Haberler

Cakarta: Türk Kızılayı'nın Banda Aceh'te İnşa Ettiği Konutlar Felaketin 2. Yıldönümünde Açılıyor

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Doğal Felaketlerden Kaçmanın Mümkün Olmadığını Belirterek, "Asıl Korkunç Olan, Bu Tür Felaketlere Hazırlıklı Olamamak, Binaları Felakete Dayanıklı İnşa Edememektir" Dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, doğal felaketlerden kaçmanın mümkün olmadığını belirterek, "Asıl korkunç olan, bu tür felaketlere hazırlıklı olamamak, binaları felakete dayanıklı inşa edememektir" dedi.

Türk Kızılayı'nın 26 Aralık 2004 tarihinde Güneydoğu Asya'da meydana gelen tsunami felaketi sonrası Endonezya'nın Banda Aceh kentinde yaptığı konutlar, afetin 2. yıldönümünü olan yarın afetzedelere törenle teslim edilecek. Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya giden Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Banda Aceh Yeniden Yapılandırma Kurumu Başkanı Kuntoro Mangkusubroto ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Şahin, yaptığı konuşmada, 2 yıl önce insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden birinin Güneydoğu Asya'da yaşandığını hatırlatarak, "Bunun yıldönümü dolayısıyla buradayız. Ancak kutlamak için değil hayatını kaybeden insanların, kardeşlerimizin anısı önünde saygıyla eğilmek ve onlara bir kez daha rahmet dilemek için buradayız. Bu tür felaketlerden kaçmak mümkün değil. Asıl korkunç olan, bu tür felaketlere hazırlıklı olamamaktır. Binalarımızı, fiziki mekanları her türlü felakete dayanıklı inşa edememektir. Her felaketten sonuç çıkarıp, kendimizi ve insanlığı bu tür felaketlere hazırlıklı hale getirmek durumundayız" dedi.

Kısa süre içinde Aceh'teki yaraların sarılmasında büyük emeği geçen Türk Kızılayı ve diğer katkıda bulunanlara teşekkür eden Mehmet Ali Şahin, şunları söyledi: "Biz kendimiz için istediğimizi başkaları için de istemeyi, kendimiz için uygun görmediğimiz bir şeyi başkalarına da uygun görmemeyi inanç olarak prensip edinmiş insanlarız. İnşaat ve mimari standartları yükselttiğimiz zaman, hem bu tür felaketlere mukavim konutlar yapmış oluruz, hem de 2 yıl sonra kendilerini saygıyla, rahmetle andığımız insanların hatıralarına bence çok güzel sahip çıkmış oluruz. İnanıyorum ki, Türkiye ile Endonezya halklarının kardeşliği örnek kardeşlik olarak bundan sonra daha ciddi şekilde gelişecek ve mesafe çok uzun olmasına rağmen kalplerimiz bizi birbirine çok yakın kılıyor. Bunun mutluluğu içerisindeyim."

Türkiye ile Endonezya arasında işbirliğinin son yıllarda arttığını anlatan Şahin, Türkiye'nin Endonezya ile olan ticaret hacminin 1 milyar dolara ulaştığını açıkladı.

Banda Aceh Yeniden Yapılandırma Kurumu Başkanı Kuntoro Mangkusubroto ise, "Türklerle ilişkimiz 400 yıl öncesine dayanıyor. Sultan 2. Selim'in padişahlığı sırasında düşmanlarla savaşmakta olan Aceh Sultanı, İstanbul'dan yardım istemiştir" dedi.

Aceh ile Türk halkları arasında ilişkinin yeniden bir başlangıçla güçlü hale gelmesini arzuladıklarını belirten Kuntoro Mangkusubroto, şöyle konuştu: "Bize yaptığınız evler, okullar, hastaneler Endonezya ve Aceh halkına ne kadar cömert davrandığınızın çok büyük bir kanıtı. Bu evler Endonezya halkı için gerçekten çok lüks. Bitai bölgesinde yaptığınız evlerin standartları orada yaşayacak halkın karşılayabileceğinin çok üzerindedir"

Toplantıda konuşan Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali de, Endonezya'ya yardımların süreceğini belirterek bölgeye yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Küçükali, daha dünya yardım örgütlerinin plan, proje yaptığını belirterek "Biz burada işimizi tamamlamış oluyoruz. Bu coğrafyada tarih kitaplarında yazılmayan bir olguyla karşılaştık. İşte bu olgu, bize burada yapacağımız işlerde rehber oldu. O da, 2. Selim'in buraya gönderdiği Osmanlı ordusunun bir bölümünün burada kaldığını ve bir Osmanlı kabristanıyla karşılaştık. İşte bu inanç ve duyguyla bu ülkede yapacağımız yatırımların uzun yıllar ve asırlar devam etmesini istedik. İnanıyoruz ki öyle kalacak ve iki ülke arasında

yakınlaşmaya büyük bir köprü oluşturacak" dedi.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer ise, Türk Kızılayı'nın Banda Aceh kentine yaptıklarının iki ülke halklarını birbirine daha yakın hale getirdiğini belirterek "Biz bir bütün olarak Endonezya halkının yanındayız. İlişkilerimiz sadece bununla sınırlı kalmamalı. Felaketleri önlemek mümkün değil ama felaketlerden mağdur olmak da kaderimiz değil. Felaketlerin bize acı vermesini önlemek elimizdedir. Öyleyse felaketlerden mağdur olduktan sonra işbirliği yapmak, birbirimizin acısını paylaşmak yanında, ayrıca felaketlerden önce de nasıl tedbirler alacağımızı belirlemek ve güç birliği yapma imkanlarını aramalıyız" diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ayrıca Cakarta'da Endonezya'nın Ticaret Bakanı Mari Elka Pangestu ve Bayındırlık Bakanı Joko Kimanto ile bir süre görüştü.

Pangestu ile Kimanto ise, Türkiye'nin tsunami felaketi sonrası ülkelerine yaptığı yardımlardan dolayı Bakan Mehmet Ali Şahin'e teşekkür etti. Ayrıca, Bayındırlık Bakanı Joko Kimanto, Türk mühendislerinden ülkesinin alt yapısıyla ilgili projelerde faydalanabileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title