Haberler

Başbakan Erdoğan, Rize'nin Kurtuluşunun Yıldönümü Nedeniyle Düzenlenen Geceye Katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Birliğe ve Beraberliğe İhtiyacı Olduğunu Söyleyerek, "Fikri, İnancı, Giyimi Kuşamı Bizim İçin Asla Bir Dışlama Sebebi Değil. Bu Ülkenin Evladı Olan, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olan Bizim Canımızdır, Ciğerimizdir" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin birliğe ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu söyleyerek, "Fikri, inancı, giyimi kuşamı bizim için asla bir dışlama sebebi değil. Bu ülkenin evladı olan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizim canımızdır, ciğerimizdir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'la birlikte Rize'nin kurtuluşunun 90. yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Haldun Alagaş Spor Tesisleri'nde düzenlenen geceye katıldı. Törende Erdoğan'ın yanı sıra, TBMM Başkanı Köksal Toptan, İstanbul Valisi Muammer Güler, Rize Valisi Kasım Esen, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu. Başbakan Erdoğan, salona girişinde alkışlarla karşılandı. Rize Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen törende Kuzey Irak'ta şehit olan askerler için saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu. Rizeliler, Başbakan Erdoğan'a olan sevgilerini "Kendirli halkı sizinle gurur duyuyor" yazılı pankartı açarak gösterdi. Törende sahne alan Bedirhan Gökçe, misafirlerin büyük beğenisini topladı. Gökçe, Başbakan Erdoğan için "Bana Her Şey Seni Hatırlatıyor" parçasını okudu. Rize Valisi Kasım Esen, yaptığı konuşmada, Irak'ın kuzeyinde şehit olan askerleri ve Rize'nin kurtuluşu için savaşırken şehit olan askerleri rahmetle andı. Rize'nin kurtuluşunun nasıl gerçekleştiğini anlatan Esen, Rize'nin 90 yıl önce kurtulduğunu dile getirdi. 2003-2008 yılları arasında yapılan hizmetlerden söz eden Esen, Rize'nin Türkiye için ekonomik açıdan olan önemine değindi.

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ise, "Türk milleti olarak derin bir tarihe sahibiz, kültürel değerlerimiz çok zengin. Bu değerlerden önemli olanlardan biri, aile birliği ve aile bütünlüğündür. Burada bir aile vurgusu yapıyoruz. Kente göç etmekten kaynaklanan sorunları bir tarafa iterek, gelenekler ve görenekleri bu tür toplantılarda hatırlıyoruz. Vurgu yaptığımız çok önemli bir sloganımız var; 'Her şey Türkiye için' dedik. Bu yola başlarken söyledik, yürürken söyledik, şimdi de söylemeye devam ediyoruz. Ama bizim toplumsal sorumluluklarımız var. Bizim tek milletimiz, tek bayrağımız, tek devletimiz, tek vatanımız var. Bir de sosyal sorumluluğumuz var. Dinsel, bölgesel, etnik milliyetçilik yapmayacağız. Değerlerimizi hiçbir zaman unutmayacağız. Türkiye iyi yolda gidiyor. Sizin desteğinizle gidiyor" dedi.

