Haberler

Baykal'dan Ergenekon'a Tepki Ziyaretleri

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği'ne, Atatürkçü Düşünce Derneği'ne ve Ankara Ticaret Odası'na Giderek Geçmiş Olsun Dileklerini İletti.

Ergenekon operasyonu kapsamında yapılan göz altılara tepkiler sürüyor. CHP Lideri Deniz Baykal, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Emekli Orgeneral Şener Eruygur ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün'ün de operasyon kapsamında göz altına alınmasına tepki gösterdi. Baykal, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği'ne, Atatürkçü Düşünce Derneği'ne ve Ankara Ticaret Odası'na geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Baykal, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği'ne yaptığı ziyarette, gazetenin Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'ın Ergenekon operasyonu kapsamında göz altına alınmasından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Demokratik bir toplumda, hukuk devletinde, toplumun saygın insanlarının bir gece ansızın, içeriği belli olmayan herhangi bir somut kanıt ortaya konulmadan gözaltına alınmasının çok yadırgatıcı bir uygulama olduğunu savunan Baykal, "Anlayışı, ahlak değerleri bilinen insanların birbiri ardına göz altına alınması, muhalefetin genel tasfiyesinin bir parçasıdır ve ciddi kaygılar ortaya çıkarmıştır. Hukuk devletinde insanlar yarınlarından emin olmalıdır" dedi. Baykal, ayrıca ortada gerçekten önemli, saygın kişilerin gözaltına alınmasını, ağır suçların hedefi haline getirilmesini haklı kılacak kanıtlar, deliller varsa bunların toplumu tatmin edecek bir açıklıkta en kısa zamanda ortaya konulması gerektiğini söyledi. Baykal şöyle konuştu:

"Bu tutuklamalar bir yılı aşkın süredir devam ediyor ortada iddianame yok, hala yok. Hala dalga dalga gözaltına alma uygulamaları sürüyor. Bunu doğal karşılamak, hukukun, adaletin işleyişinin bir doğal gereği diye kabul etmek gerçekten çok zordur. Hele bu davayla ilgili olarak iktidar yetkililerinin başta Başbakan, diğer AKP yetkililerinin, yandaş gazetecilerin uzun süreden beri ortada hiç bir hukuki delil ve mesnet yokken bu konuda ciddi suçlamaları kamuoyuna kabul ettirmeye çalışmaları, sistemli bir kampanyayı yürütüyor olmaları gerçekten çok şaşırtıcı olmuştur. Hukuk devleti adına, adalet adına kabul edilemez bir tablo şekillenmiştir. Herhangi bir demokratik toplumda, bir yılı aşkın süre ortaya ciddi bir iddianame konmadan toplumun önemli insanlarının gözaltında tutulması uygulamasını kabul etmek gerçekten çok güçtür. Bir an önce iddianameler ortaya konmalı, mahkeme konuyu kapsamlı şekilde, iddiaları bilerek ve bu iddialar etrafında kamuoyunu tatmin edecek açıklığa olayı kavuşturmalıdır"

-"ÖNCE SUÇLA VE YARGILAMADAN MAHKUM ET ANLAYIŞI UYGULANIYOR OLAMAZ"-

Baykal, burada "önce suçla ve yargılamadan mahkum et" anlayışının uygulanıyor olamayacağını ifade ederek "Ortada suçlama var, bir kanaat oluşturma çabası var, ama yargılama yok. Bir an önce yargılamayı bekliyoruz" dedi. Baykal şunları söyledi:

"Başbakan "ben daha iktidara gelmeden bu işi biliyorum" demiştir. Yani Başbakan'ın kafasında bir siyasi proje var ve o projeyi yaşama geçirmeye çalışıyor. AKP'li yandaş gazeteler bu konuda sistematik yayınlar yaptılar. Bunlar ortada. Bu olayın adli, hukuki bir dava olarak çağdaş toplumlarda görüldüğü gibi bir dava gibi ele alınıp işlediğini kabul etmek çok güçtür ve bu fevkalade yanlıştır."

"Hangi dönemlerden gelindi geçildi; hiç bir dönem böyle bir itham, suçlama, yıldırma, sindirme kampanyası ülkede yürütülmedi" diyen Baykal, "Atatürkçüler, laik Cumhuriyete inananlar ve onu savunanlar, AKP'ye muhalefet edenler, herhangi bir davayla en ağır şekilde suçlanabilirlermiş gibi bir ortam yaratılıyor. Bir korku toplumu yaratılıyor. Korkunun egemeniliğinde bir toplum oluşturulmak isteniyor. Bunu engellemek hepimizin görevidir" şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Gazetesi'nin ardından, Atatürkçü Düşünce Derneği'ni ziyaret eden Baykal'ı ADD Genel Başkan Yardımcısı Sina Akşin karşıladı. Baykal, ADD Başkanı Eruygur'un da operasyon kapsamında göz altına alınmasından duyduğu üzüntüyü belirterek "olayın hukuki değil de siyasi olduğu" yönündeki görüşünü yineledi. İddianamenin hazır olduğu ve göz altına alınanların terör örgütü kurmaktan yargılanacakları yönündeki sorularına Baykal şöyle cevap verdi:

"Zaten iddianamenin son rötuşlarının yapıldığı Başbakanca daha önce belirtilmişti. Bu konuyu başından beri ortaya atan, adli mercilerden önce kamuoyu ile paylaşan Başbakan olmuştu. Bu davanın merkezinde iktidar var. Daha iddianame yayınlanmadan toplumda ilgi çeken kişilerin göz altına alınmasının hukuki ihtiyaçtan çok, siyasi etki yapması planlanıyor. Siyasi bir zamanlama devrede. Ayrıca yine kamuoyunca bilinen insanların terör örgütü kurmak iddialarıyla suçlanması çok kapsamlı bir şekilde incelenecek, tartışılacak ve konu netlik kazanacaktır."

ADD Genel Başkan Yardımcısı Sina Akşin ise, kara günler yaşandığını ifade ederek "Bugünlerde söylenmesi gereken "susma sustukça sıra sana gelecek' olmalıdır" dedi.

-ATO'DAKİ SİLAH ARAMADA ORTAYA ÇIKSAYDI NE OLACAKTI-

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ADD'nin ardından Başkanı Sinan Aygün'ün de göz altına alındığı Ankara Ticaret Odası'na ziyarette bulundu. Baykal'ı Başkan vekilleri Salih Bezgin ve Ali Gökşin karşıladı. Baykal'ın ATO'daki gündeminde ise, 8 Mayıs'ta Aygün'ün makam odasında şofben tamiratı sırasında bulunan Glock marka silah vardı. Baykal, bu olayın önemine işaret ederek "Bu silah o gün bulunmasaydı ve aramalarda ortaya çıksaydı ne olacaktı. Ayrıca Emniyet'e teslim edilen silaha ne olmuştur? Kriminal inceleme yapılmış mıdır? O silah oraya nasıl geldi? Sinan Aygün'e gerekli bilgiler verilmiş midir?" dedi.(ANKA)

(DNZ/TT/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dikkat çeken çıkış: Yargı eleştirilemez değildir

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

İsrailli temsilci, Birleşmiş Milletler'in Filistin kararını imha makinesine attı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title