Haberler

Turgut Özal'ın Türkiye'ye Getirdiği Cep Herkülü Naim Süleymanoğlu'nun Film Gibi Hikayesi

Güncelleme:

Vefat eden olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, büyük başarılara imza atmıştı. Bir nesle halter sporunu sevdiren Cep Herkül'ünü, Turgut Özal Türkiye'ye getirtmişti.

Vefat eden Olimpiyat şampiyonu eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, yaşattığı başarılarla bir nesle halter sporunu sevdirdi. Süleymanoğlu'nun, Bulgaristan'da başlayıp Turgut Özal'ın talimatıyla Türkiye'ye uzayan ve Time dergisine kapak olmaya kadar giden başarı hikayesi…

50 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ

Eski milli halterci Naim Süleymanoğlu, siroza bağlı karaciğer yetmezliğine bağlı olarak 28 Eylül'den beri özel bir hastanede tedavi altındaydı. 6 Ekim tarihinde ameliyatla karaciğer nakli yapılan Süleymanoğlu, beyindeki kanama ve ödem nedeniyle 11 Kasım'da acil ameliyata alınmıştı. Olimpiyat ve dünya şampiyonu milli halterci Naim Süleymanoğlu, tedavi gördüğü hastanede 50 yaşında hayatını kaybetti. Naimoğlu'nun ölümü Türkiye'yi yasa boğdu.


NAİM'İ KAÇIRMAK İÇİN TURGUT ÖZAL 7 MİLYONU GÖZDEN ÇIKARMIŞTI

Dönemin baskıcı Bulgar hükümeti, Naim Süleymanoğlu'nun "Naum Shalamanov" ismiyle müsabakalara katılmasına izin verdi. Naim dünya rekortmeni olmuştu ancak mutsuzdu Bulgaristan'da. Bulgaristan Devlet Başkanı Todor Jivkov'un asimilasyon politikaları, Bulgarca konuşma zorunluluğu, Türkleri dışlama çabaları… Tüm bunları sindiremiyordu Süleymanoğlu. Turgut Özal devreye girdi ve Naim, Melbourne'de korumaları ve kafileyi atlatıp bir kafeye oturdu ve onu arkadaki tuvaletten kaçırdılar. Datsun marka sarı bir otomobile bindirip bir kahvehaneye götürdüler. Ardından saklandıkları eve geçildi ve büyükelçilik durumdan haberdar edildi. Naim'i getirmek için aracılar 7 milyon dolar istedi. Bu yüksek teklife rağmen Özal, "Naim derhal getirilsin" emri verdi ve özel uçak gönderdi.

NAİM SÜLEYMANOĞLU KİMDİR?

Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967'de Bulgaristan'da doğdu. Naim Süleymanoğlu haltere 1977 yılında başladı.

15 yaşında iken Brezilya'da düzenlenen dünya gençler halter şampiyonasında 52 kiloda iki altın madalya alarak şampiyon oldu. Aynı dönemde silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran ikinci halterci olarak tarihe geçmiştir. On altı yaşında rekor kırarak yine şampiyon oldu. Böylece halter tarihinde en genç dünya rekortmeni ünvanını aldı.


TURGUT ÖZAL TÜRKİYE'YE GETİRMİŞTİ

1985 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın yoğun uğraşları sonucunda getirilen Naim Süleymanoğlu, Türkiye için büyük başarılara imza atmıştı.


3 KEZ OLİMPİYAT ŞAMPİYONU OLDU

1984, 1985 ve 1986'da dünyada yılın haltercisi seçilen Süleymanoğlu, 1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu.

Naim Süleymanoğlu'nun kariyerinde elde ettiği başarıları şöyle:

15 yaşında ilk dünya rekorunu kırdı
8 kez dünya şampiyonu oldu, 46 dünya rekoru kırdı
Kendi kilosunun üç katından fazla kaldırarak, 'efsane' oldu
60 kiloda koparmada 200 kg kaldırarak dünya rekoru kırdı
1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada 'yılın haltercisi' seçildi
Türkiye'ye Olimpiyatlar'da güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcudur
1988 Seul, 1992 Barcelona ve 1996 Atlanta Olimpiyatları olmak üzere üç kez olimpiyat şampiyonu oldu
1988 yılında Time dergisine kapak oldu
1988 yılında Seul Olimpiyatları'nda 9 dünya, 6 Olimpiyat rekoru kırdı
1992 yılında Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından "Dünyanın En İyi Sporcusu" seçildi

Spor otoritelerine göre 'tüm zamanların en iyi haltercisi


Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Naim Süleymanoğlu Türkiye Eylül Seul Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (29)

TürkIslam:

Allah rahmet etsin

12
2
yanıtYanıtla
Sinan. Kocakoglu:

Allah Rahmeteylesin. Mekanni Cennet Eylesin

11
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun

8
0
yanıtYanıtla
Agaveys Sahverdi:

Allah rehmet elesin!

5
0
yanıtYanıtla
Ali:

Allah rahmet eylesin bizim neslimize halteri sevdiren guzel insan cocuklugumuzun kahramani

3
0
yanıtYanıtla
kaplan:

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun Türkiyenin gururu

3
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

ALLAH RAHMET EYLESIN

3
0
yanıtYanıtla
Grkn:

Allah rahmet eylesin. Ruhsuz futbolculardan daha fazla faydası oldu ülkemize çok üzüldüm...

2
0
yanıtYanıtla
Sinan. Kocakoglu:

Cok. Üzgünüz. Allah Rahmeteylesin Mekani Cennet Eylesin

1
0
yanıtYanıtla
Canım türkiyemMobil-IOS:

Allah Rahmet etsin

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 29 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title