Haberler

BDDK Başkanı Mukim Öztekin Açıklaması

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, "Türkiye yatırım yapılabilir ülke statüsündedir."

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, "Türkiye yatırım yapılabilir ülke statüsündedir. Aksi taktirde bu kadar dış yatırım almamız mümkün değildi. Bu gerçeğe rağmen kredi derecelendirme kuruluşları gerekli not artışını yapmamıştır. Fitch'in son not artırımı geçikmiş bir hakkın iadesidir. Diğer kuruluşların hala sesiz kalması ise düşündürücüdür. Bence Türkiye'nin notu reel sektör tarafından zaten artırılmıştır" dedi.

MİAD tarafından yayınlanan bültene göre, Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD) Aylık toplantılarının 50. BDDK Başkanı Mükim Öztekin'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye'de Bankacılık Sektörü ve 2023 Ekonomik Beklentileri konusunun değerlendirildiği toplantı Holiday İnn Airport Bağcılar Otel'de düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, "Bankalar ile işadamları arasındaki ilişkide özellikle kriz zamanlarında sorunlar yaşanmıştır. Biz güçlü bir bankaclık sektörü istiyoruz. Ama bize de destek olan bizimle risk alan bir bankacılık sektörü Türkiye'nin sıçrama yapabilmesi için gerekli bir unsurdur. Bugün bankacılık sektörünün zirvedeki ismi BDDK Başkanı sayın Mukim Öztekin'den sektörde yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerini ve gelecek vizyonu ile yaptıkları çalışmaları dinlemek istiyoruz" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Mukim Öztekin, "BDDK Ülke ekonomisinde bankacılık sisteminin düzenlenmesi ve denetlenmesi çalışmasını yapmaktadır. Ülkemiz özellikle son on yılda finans sektöründe imrenilecek bir gelişme göstermiştir. 2001 aktif büyüklüğümüz 178 milyar iken bugün 1 trilyon 309 milyara ulaşmıştır. Bu başlı başına ülkemizdeki gelişim için en önemli göstergedir. Türkiye'de Bankaların gelişmesinde en büyük pay kredilerden gelmektedir. Devletin iç borçlanma senetlerinin aktifteki payı yüzde 20'lere gerilemiştir. Bu güvenilir sağlıklı bir ortam sağlamaktadır. Ben uzun yıllardır bu sektörün içinde birisi olarak son on yıl öncesinde yüzde 50'den aşağı faiz görmedim. Devlet iç borçlanmaya çıkmaya başladığından beri 28 yıldır ilk defa faiz oranları yüzde 10'un altına inmiştir. Artık enflasyon seviyesinde faiz oranlarına ulaştık. Mutlulukla belirtmeliyim ki kaynak problemleri olmayan çok büyük bankalar ülkemize girmek için lisans başvurusu yapıyorlar. Neredeyse 2.5 trilyon dolar aktif büyüklüğü olan bankalar Türkiye'ye ilgi gösteriyor bu beni heyecanlandırıyor. İngiltere'de bankacılık ülke ekonomisinin birkaç katı büyüklüğündedir. Ülkemizde bu alanda giderek gelişmektedir. Ancak mevduatlarımız 730 milyar civarında burada yeterli gelişme sağlayamadık. Hane halkımızın tasarrufları çok yetersiz. Çin'de tasarruflar çok büyük ama Çin'de emeklilik sistemi yok. O nedenle tasarruf yapmak zorundalar. Bizde emeklilik sistemi var ancak bizde tasarruflarımızı yükseltmeliyiz. Ekonomimizin zaaflarından bir tanesi de reel sektörün pozisyon açığıdır. Geçmişte bankacılık sektörü krizlerde en büyük zararı pozisyon açığı nedeniyle görmüştür. Ancak sonraki düzenlemelerle bu kısıtlanmış fazla pozisyon açığı veremez duruma gelmişlerdir. Reel sektörün de bu anlamda görüntüde bir sıkıntısı var. Ancak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki bu farklı etkenlerle bizim için çok büyük bir sıkıntı oluşturmamaktadır. Yine de bu konuda önlemler alarak görünümümüze de düzelteceğimize inanıyorum. Günümüzde ekonomi alt yapımız çok güçlü hale gelmiştir. Şu anda halen tartışılan Basel III uzlaşısının gereğini BDDK olarak yerine getirmiş bulunmaktayız. ABD uygulamayı ertelemeye aldı. Avrupa'da henüz ne yapacağına karar veremedi. Bu yükü kaldıramayacaklarını düşünüyorlar. Bizim bankacılığımız olukça güçlü sermaye yapısı ile çalışmaktadır. Ekonomi yönetiminin doğru politikaları ve refleksleri başarı ile krizleri atlatmamızı sağlamıştır" diye konuştu.

"YASTIK ALTINDA 120 MİLYAR DOLAR VAR"

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, "Yastık altında 120 milyar dolar var. Bunu ekonomiye sokabilmeliyiz. Ekonomide büyüme rakamları düşük görünüyor olabilir. Ancak biz hane halkı borçluluğunu aşağı çekmeye çalıştık. Bu da büyüme rakamlarını düşürdü. Bu iradi olarak gerçekleştirildi. Daha sağlıklı büyümek için bu önlemler gerekmekteydi. Büyümenin ana itici unsuru yurt içi taleptir. Geleceğe yönelik beklentilerimiz olumlu önümüzdeki yıllarda yüksek büyüme oranları bekliyoruz. Türkiye'nin önemli bir yastık altı birikimi var. Yastık altındaki altınları çekmeliyiz. Yaklaşık 2400 ton yastık altı altın var olduğu gözüküyor. 120 milyar dolara tekabül eder. Bunu sektöre sokabilirsek ülkemiz kazanacaktır" dedi.

Toplantının sonunda günün anısına BDDK Başkanı Mukim Öztekin'e teşekkür plaketini MİAD adına Malatyalı İşadamı Ahmet Çalık, Malatya'nın meşhur kayısısını ise MİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Turan Tuna takdim etti. - MALATYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mukim Öztekin Bağcılar Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Benzin ve Motorine indirim var mı? Benzin ve Motorine indirim gelecek mi, yapılacak mı? 5 Mayıs akaryakıt fiyatları! 5 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 5 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 5 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 5 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title