Haberler

Bursa: Busiad'ın Gıda Sektörü Raporu

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD), Türk gıda sektörünün sorunları ve çözüm önerilerine yönelik hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı.

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD), Türk gıda sektörünün sorunları ve çözüm önerilerine yönelik hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı.

Kültürpark BUSİAD Evi'ndeki toplantıda konuşan BUSİAD Başkan Vekili Arif Özer, Türkiye'nin en önemli sıkıntılarından olan işsizliğe çözüm olacak imkanların başında gıda sektöründe yatırım yapacak yabancı kuruluşların geldiğini söyledi. Bursa'da yatırım yapan dünyanın en büyük gıda firması Cargill'in geçen yıl 50 milyon dolarlık üreticiden mısır satın aldığını belirten Özer, "Çevreye hiçbir zararı olmayan ve bu durumu ekoloji profesörlerinin raporuyla ortaya koyduğumuz Cargill, Türkiye'de çıkan bürokratik engellerden dolayı 30 milyon dolarlık yeni yatırımını Polonya'ya kaydırdı. Bu yatırım yapılsaydı, yıllık 50 milyon dolarlık alım 100 milyon dolara çıkacaktı. Türkiye otomotiv ve tekstilde ihracatta lider, ancak gıda sektörü katma değeri yüksek, tamamı yerli ürünlerle yapılabilecek bir ihracat sahası. Yeni teşvikler ve uygulamalar, yabancı sermayenin gıda sektöründe yeni büyük yatırımlarıyla çok sembolik kalan işlenmiş gıda ve tarım ihracatımızı 5-10'a katlayabiliriz" dedi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda Sektörü Sorumlusu Mehmet Erbak ise, Fransa'nın yıllık sadece işlenmiş mineralli su ihracatının 17 milyar Euro olduğuna dikkat çekerek, "Maalesef Türkiye tabii maden suyu kaynakları bakımından dünyada bir numara olmasına rağmen biz bu suların yılda 2 günlük kısmını kullanıyoruz, 363 gün sular boşuna akıyor. Maden suyu sektörü halen kanunla güvence altına alınmamış bir sektördür. Gelecek 30 yılda en önemli kavga su yüzünden olacaktır. Petrol değil, su ön plana çıkıyor. Türkiye su kaynaklarını çok daha verimli kullanmak için ulusal çapta projeksiyonlar ortaya koymalıdır. Son 2 yıldır Tarım ve Sağlık Bakanlığı'nda işinin ehli kadrolar görev yapıyorlar. Bursa'da da çok güzel teşkilatları var. Ancak Ankara'dan sonrası gıda üretim sicil belgesi ve denetim konusunda çok geri durumdadır. Türkiye'de gıda konusunda sivil toplum kuruluşlarıyla bürokrasi arasında çok güzel bir işbirliği yürüyor. Bunun gelişmesi ve kanunlarla desteklenmesi halinde çok güzel neticeler alacağız. Yıllardır maden suyu işlenmesi için beklenen jeotermal kanunu nihayet komisyondan geçti, önümüzdeki yasama döneminde kanunlaşacak. Bu tip kararlarla gıda üreticilerinin önü açılmalı, yabancı sermayenin gelmesi için bütün engeller kaldırılmalıdır. Bu işlemleri yapamayınca Amerikan yetkililerden yatırımcıları sorduğumuzda, önümüze Cargil ve Motorola'daki sıkıntıları getiriyorlar" diye konuştu.

Hükümete gönderilecek raporda, gıda sektöründe halen ciddi bir kayıt dışılığın mevcut olduğu, tarıma dayalı coğrafi bir planlamanın halen yapılamadığı, temel gıda maddelerinde yemek sanayi gibi yüksek KDV oranı, akaryakıt, enerji gibi ana girdi maliyetlerinin yükselmesi, yetersiz gıda denetimi ve belirsiz denetim sorumluluğunun en büyük sıkıntılar olduğu yer aldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title