Haberler

Çelik: "Aylık Bağlama Oranı Dünya Ortalamasının Üzerinde"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Yeni Düzenlemede Kamu Çalışanları İçin Aylık Bağlama Oranının 2015 Yılında Kadar Yüzde 2.5, 2015'den Sonra İse Yüzde 2 Öngörüldüğünü Belirterek, 'Türkiye'deki Mevcut Aylık Bağlama Oranları Dünya Ortalamasının Üzerinde' Dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yeni düzenlemede kamu çalışanları için aylık bağlama oranının 2015 yılında kadar yüzde 2.5, 2015'den sonra ise yüzde 2 öngörüldüğünü belirterek, ''Türkiye'deki mevcut aylık bağlama oranları dünya ortalamasının üzerinde'' dedi.

Çelik, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı Taslağı üzerinde çalışmalar yapmak üzere sosyal taraflarla bir araya geldi.

Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Çelik, ''Gurbetçilerin emeklilik hakkının kaldırılacağı'' şeklinde haberlerin çıktığını ifade ederek, düzenlemede böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti.

''Bugüne kadar yurt dışına giden işçilerin primlerinin işverenler açısından çok ciddi yük teşkil ettiği ve bunun işverene rekabet açısından ciddi engel oluşturduğu'' şeklinde bir çok değerlendirmeler olduğunu anımsatan Çelik, ''Aslında mağdur olan işverenimiz ve çalışan vatandaşımız. Bununla ilgili düzenleme getirdik. Bu düzenlemede, sağlık sigortasıyla ilgili yurt dışına giden işçimizin ve burada kalan çocuklarının sağlık sigortasının güvence altına alacak olan primi işveren yatırmaya devam edecek. Uzun vadeli primle ilgiliyse vatandaşımız istediği zaman primi yatırarak emeklilik hakkını elde edebilecektir'' diye konuştu.

''Emeklilerin destek primi ödeyerek çalışamayacaklarının'' da söz konusu edildiğini söyleyen Çelik, SKK emeklilerinden, emekli olduktan sonra ikinci işten elde ettikleri gelirin yüzde 30 primin kesildiğini hatırlatarak, ''30 yıl sonra olacak bir uygulamayı sanki sabahleyin başlayacakmış gibi takdim etmemiz doğru değil'' dedi.

''Bağ-Kur emeklilerine destek priminin arttığı iddiasının da bulunduğunu'' belirten Çelik, bunun da doğru bir yaklaşım olmadığını bildirdi. Çelik, şöyle devam etti:

''Diğer kurumlardan emekli olup da Bağ-Kur da çalışan yani Bağ-Kur'a tabi bir iş yeri açan vatandaşımız, şu anda yüzde olarak değil, bu sisteme girdiği zaman yani ikinci kez çalışmaya başladığı zaman 68 milyon liralık yani 12. basamaktan bir kesenekle karşı karşıya. Ayrıca yine, emekli olduktan sonra çalışan Bağ-Kur'lu vatandaşlarımız 55 milyon ile 120 milyon arasında aylıklarından bir kesenekle karşı karşıyalar. Biz bu düzenlemeyle bir norm ve standart birliği getirdik.

Aylık bağlama oranlarında ise bugün kamu çalışanları 25 yıl çalışıyor, bağlama oranı yüzde 3. 25 yıldan sonra ise her yıl için bir puanlık artış ön görülüyor. Yeni düzenlemede, 2015 yılına kadar yüzde 2.5, 2015'den sonra ise yüzde 2. Türkiye'deki mevcut aylık bağlama oranları dünya ortalamasının üzerinde.''

Tasarının yasalaşma tarihiyle ilgili bir soru üzerine de Çelik, tasarının uygulamaya giriş tarihiyle ilgili henüz taslakta bir metin yer almadığını bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title