Haberler

Çağlayan: "Birliklerde Yeniden Yapılandırma 2008'de Tamamlanacak"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Kooperatif ve Birliklerde Yeni Düzenlemeler Yapacaklarını Açıklayarak, 2008 Yılı Sonunda Misyonunu Tamamlayan Yeniden Yapılandırma Programı'nın da Tamamlanacağının Söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, kooperatif ve birliklerde yeni düzenlemeler yapacaklarını belirterek, "Artık misyonunu tamamlayan Yeniden Yapılandırma Programı da 2008 yılı sonunda tamamlanacak" dedi.

Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri toplantısına katılan Bakan Çağlayan, kooperatifçiliğin özellikle gelişmiş ülkelerde ciddi bir gelişme gösterdiğini belirterek, Uluslararası Kooperatifler Birliği'nin tespitlerine göre dünyadaki en büyük 300 kooperatifin iş hacminin 1 trilyon doları geçtiğini söyledi. Türkiye'de de kooperatiflerin ekonomide önemli fonksiyonları olduğunu dile getiren Çağlayan, "Ancak, her geçen yıl üretici ortak sayılarını ve üretimindeki paylarını artırmaları beklenirken, sürecin tersine işlediği görülüyor. Ortak sayısı 800 binden 600 bin seviyelerine düştü. Aktif olmayan ortakları da dikkate aldığımızda bu oranın daha da azalıyor. Üretim içerisindeki paylarında da ciddi düşüşüler oldu" diye konuştu.

-BİRLİKLERİN 632 MİLYON YTL DFİF BORCU VAR-

Üreticiye katkının sadece piyasa fiyatlarının üzerinde fiyat açıklayarak ürün alma olarak anlamanın doğru olmadığını ifade eden Çağlayan, önemli olanın üreticiyi bünyede toplamak olduğunu kaydetti. 2000 yılında kooperatif ve birliklerin rekabetçi, etkin bir şekilde faaliyet gösterebilmeleri için Yeniden Yapılandırma Programı'nın başlatıldığını anımsatan Çağlayan, 14 birliğin 1 Mayıs 2000 tarihi öncesi yaklaşık 1.4 milyar YTL Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) borçlarının Hazine tarafından üstlenilerek silindiğini belirtti. Fiskobirlik'in destekleme kapsamına alındığı ve üzerinde yük oluşturan yaklaşık 1.5 milyar YTL DFİF kredisi borçlarının çıkarılan yağlık kararnameleriyle ortadan kaldırıldığının altını çizen Çağlayan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Finans kuruluşlarından kredi alabilir duruma gelmesi hedef olarak belirlenmesine rağmen geçiş sürecinde bu kuruluşların ihtiyaç duyacakları dış finansmanın DFİF'ten karşılanması uygulaması devam edildi. 2005-2006 döneminde 269 milyon YTL, 2006-2007 döneminde 200 milyon YTL, 2007-2008 döneminde ise 168 milyon YTL kredi kullandırıldı. Vadesi ödenmeyen krediler de ertelendi. Bugün itibariyle birliklerin üzerinde 632 milyon YTL DFİF kredisi borcu bulunuyor."

-ÇAĞLAYAN, BİRLİK YAPILARINI ELEŞTİRDİ-

Bazı birliklerin yeniden yapılandırma sürecini doğru algılamayıp geçmişten gelen alışkanlıklarına devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, birçok kooperatif ve birliğin mali yapılarındaki zayıflık nedeniyle ürün alımı için dışa bağımlı olduğuna dikkat çekti. Yöneticilerin yeterince rasyonel hareket etmediğini dile getiren Çağlayan, alım ve fiyat politikalarında yeterince kooperatifçilik anlayışına uygun olmadığını söyledi.

-BİRLİK VE KOOPERATİFLERE YENİ DÜZENLEMELER GELİYOR-

Çağlayan, artık misyonunun tamamlayan yeniden yapılandırma programının 2008 yılı sonunda tamamlanacağının altını çizerek, "Kooperatif ve birliklerin kooperatif ve kurumsal yönetim ilkelerine uygun olarak yönetilmesi ve kuruluşların özerkliklerinin pekiştirilmesi için 4572 sayılı kanunda düzenlemeler yapacağız" dedi.

Denetçilerin niteliklerinin artırılarak iç denetimin etkinleştirileceğini ifade eden Çağlayan dış denetim zorunluluğunun da getirileceğini kaydetti. Kamu tarafından müdahale edilmeden kooperatif ve birlik yöneticilerinin keyfi uygulamalara gitmesinin önleneceğini vurgulayan Çağlayan, "Kooperatif ve birlikler, orta vadede AB ortak piyasa düzenlerinin Türkiye uygulamaları kapsamında "Müdahale Kuruluşu ve Ödeme Ajansı' yapılanmasıyla entegre çalışan kuruluşlar haline getirilecek" diye konuştu. (ANKA)

(HLY/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

Bakmadan Geçme

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title