Haberler

Bitlis: Sağanak Yağış Patates Çiftçisini Zor Durumda Bıraktı

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde Etkili Olan Sağanak Yağış Patateslerin Toplanmasını Engellerken, Çiftçiler Tarlalarını Basan Sel Sularını Motopomplarla Boşaltmaya Çalışıyor.

Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde etkili olan sağanak yağış patateslerin toplanmasını engellerken, çiftçiler tarlalarını basan sel sularını motopomplarla boşaltmaya çalışıyor.

Ahlat Ziraat Odası (AZO) Başkanı Necat Demirden ve oda mühendisleri patates tarlalarını gezerek, çiftçilerin sular altında kalan mahsullerini inceledi. Şuana kadar toprak altında kalan patateslerde bir zarar görülmediğini belirten Demirden, sağanak yağış öncesi sökülen ve tarlada yağmur altında kalan patateslerin önemli ölçüde zarar gördüğünü bildirdi. Demirden, "Zor durumda olan bazı çiftçiler tarlasındaki suları motopomplarla, bazılarıysa traktörlerle kanal açarak tarladaki suları boşaltmaya çalışıyor. Su ve toprak altında kalan patateslerin sökümü geciktikçe çürüme tehlikesiyle karşı karşıya kalınacak. Türkiye'nin yüzde 10'luk patates ihtiyacını karşılayan ilçemizde çiftçisinin kendi kaderiyle baş başa bırakılmasından hoşnut değiliz" diye konuştu.

İlçede patates üreticiliği yapan Cafer Gülşen, 60 yaşında bir çiftçi olduğunu ama böyle bir afeti daha önce hiç yaşamadığını belirtirken, Cevdet Günbay isimli çiftçiyse, yaklaşık 15 gündür suyun altında kalan mahsulünün çürümesini önlemek için her gün motopomplarla tarlasının suyunu boşaltmaya çalıştığını anlattı.

AZO Mühendislerinden Harun Zorer de, patatesin toprak altında kalmasından dolayı önemli ölçüde zarar görmediğini kaydederek, "Çiftçiler mahsullerini yağışlardan dolayı toplama tedirginliğine düşmüştür. Düzenli hasat yapılamadığından çiftçi büyük tedirginlik yaşıyor" dedi.

AZO Gıda mühendislerinden Duygu Alparslan ise, toprak ve su altında kalan patateslerde bir bozulma belirtisi olmamasına rağmen, yağış öncesi sökümü yapılan ve tarlada kalan patateslerin çürümeye başladığını ifade ederek, "Yörede 500 patates üreticisi ürününün yüzde 80'nini toplayamadı. Yaklaşık 60 bin ton patates sökülmeyi bekliyor. Patates soğuklar başlamadan sökülemezse çiftçiler telafisi zor bir zararla karşı karşıya kalabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title