Haberler

Başesgioğlu: "Ortalama Memur Maaşı Temmuz 2009'da 1478 YTL

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Yapılan Zam Oranları ve Ek Ödemeler Sonrasında 2009 Yılı Ocak Ayında En Düşük Devlet Memuru Maaşının 1163 YTL'ye, Temmuz Ayında İse 1215 YTL'ye Çıkacağını Söyledi. Başesgioğlu, "Ortalama Devlet Memuru Maaşı İse 1414 YTL'ye, Temmuz Ayında İse 1478 YTL'ye Ulaşmış Olacaktır" Dedi.

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, yapılan zam oranları ve ek ödemeler sonrasında 2009 yılı Ocak ayında en düşük devlet memuru maaşının 1163 YTL'ye, Temmuz ayında ise 1215 YTL'ye çıkacağını söyledi. Başesgioğlu, "Ortalama devlet memuru maaşı ise 1414 YTL'ye, Temmuz ayında ise 1478 YTL'ye ulaşmış olacaktır" dedi.

Hükümet ile memur sendikaları arasında bugün gerçekleşen görüşmeler uzlaşma ile sonuçlandı. Görüşmeler sonrasında bir açıklama yapan Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, kamu çalışanlarının mevcut aylıklarına 2009 Ocak ayından geçerli olmak üzere yüzde 4, Temmuz 2009 ayından geçerli olmak üzere de yüzde 4,5 oranında artış yapılacağını söyledi. Öngörülen artış oranlarının düşük kalması durumunda enflasyon farkının da verileceğini kaydeden Başesgioğlu şunları söyledi:

"Geçmiş dönemlerde sendika aidatı olarak verilmiş bulunan bir ödentiyi de toplu görüşme primi adı altında 10 YTL olarak sendikalı kamu çalışanlarımıza verilmek üzere kararlaştırmış bulunmaktayız. Bu tabii ki doğrudan kamu çalışanımızın kendi bordrosuna ilave edilecek bir miktardır. 15 gün önce hükümetimiz ek ödeme almayan yaklaşık bir milyon 800 bin kamu çalışanına da en düşüğüne 103 YTL olmak üzere 264 YTL'ye varan iyileştirme yapmış bulunmaktaydı. Yani Ağustos ayı içerisinde hem ek ödeme adı altında hem de 2009 yılında geçerli olmak üzere kamu çalışanlarımıza bu artış oranlarını yapmış bulunmaktayız.

Bu rakamlarla birlikte 2009 yılında memurlarımıza kümülatif yüzde 8.7 oranında bir artış yapılmış olacaktır. Böylece 2009 yılı Ocak ayında aile yardımı ödeneği de dahil en düşük devlet memuru maaşı 1163 YTL'ye Temmuz ayında ise 1215 YTL'ye çıkacaktır. Ortalama devlet memuru maaşı ise 1414 YTL'ye, Temmuz ayında ise 1478 YTL'ye ulaşmış olacaktır."

Yapılan zam oranlarının ideal bir rakam olmadığını söyleyen Başesgioğlu, "Hükümet olarak makro istikrarı ve bütçe dengelerini korumak bunun dışında milyonlarca işsiz vatandaşımızın emeklimizin ve diğer sosyal kesimlerin de hak ve hukuklarının gözetmekle sorumlu bir kurumuz" dedi. "Bütçe imkanlarımız bugün itibariyle buna imkan verdi" diye konuşan Başesgioğlu, konfederasyon başkanlarıyla makul bir çizgide buluştuklarını kaydetti. Hükümetin sonraki dönemlerde bütçe imkanlarının elverdiği ölçüde memurların ekonomik durumunu düzeltme konusundaki gayretlerinin devam edeceğini söyleyen Başesgioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun dışında kurumlar arasındaki ücret adaletsizliğini gidermek konusunda bir irade birliğimiz söz konusudur. 2012 yılının ilk yarısına kadar kurumlar arasındaki ücret adaletsizliğini giderme, eşit işe eşit ücret prensibini hayata geçirme konusun da konfederasyonlarımızla bir mutabakata varmış bulunmaktayız.

-"GÖRÜŞMELER ÜLKEMİZDEKİ SOSYAL DİYALOĞUN NE DENLİ ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ"

Başesgioğlu toplu görüşmelerin Türkiye'deki sosyal diyaloğun önemini bir kez daha gösterdiğini söyleyerek "Sorunlara bakış açılarımız farklı olsa da aynı masa etrafında, önyargısız, sorunlarımızı konuşarak mantıklı bir çözüm üretme yeteneğini her zaman bulabileceğimiz bu toplantıda bir kez daha ortaya çıkmış bulunmaktadır" dedi. Başesgioğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sendikalar başta olmak üzere ülkemizdeki diyaloğu kurumsallaştırmanın demokrasimiz açısından, sivil toplum açısından ve sendikal örgütlenme açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Toplu görüşmelerde konfederasyonlarımızın sendikal hak ve hürriyetleri açısından, örgütlenme açısından, 4688 sayılı yasanın işleyişi açısından çok önemli talepleri dile getirildi. 4688 sayılı ile ilgili taleplerini Çalışma Bakanlığımızla birlikte bir koordine içerisinde çalışmayı kendileri ile kararlaştırdık. Önümüzdeki süreçte bu çalışmayı ilgili bakanlık ve konfederasyonlarımızla birlikte beraber yürüteceğiz. Onun dışında sendikal örgütlenme açısından ve toplu sözleşme ve grev açısından hükümet olarak ortaya koyduğumuz tavır köklü bir kamu personel rejimi yapılması, Anayasa'da ilgili maddelerin değiştirilmesi suretiyle işçi memur ayrımının olmadığı, kamu çalışanı etrafında bina edilmiş bir sendikal yapının ortaya çıkmasını hükümet olarak prensipte benimsemiş bulunmaktayız."

-AKYILDIZ: "KAMU ÇALIŞANI MAAŞININ 1030 YTL'YE YÜKSELMESİNDEN BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUM"

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise yaptığı konuşmada, Kamu-Sen'in toplu görüşmelere gelirken en düşük memur maaşının açlık sınırının altında kalmamasını hedeflediğini söyleyerek "15 Ağustos'taki ek ödeme dahil, 1030 YTL'ye yükselmesinden büyük mutluluk duyuyorum" dedi. Açlık sınırının altında hiçbir kamu çalışanının kalmamasından mutlu olduğunu ifade eden Akyıldız şunları söyledi:

"Biz Kamu-Sen olarak toplu görüşmelere gelirken kamu çalışanlarını açlık sınırından kurtaracağız demiştik. Bir kişilik kamu çalışanı için 1012 YTL'lik ücreti ifade etmiştik. Ama şu anda 15 Ağustos'taki ek ödeme dahil, 1030 YTL'ye yükselmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Kısaca askerliğini yapmış, lise mezunu bekar bir çalışanın aylık ücretinin açlık sınırının üzerinde tecelli etmesi ve açlık sınırı altında kamu çalışanının kalmamış olması bizler açısından mutluluk duyulacak bir konu olarak değerlendirilmelidir." (ANKA)

(TT/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title