğu için seçilmiştir' ve benzeri cümleler azınlıklara yönelik ayrımcılık olarak kabul edilmektedir. Ders kitaplarından tüm ulusalcı görüşlerin ayıklanmasını, Anayasanın 3'ncü maddesinde yer alan "devletin dili' ifadesi yerine "devletin resmi dili' ifadesinin konulmasını, gayri-müslim azınlıklar dışında kalan Kürt, Çerkez, Abaza, Laz, Romanların azınlık statüsüne alınarak kendi dillerinde eğitim görmesini öneren rapor, Türkiye'yi bir sömürge ülkesi olarak görme girişiminin başlatılmış olduğunu kanıtlamaktadır" diye konuştu.

-"HÜKÜMETİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ"-

Serter, Başbakan Erdoğan'ı "Türkiye'nin bağımsız, özgür ve demokratik bir ülke olduğunu dünyaya unutturmakla ve Türk kimliğini etnik kimlik olarak tanımlamayı sürdürmekle" suçlayarak "Başbakan'ı ve Milli Eğitimimize yönelik bu saldırıya karşı başta Milli Eğitim bakanı olmak üzere hükümete göreve çağırıyoruz" dedi. Serter bir soru üzerine son günlerde eğitim sistemine ve azınlıklara yönelik hazırlanan raporları "Avrupa merkezli olarak yürütülen bir proje" olarak nitelendirdi. Serter raporu, Milli Eğitim Komisyonu'nda da gündeme getireceklerini bildirdi.

-"BU SEVR PROJESİ"-

CHP'li İnce ise Türkiye'ye karşı yürütülen projenin "Sevr projesi" olduğunu ve her şeyin müfredatların değiştirilmesi ile başladığını söyledi. Müfredatın anayasa kadar önemli olduğuna işaret eden İnce, MEB'in AB uzmanlarına emanet olduğunu savundu. İnce, ulusal antla ilgili tartışmalar konusunda ise "Ulusal andımıza taktılar, ABD'deki okullarda bütün çocuklar güne ABD bayrağına bağlılıklarını bildirerek başlarlar. ABD'deki çocuklar her sabah bu andı söylüyor da bizim çocuklardan ne istiyorlar " dedi.

-"İSTANBUL ÜNİVERSİTESİNDE BİLE TARİKAT-CEMAAT YAPILANMASINA GİRİLDİ"-

Nur Serter, bir soru üzerine okulların, üniversitelerin yeniden tarikat-cemaat yapılanmasına etki altına girdiğini söyledi. YÖK'teki yeni oluşumun ardından tarikat-cemaat yapılanmasının üniversitelerde son derece etkin bir hale gelmeye başladığını ifade eden Serter, "Bu örneklerin içinde büyük üniversitelerimizin bile olduğunu biliyoruz. Örneğin İstanbul Üniversitesi'nde bile bu yapılanmanın içine girildi. Bilimle hiç bağlantısı olmayan kişilerin sadece ilgi duydukları için o bilim dallarına öğretim elemanı olarak alınmaya başladığı bir süreci yaşıyoruz. Şu anda işin çok başındayız. Bilim yuvalarının hiçbir biçimde tarikat-cemaatlerin etki alanına girmesi kabul edilebilir bir durum değildir."dedi.

Muharrem İnce de hükümetin kadrolaşma konusunda son hedefinin ÖSYM olduğuna dikkat çekerek, "ÖSYM'de de kadrolaştığı takdirde her şey bitecek"dedi. (ANKA)

(EG/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Bakmadan Geçme

Evde bakım maaşı yatan iller Mayıs 2024! 20 Mayıs resmi tatil mi? 20 Mayıs okullar ve iş yerleri tatil mi? #128197 14 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 14 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 14 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Sözleşmeli öğretmenlik yeni mülakat puan dağılımı ne 2024? 14 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 14 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 14 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 14 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 14 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 14 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 14 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Aston Villa Liverpool maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) A.Villa Liverpool maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 14 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 14 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680
CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title