Haberler

Btso İç Piyasa Ankatine Göre Piyasada Satışlar Artıyor Ama Nakit Dönmüyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (Btso) Tarafından Her Ay Gerçekleştirilen İç Piyasa Anketi Mayıs Ayı Sonuçları Reel Sektörün En Büyük Sıkıntısının Nakit Sıkıntısı ve Ödemelerde Karşılaşılan Sorunlar Olduğunu Bir Kez Daha Ortaya Koydu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından her ay gerçekleştirilen İç Piyasa Anketi Mayıs ayı sonuçları reel sektörün en büyük sıkıntısının nakit sıkıntısı ve ödemelerde karşılaşılan sorunlar olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

BTSO'nun her ay düzenli olarak gerçekleştirerek sonuçlarını kamuoyuyla paylaştığı İç Piyasa Anketi'nin Mayıs ayı sonuçları, yeni sezonla birlikte satışlardaki hareketliliğe işaret ederken, reel sektörün kanayan yarası "nakit sıkıntısı"na da bir kez daha dikkat çekti. Bursa kent içinde, Kapalıçarşı ve civarıyla özellikle perakende ticaret yapan firma sahipleri ve yetkilileriyle gerçekleştirilen ankete katılan işyeri sahipleri ve yetkililerinin yüzde 37.12'si "Mayıs ayında satışlarınızın durumu ne oldu?"

sorusuna "Arttı" yanıtı verdi. Katılımcıların yüzde 32.93'ü satışlarının azaldığını, yüzde 29.95'i de "Hiçbir değişiklik olmadığını" ifade etti. Nisan ayında satışlarını arttırdığını ifade edenlerin oranı yüzde 33.1 olarak gerçekleşmişti.

BTSO'nun Mayıs ayı anketinde katılımcılara "Reel sektörün içinde bulunduğu sıkıntıların en önemlisi hangisidir?'' sorusu yöneltildi. Yüzde 67.69 ile "Nakit sıkıntısı/ödemelerde yaşanan sıkıntı", yüzde 16.47 oranıyla "İç piyasada talep düşüklüğü", yüzde 12.8'i "Vergilerin yüksekliği", yüzde 3.04 oranıyla da "Alışverişlerde kredi kartı kullanımının yaygınlığı" cevapları verildi. "En önemli sıkıntı" olarak "nakit sıkıntısı ve ödemelerde yaşanan sıkıntı"yı gösterenlerin oranı Ocak'ta yüzde 54, Şubat'ta yüzde

59.45 ve Mart'ta da yüzde 65 ve Nisan ayında da yüzde 72 olarak sürekli yükseliş ivmesi kaydetmişti.

Katılımcılara yönlendirilen "Gelecek ay ki satışlarınıza ilişkin beklentileriniz ne yöndedir?'' sorusuna, yüzde 46.98'i 'Artmasını bekliyoruz', 27.1 oranında 'Düşüş bekliyoruz' yanıtını verdi. Ankette, "Ürünlerinizin fiyatlarında geçen ay içerisinde indirim yaptınız mı?'' sorusuna ise yüzde 68.87 oranında 'Hayır', yüzde 31.13 oranında da 'Evet' cevabı verildi.

Katılımcılara göre, son zamanlarda en sıkıntıda olan sektör ise; yüzde 50.33 ile bu ay da tekstil ve konfeksiyon sektörü oldu. Tekstil ve konfeksiyonu, yüzde 8.69 ile inşaat, yüzde 8.07 ile elektrik elektronik, beyaz eşya, yüzde 5.59 ile gıda ve yüzde 3.72 ile de sağlık sektörü sıkıntıda olduğu düşünülen sektörler sırlamasına girdi. Yüzde 23.6'sı "Diğer" yanıtını verdi.

Anket katılımcılarının yüzde 17.48'i otomotiv, yüzde 14.47'si tekstil konfeksiyon, yüzde 10.84'ü gıda, yüzde 10.24'ü elektrik, elektronik ve beyaz eşya, yüzde 9.64'ü inşaat, yüzde 3.61'i sağlık, yüzde 2.4'ü turizm-otel eğlence ve yüzde 31.32'si de diğer sektörlerde faaliyet gösteriyor.

(ERÖ-ERÖ-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title