Rize'nin sadece Türkiye'nin her yerinde, hatta dünyanın bir çok köşesinde hissedilen bir şehir olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Rizeliler'le sadece gönül bağı değil, fiziki bağını da koparmayan hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Ben de Rize'nin bir evladı olarak oraya gidip kendi köyümde, evimde kalıyorum. Oradaki akrabalarımla görüşme fırsatını buluyorum. Rize'nin sorunlarının çözülmesi için çalışıyoruz. Ancak şunu bilin; eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan enerjiye aklınıza ne gelirse gelsin, bu 5 yıl içinde elimiz Rize'nin her köşesine değmiştir. Göreve geldiğimiz 15 yılda yüzde 35'i yapılmış olan Karadeniz sahil yolunu 4.5 yılda tamamladık. Tünelleriyle Karadeniz sahil yolu Türkiye'de örnek gösterilecek bir yol haline geldi. Ferhat'ın Şirin'e ulaştığı gibi dağları deldik. Hizmet aşkı içindeyiz. Verilmiş sözlerimiz vardı. Yıllarca bir çok şeyler konuşuldu. Hiç kimse Rize'ye üniversite yapmadı. Biz söz verdik ve üniversite kurduk. Yarım kalmış bir çok eser vardı, adalet sarayını bitirdik. Kültür merkezi kaba inşaat halindeydi. Göreve geldik, İsmail Kahraman Bey adını verdiğimiz kültür merkezini hizmete sunduk" diye konuştu. Rize'de bitirilen hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, hastanenin Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi haline getirildiğini kaydetti: Devlet hastanesinin inşaatının devam ettiğini dile getiren Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bununla kalmadık. Rize'deki derslik sayısını bizim geldiğimiz döneme göre yüzde 50 ilavesiyle yaptık. Okulları internetle donattık. Yerel mimariye uygun olarak okul yapıyoruz. Toplu Konut İdaresi bin 86 konutu tamamladı. Eski devlet hastanesinin yerine dediğim, şu anda yapılan hastane 250 yataklı hastane olacak. Çaya alternatif olarak bir çalışma başladı. Her biri bin 300 tane elma, kivi, üzüm ve Trabzon hurması olarak alternatif tarım ürünleri için çalışmalar yaptık. Çaya verilen fiyatı enflasyonun üstünde tuttuk. 6 ay sonra bir sene sonra ödenen çay paralarını 1 ay sonra ödedik. Çaykur 2003 yılında 517 ton yaş çay alımı yaparken, 2007 yılında 659 tona yaklaşan yaş çay alımı yaptı. Yeni bir adım daha atıldı. Tıp fakültesinin morfoloji binası da bir yardımsever tarafından yaptırılıyor. İnşaat hızla devam ediyor. Onun da mimarisi hakikaten bir çok insanı hayran bırakan bir mimari. O eseri görenler onu unutmayacaklar. Yardımcı ailesini teşekkür ediyorum. Yapılanlar önemli asıl önemli olan neler yapacağız. Üniversitenin gelişmesin sağlayacak olan çalışmalara devam ediyoruz. İnşaatına başlanacak. Turgut Kıran Bey tarafından yaptırılan okul binası da meslek yüksek okulu olacak." Rize'de bir kapalı spor salonunun yapılacağının müjdesini de veren Erdoğan, şehrin turizm potansiyelinin harekete geçirilmesine önem verdiklerini söyledi. Erdoğan, yeni fen lisesinin temelinin önümüzdeki aylarda atılacağını dile getirerek, "300 kişilik öğrenci pansiyonuyla ilgili protokol imzalandı. En ücra köylere kadar yollarımızı yapıyoruz. İnşallah başaracağız. Türkiye modern ve çağdaş bir ülke olacaksa, modern olmak sudan ve yoldan geçer. Tüm bunların yanında yeni organize sanayi bölgesinin kurulması konusunda son aşamaya geldik. İşadamlarına bu yönde sesleniyorum. Alt yapıda önemli adımlar atıyoruz. Dere ıslah çalışmalarımız devam ediyor. Kayak pistleri noktasında ümit verici bir potansiyelin varlığını görüyoruz" diye konuştu.'izeliler'le sadece gönül bağ Çay üretimi ve sanayisinin yeni bir anlayışla yeni bir hale getirdiklerinin altını çizen Erdoğan, "Tüm çay satışları borsa üzerinden yapılacak, çalışmalar devam ediyor. Çay konseyinin hizmete geçmesiyle önemli bir eksiği tamamlayacağız. Rize, çay gibi birkaç konuyla anılan bir yer olmaktan çıkacaktır. Kalkınma sembolü haline dönüşümünü başarmış bir kent haline gelecektir. Her alanda çalışmalarımızı hızla geliştiriyoruz. Hep birlikte çalışacağız. Birbirimizi severken, o sevginin esaslarını çok iyi belirleyeceğiz. Menfaat için sevgi değil, hak için sevgi, yaratılanı yaradan da ötürü sevmeliyiz. 81 vilayette omuz omuza çalışmayı sürdüreceğiz. Birliğe ve beraberliğe ihtiyacımız var. Kim ki ayrımcılıktan yana hareket ediyorsa, onu inanıyorum ki yalnızlık paklayacaktır. Hiçbir kimseyi, suçlama hakkına sahip değiliz. Fikri, inancı, giyimi, kuşamı bizim için asla bir dışlama sebebi değil. Bu ülkenin evladı olan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bizim canımızdır, ciğerimizdir, her şeyimizdir. Ümitsizlik yok" dedi.

Kişi başına milli gelirin bugün 7 bin dolar olduğunu belirten Erdoğan, 5 yılda büyük bir ilerleme kaydedildiğini söyledi. Erdoğan, Türkiye'nin içinde bulunduğu olumlu ortama durup dururken gelinmediğini belirterek, "Türkiye'nin borçlu bir ülke olduğu söyleniyor. Türkiye'nin 100 lirasından 78 lirası borçtu. Şimdi 100 liradan 39 lirası borç. Faiz konusunda 100 lira alırken, 63 lira faiz ödeniyordu. Şimdi 100 liraya 16 lira borç ödüyoruz. IMF diyorlar. Biz onu kucağımızda bulduk. Bizden öncekiler 23.5 milyar dolar borçla bize bir Türkiye bıraktı. Şimdi 7 milyar dolar borcumuz var. Merkez Bankası'nın kasasında 26.5 milyar dolar vardı. Şimdi kasada 71 milyar dolar var" diye konuştu.

(FA-RA-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

title