Haberler

CHP Komisyonu, Altın Madenini İnceledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Araştırma Komisyonu, Balıkesir'in Havran İlçesine Bağlı Büyükdere Beldesi ve Küçükdere Köyü Civarında Faaliyet Gösteren Koza Altın İşletmeleri'nde İncelemelerde Bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Araştırma Komisyonu, Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı Büyükdere beldesi ve Küçükdere köyü civarında faaliyet gösteren Koza Altın İşletmeleri'nde incelemelerde bulundu.

Kaz Dağları'ndaki sondaj çalışmalarına yönelik araştırma komisyonu oluşturan CHP, 3 gün sürecek inceleme gezilerine Havran'dan başladı. CHP Genel Sekreter Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil başkanlığındaki heyet, Kaz Dağları incelemesi öncesinde bölgede hiçbir sondaj çalışması olmayan Koza Altın İşletmeleri'nin Havran Madeni'nde teknik konularda bilgi aldı. Heyet, köylüler tarafından "Çevreci maden çalışmaya devam etmeli", "Sözde çevreciler elinizi madenimizden çekin" pankartları ile

karşılanırken, Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, "Sözde değil özde çevreciyiz" dedi. Ayrıca, heyetin işletmeye yaklaşık 1.5 saat geç gelmesi, köylülerin protesto kararı almasına sebep oldu. Protesto hazırlığına başlayan yaklaşık 50 kişi, son anda heyetin gelmesiyle geri adım attı.

Köylüler tarafından kurulan nakliye kooperatifine ait kamyonlar Türk bayrakları ile süslenirken, bazı köylüler çevre sorunu yaşamadıklarını, altın madenlerinin çalışmaya devam etmesi gerektiğini belirterek, "Siz bizim vekillerimizsiniz, sizi iş için, aş için seçtik. Bunun gereğini yapın" dedi. Daha sonra maden sahası hakkında ilk bilgileri Başmühendis Erkan Turan verdi. Maden sahasında farklı bir yöntem izlendiğini belirten Turan, büyük açık ocak yerine küçük ocaklar açıldığını, yeni ocak açıldığında

çıkan malzemeyle bir öncekinin doldurulduğunu belirterek, "Havran'da ikinci ocağın çalışmaları devam ederken birincisinin doldurulması bitti. Şimdi rehabilite çalışmalarına başladık" dedi.

Atatürk'ün bir milletin yükselmesinin yer altı zenginliklerinin işlenmesi ve değerlendirmesine bağlı olduğunu söylediğini hatırlatan Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, "Ancak bu yer altı zenginlikleri çevreyi koruyarak, çevreye duyarlı teknolojilerle, maden sahaları rehabilite edilip doğaya eskisinden daha iyi bir şekilde bırakılarak çıkarılmalı. Böylece ekonomik ve soysal kalkınma sağlanıp reel ekonomiye kazandırılabilinir. Ülkemizde 300 bin ton siyanür kullanılmaktadır. Bunun

sadece yüzde 1'i madencilik sektöründe kullanılıyor. Dünyada altını olup da çıkarmayan tek ülke yok. Üretimin yüzde 57'si; Amerika, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda gibi çevre mevzuatının en sıkı olduğu ülkelerde bine yakın tesiste yapılıyor. Balıkesir Havran'da ise sadece açık ocak çalışması yapılıp hiçbir kimyasal kullanılmadan Ovacık tesislerine taşınıyor" dedi.

Koza Altın İşletmeleri'nin çevre teknolojisinin AB Komisyonu tarafından Avrupa Birliği ülkelerine örnek tesis olarak gösterildiğini söyleyen ve bu çalışmanın TÜBİTAK, Boğaziçi Üniversitesi Cevre Bilimleri Enstitüsü'nden bir heyet tarafından da tescillendiğini belirten Hayri Öğüt, "Ayrıca gerek devlet gerekse bağımsız denetimler de yapılmaktadır. Dünyada sürdürülebilir madencilik alanında çevre konusunda bizden daha hassas bir yapının ortaya çıkması durumunda madeni bile kapatırız. Bu iddiamızın ne kadar

gerçek olduğunun göstergesidir" diye konuştu.

Koza Altın İşletmeleri'nin Kaz Dağları'nda herhangi bir sondaj çalışmasının olmadığına da dikkat çeken Öğüt, çevre hassasiyetinden son derece mutlu olduklarını, çevrenin korunmasının, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşamanın en önemli hak olduğu konusunda hemfikir olduklarını, sadece bu hassasiyetin sözde çevreciler tarafından bilimsel olmayan, sosyo-ekonomik gerçeklerle bağdaşmayan, felaket senaryolarıyla kullanılmasına karşı olduklarını belirterek, "Sözde değil özde çevreci olmalı ve bu her alanda

gösterilmeli" dedi.

Toplantının sonunda Hayri Öğüt, CHP'li vekillerden "Alman Vakıfları ve Bergama Dosyası" adlı kitabın öldürülen yazarı Necip Hablemitoğlu hakkında verdikleri soru önergesine yardımcı olması için Almanya'da FIAN Vakfi tarafından oluşturulan Bergama Edremit Çevre Derneği'nin (Pergamon Adramytteion Gesellschaft) kurucuları arasındaki Birsel Lemke'nin sahip olduğu Clup Orient referansıyla açılmış banka adı ve hesap numaralarını verdi. Öğüt, "Bu hesaba yatan paranın miktarı nedir, nerelerde kullanılmıştır?

Bunun da araştırılarak Hablemitoğlu cinayetindeki duyarlılığın devamını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP'li heyet çıkışta, yaklaşık 3 saat yağmur altında bekleyen ve "Aş istiyoruz, ekmek istiyoruz", "Çevreci üretimin devam etmesini istiyoruz" diye sloganlar atıp pankart açan köylülerin ellerini sıkarak, "Biz buraya madenler hakkında teknik bilgi almaya geldik. Bölge halkının beklentilerini siyasi parti olarak en iyi şekilde ortaya koymak istiyoruz, bunun için inceleme yapacağız ve sonuçları bir rapor haline getireceğiz" dedi.

CHP heyetinde, İstanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, Adana Milletvekili Nevin Gaye Erbatur, Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, Çanakkale Milletvekili Ahmet Küçük, Edirne Milletvekili Bilgin Paçarız, Eskişehir Milletvekili Murat Sönmez, İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Kırklareli Milletvekili Tansel Barış ve Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk yer aldı.

(SŞ-MŞ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title