Haberler

BDP'lilerin Medine İlgisi

BDP'liler Medine İçin Adıyaman'a Akın Etti Medine Memi'nin Cinayetiyle İlgili 2.Duruşmaya Başlandı.

ADIYAMAN'ın Kahta İlçesi'nde, geçtiğimiz yıl Aralık ayında evlerinin bahçesinde kümeste toprağa gömülü olarak bulunan ve otopsisinde diri diri gömüldüğü ortaya çıkan 16 yaşındaki Medine Memi'nin davasının görülmesine başlandı. Erkeklerle konuşup dayak yediği için polise şikayet ettiği baba ve dedesi tarafından diri diri mezara gömülmesi ile uzun süre tartışılan Medine'nin tutuklu dedesi ile babası geniş güvenlik önlemi alındıktan sonra adliyeye getirilirken, duruşmaya aralarında milletvekillerinin de bulunduğu BDP'liler büyük ilgi gösterdi. Medine'nin annesi BDP'li vekil Fatma Kurtalan'ın kolunda adliyeye geldi.

Tüyler ürperten cinayet, geçtiğimiz yıl 2 Aralık'ta polise yapılan bir ihbar ile ortaya çıktı. Akşam saatlerinde polisi arayan bir kişi, ailesi tarafından kayıp olduğu polise bildirilen Medine Memi isimli genç kızın, cinayete kurban gittiği ve evlerinin bahçesindeki kümesin altına gömülüp, üzerinin beton ile örtüldüğünü söyledi. İhbarın ardından çalışma başlatan polis, genç kız için yaklaşık 45 gün önce ailesi tarafından kayıp ihbarı yapıldığını saptadıktan sonra, Memi ailesinin yaşadığı Hürriyet Mahallesi Sağlık Caddesi'ndeki evine gitti. Burada ihbardaki gibi üzeri beton ile yeni örtülmüş kümesin görülmesinin ardından, bahçede Cumhuriyet Savcısı'ndan alınan karar ile kazı yapılmaya başlandı. Yaklaşık 2 metre derinliğinde yapılan kazının ardından kayıp olduğu ileri sürülen Medine Memi'nin boynunda eşarp bulunan cesedine oturur vaziyette rastlandı. Genç kızın çürümeye yüz tutmuş cesedi önce Kahta Devlet Hastanesi'ne ardından ise kesin ölüm sebebinin belirlenmesi için Malatya Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Cinayetin ardından başlatılan soruşturma kapsamında Medine Memi'nin dedesi Fethi, babası Ayhan ve annesi İmmihan Memi gözaltına alındı. Poliste ve Savcılıkta susma hakkının kullanan şüphelilerden anne İmmihan serbest bırakılırken, dede ve baba ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.

'DİRİ DİRİ GÖMÜLDÜ' RAPORU

Cinayetten yaklaşık 2 ay sonra Malatya Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsinin ardından genç kızın İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinde mikroskobik inceleme yapılan cesedinde, Medine'nin diri diri gömüldüğüne dair bulgulara ulaşıldı. Adli Tıp Kurumu yetkilileri, mide ve ciğerlerinde toprak olduğunu, bunun da genç kızın diri diri gömüldüğüne işaret ettiği ortaya çıktı.

Medine Memi'yi diri diri toprağa gömüp, üzerini betonla örttüklerinin ortaya çıkmasıyla tutuklanan dede Fethi ile baba Ayhan Memi, hakkında Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'Canavarca hisle veya eziyet çektirerek kasten adam öldürmek' suçundan müebbet habip cezası istemiyle dava açılmıştı. Davanın geçen aylarda görülen ilk duruşmasında tutuklu sanıklar suçlamaları reddederken, anne İmmihan Memi, eşi Ayhan Memi'den şikayetinden vazgeçerken dede Fetmi Memi'den ise şikayetini sürdürmüştü.

ADLİYE'DE GENİŞ ÖNLEM

Medine Memi'nin öldürülmesiyle ilgili görülen davanın ikinci duruşması için sabah saatlerinden itibaren Adliye'de geniş güvenlik önlemi alındı. Adliye'nin giriş ve çıkışlarında polis tarafından kimlik kontrolü yapılırken, adliye bitişiğinde bulunan valilik bahçesinde de çok sayıda polis hazır bekletildi. Mahkum girişinin olduğu bölgeyi de sıkı kontrol altında tutan polis, tutuklu dede ve babanın getirilişi sırasında da güzergah değiştirip, iki farkla araca konan mahkumları adliyeye getirdi.

