Haberler

Beyoğlu Kadın Sığınma Evi Projesi 1 Yaşında

Morçatı Kadın Sığınma Vakfı ve Beyoğlu Kaymakamlığı Tarafından 1 Yıl Önce Başlatılan "Kadın Sığınma Evi" Projesi Başarıyla Yürütülüyor.

Morçatı Kadın Sığınma Vakfı ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından 1 yıl önce başlatılan ¨Kadın sığınma evi¨ projesi başarıyla yürütülüyor.

Projenin yıldönümü nedeniyle Beyoğlu Öğretmen Evi`nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Beyoğlu Kaymakamı Kamil Başar, ¨Bir vakıf tarafından bağışlanan sığınma evi binasını tırnaklarımızla çok modern bir hale getirip burada kadınların barınmasını ve her türlü ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladık. Bu proje devlet ve sivil toplum örgütleri işbirliği ile bu konuda yapılan tek örnektir¨ dedi.

Mor Çatı gönüllülerinden Gülsun Kanat da Beyoğlu`ndaki kadın sığınma evinin çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kanat; kampanyanın başladığı günden bu yana kendilerine 700 kadının başvuru yaptığını ancak şu ana kadar acil çözüm gerektiren 83 kadın ve yanlarında bulunan 53 çocuğa sığınma evinde yer ayırabildiklerini belirtti. İstanbul`da 4 sığınma evinin 100 kişilik kapasite ile şiddet gören ve ailevi sebepler nedeniyle mağdur duruma düşen kadınlara yardım etmeye çalıştığını belirten Kanat, ¨Bu rakamlara göre İstanbul`da kadınların sığınak taleplerinin büyük bir bölümü karşılanamamakta. Oysa sığınakta kalan kadınların hemen hepsinin yaşamları tehdit altında bulunuyor. Aralarında namus cinayetine kurban gitme ihtimali olanlar da var. Nitekim 5 kadın güvenlikleri sağlanamadığı için başka sığınaklara yönlendirildiler. Yine bir kısmının gördüğü şiddetin bedeninde kalıcı izler bıraktığı ortaya çıktı. Çoğunun sağlık güvencesi yoktu ve sığınakta kaldıkları süre içinde yeşil kart çıkartabildiler. Psikiyatrik desteğe ihtiyacı olan çok sayıda kadın oldu ve ihtiyaçları sadece gönüllü birkaç psikiyatr aracılığı ile karşılanabildi. Hamile olanların özel bakımı gerekiyordu ve Mor Çatı gönüllülerinin de desteği ile sığınakta kalan 4 kadın sağlıklı koşullarda doğum yaptı¨ diye konuştu.

Fatma Budak isimli Mor çatı gönüllüsü ise mevcut kapasitenin talepleri ve ihtiyacı karşılayamadığını belirterek; yeni Belediyeler Yasası`nın nüfusu 50 bin olan belediyelere sığınak açma yükümlülüğü getirdiğini hatırlatarak her belediyenin bu konuya duyarlı olması gerektiğini ve kadın sığınma evlerinin sayısının Türkiye genelinde artırılması gerektiğini söyledi.

PSİKOLOJİK DESTEK PROJENİN EN TEMEL AYAKLARINDAN

Beyoğlu sığınma evinde şu anda 11 kadın ve 11 çocuk yaşıyor. Sığınak çalışmaları ile kadın ve çocukların şiddetsiz bir ortamda barınma ve sığınma ihtiyaçlarının karşılanması ve yeni hayatları için uygun seçeneklere zemin hazırlanması hedefleniyor. Sığınak misafirlerine kreş, yeşil kart, ev kirası, okul, iş, avukat, sağlık, psikolog gibi desteklerin zamanında sağlanması ile yeni yaşama daha kolay uyum sağlamaları amaçlanıyor.

KADINLARA SIĞINMA EVİ SONRASINDAKİ YAŞAMLARI KONUSUNDA DESTEK VERİLMELİ

Gülsun Kanat kadınların sığınak sonrası yaşamlarını destekleyecek programların acilen hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek; kimi işverenlerin kendilerine işe alımlarda öncelik tanıması, çalıştıkları süre içinde mesleki becerilerini geliştirmelerinin sağlanması, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kadın Koordinasyon Merkezi`nin uyguladığı kira desteğinin artırılması, Sosyal hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu`nun çocuklara tanıdığı kreş desteğinin geliştirilmesi ilk akla gelen önlemlerdir¨ dedi.

ÇOCUKLAR DA MAĞDUR

Şiddet gören ve yardıma muhtaç kadınların çocuklarının yine proje çerçevesinde kurulan çocuk gündüz bakımevlerinde rehabilite edildiğini dile getiren Kanat İstanbul`daki evsiz kadınlar için de yeni ve farklı çözümler üretilmesi gerektiğini bildirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title