Haberler

Bitlis: Bitlis Kalesi'nde Kazı Çalışmaları

Bitlis Kalesi'nde kazı çalışmaları sürdüren Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Pektaş, çalışmalar sırasında önemli bulgulara rastladıklarını belirtti.

Bitlis Kalesi'nde kazı çalışmaları sürdüren Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Pektaş, çalışmalar sırasında önemli bulgulara rastladıklarını belirtti.

MÖ. 330 yılında Büyük İskender tarafından komutanı Bedlis'e yaptırılan Bitlis Kalesi'nde Pamukkale Üniversitesi tarafından yapılan ve 10 yıl sürecek olan kazı çalışmalarıyla ilin tarihine de ışık tutulacağı bildirildi. Çalışmaları hakkında bilgi veren Kazı Başkanı Doç. Dr. Kadir Pektaş, kalede önemli bulgular elde ettiklerini ifade etti. Eserleri gün ışığına çıkardıktan sonra korumanın önemli olduğunu ve bunun için de restorasyon projesi hazırladıklarını kaydeden Doç. Dr. Pektaş, "Çalışmalarımız geçen yıl ortaya çıkardığımız hamamın çevresinde yoğunlaşıyor. Bu yıl hamamın kuzey ve doğu cephelerini ortaya çıkarabilmek için seviye indirme çalışmaları yapıyoruz. Sırlı seramikler, sırsız seramikler, küçük çapta sikkeler buluyoruz. Maddi değeri olmayan bu bulguların tarihsel anlamda bize ışık tutacağına inanıyoruz" dedi.

Ortaya çıkan hamamı tamamen koruma amaçlı olarak restore edeceklerini belirten Pektaş, "Böylelikle kazılarda spekülasyonlara sebep olan 'Çıkartıyorlar ortaya bırakıp gidiyorlar. Eserler yıkılmaya yüz tutuyor' sözlerinin önüne geçebilmek için bu restorasyon projesini uygulayacağız. Amacımız ortaya çıkarılan eserleri restore edip turizme kazandırmaktır" şeklinde konuştu.

Pektaş, çıkan eserleri gezmek görmek isteyenler için kazı çalışmalarının yapıldığı alanda çevre düzenlemesi yapacaklarını da aktararak, "Bu yıl yetişmeyecek ama önümüzdeki yıl kazı çalışmalarını görmek isteyenlerin dolaşabileceği yürüme bantları, oturabilecekleri bir mekan yaparak çevre düzenlemesi yapacağız. Yine önümüzdeki yıl burayı ziyaret etmek isteyenler için bilet bastırılarak, geziyi ücretli yapacağız. Ufak da olsa bir elde edilmiş olacaktır. Bu sayede buranın ziyareti de kontrollü hale getirilecektir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title