BDP'LİLER DAVAYI TAKİP ETTİ

Medine Memi için görülen duruşma için BDP Kadın Meclisi'nin organizesi ile bölge illerinden çok sayıda BDP'li Adıyaman'a geldi. BDP İl Başkanlığı'nda toplanan çok sayıda kadın toprağa gömülen Medine'nin annesi İmmihan ile BDP Van Milletvekili Fatma Kurtalan ve Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş'ın gelişinin ardından adliyeye doğru yürümeye başladı. Ellerinde Türkçe ve Kürtçe yazılı pankart ve dövizler taşıyan yaklaşık 300 kişilik kalabalık, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Yaklaşık 2 kilometrelik yolu sloganlar eşliğinde yürüyen kalabalıkta bulunan BDP'li vekil Fatma Kurtalan yolculuk sırasında Medine'nin annesi İmmihan Memi'nin koluna girerek eşlik etti. Sloganlar eşliğinde adliye önüne gelen kalabalık, burada da Türkçe ve Kürtçe slogan atmayı sürdürürken, önlem alan polis kalabalığın adliye içerisine girmesine izin vermedi. BDP'li vekiller, avukatlar ve Memi ailesinin bazı yakınları adliyeye girerken, dışarıda kalan kalabalık ise slogan atarak beklemeye başladı.

BABA VE DEDE AYRI ARAÇLARLA GETİRİLDİ

Öte yandan mahkum taşıyan cezaevi nakil araçlarının kullandığı güzergahın Memi davası için adliye önünde bekleyen kalabalık nedeniyle kapatılması üzerine, ayrı araçlara konulan tutuklu baba Ayhan ve dede Fethi Memi geniş güvenlik önlemi alındıktan sonra getirildi. Güzergahın değişmesi ile valilik girişinden gelen araçlar, çok sayıda polis ve askerin aldığı önlem sonrası mahkum girişinden içeri alındı. Baba ve dede Memi, adliyeye girişleri sırasında gazetecilerin kendilerine yönelttiği soruları ise yanıtsız bıraktı.

Saat 14.30'da başlayan duruşma devam ederken, duruşma sonunda BDP'li vekillerin Memi ailesinin yakınları ve kendilerini bekleyen kalabalık ile birlikte basın açıklaması yapacağı öğrenildi.

/KUTU/

ÖCALAN ÇAĞRI YAPMIŞTI

Kahta'da, erkeklerle konuşup dayak yediği için polise şikayet ettiği baba ve dedesi tarafından diri diri mezara gömülmesi ile dünya kamuoyunda geniş yankı uyandıran 16 yaşındaki Medine Memi'nin ölümüyle ilgili olarak PKK elebaşı Abdullah Öcalan'da, geçen şubat ayında avukatları aracılığıyla mesaj yolladı. Adıyaman Cezaevi'nde bulunan tutuklu ve hükümlülere avukatları aracılığıyla mesaj yollayan Öcalan, Medine'nin hayatının roman yapılabileceğini duyurdu. İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapse mahkum olan PKK elebaşı Öcalan'ın geçen şubat ayında avukatlarıyla yaptığı ve terör örgütüne yakın internet sitelerinde yayınlanan haftalık görüşme notlarında, baba ve dedesi tarafından diri diri gömülen Kahtalı Medine Memi'nin yaşamının roman olması mesajı verildi. Kahta'da yaşanan olayda toprağa diri diri gömülenin kadınlık ve bütün insanlık olduğunu söyleyen Öcalan, "Milattan Sonra 415'te İskenderiyeli Hypatia isimli bir kadın dönemin ilk Hıristiyanları tarafından fikirlerinden dolayı ölüme mahkum ediliyor. Kadına diyorlar ki, 'Sen bizim yasalarımıza karşı geldin.' Onların şiddetine karşı kadın felsefeyle cevap veriyor. Onlar saldırdıkça kadın felsefeye sarılıyor, felsefeyle kendini savunuyor, kendi felsefesini ortaya koyuyor. Etrafını saran gençlere de 'Siz bana faydacı, kaba cinsellik temelinde yaklaşıyorsunuz, ben bunu kabul edemem' diyor. Sonra kadını taşlarla linç ederek öldürüyorlar. İşte kadın özgürlüğü için kendini böyle savunmalıdır. Adıyaman'da kız çocuğunu diri diri toprağa gömmüşler. Üzerine atılan toprak boğazına, iç organlarına kadar dolmuş, diriyken. Aslında toprağa gömülen kadındır, kadınlıktır, bütün insanlıktır. Bir kişinin toprağa gömülmesiyle bir milyon kişinin toprağa gömülmesi arasında fark yoktur. Dinsel dogma o dönemde de bu dönemde de tehlikelidir. Bu kızın anısını, hayatını roman yapabilirler. Adıyaman cezaevindekiler bunun üzerinde durabilir. Bunun için kadınlar kendilerini çok iyi yetiştirmelidir diyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title