Haberler

Başbakan Erdoğan'ın Almanya Ziyareti

Almanya Temasları Çerçevesinde Almanya'nın Hannover Kentine Gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Biraraya Geldi. Görüşmeleri Sonrasında Ortak Basın Açıklaması Düzenleyen Liderler, Türkiye-almanya İlişkileri, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Üyeliği, Hannover Fuarı ve Kıbrıs Sorunu Hakkında Görüşmelerde Bulundu.

Almanya temasları çerçevesinde Almanya'nın Hannover kentine gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile biraraya geldi. Görüşmeleri sonrasında ortak basın açıklaması düzenleyen liderler, Türkiye-Almanya ilişkileri, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği, Hannover fuarı ve Kıbrıs sorunu hakkında görüşmelerde bulundu.

Akşam saatlerinde Almanya'ya giden Başbakan Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü. Görüşmeden sonra liderler ortak basın toplantısı düzenlerken, Merkel konuşmasında, "Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı ağırlamak beni sevindirdi. Ekim'de Ankara'da, bu kez Hannover'da görüştük. Türkiye'nin Hannover fuarına konuk ve ortak ülke olarak katılmasından son derece mutluluk duyuyorum. Türkiye'nin büyüme rakamları bizim hayal edemeyeceğimiz rakamlardır. Görüşmede daha çok Türkiye'nin AB üyeliği, Almanya'da yaşayan Türkler'in konumları üzerinde fikir alışverişinde bulunduk. Özellikle Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'ın da yoğun çaba sarf ettiği Ankara Protokolü sorununu ele aldık" dedi.

Ermeni soykırımı inkar yasa taslağı konusuna da değindiklerini belirten Merkel, bu konuda yanlış anlaşıldıklarının altını çizdi. Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Merkel, "Türkiye'nin AB müzakerelerinin ilerlemesini ve Almanya'nın dönem başkanlığı sırasında iki fasıl daha açmayı istiyoruz. Ankara Protokolü sorununu da çözmek istiyoruz. Erdoğan ile akşam yemeğinde de birarada olacağız ve bazı konuları yeniden ele alacağız" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ise, "Olumlu bir görüşmeydi. Bazı fasıllar açılmaya başlandı. Çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Uzun ince bir yoldayız. İki dost ve müttefik ülke olarak ekonomik siyasi alandaki gelişmeleri de görüştük. Bundan sonraki süreçte neler yapabileceğimizi görüştük. Bölgesel alanda atacağımız adımlar var. Bundan sonra da olacak. Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarımız konusunda hassasiyetimizi ifade ettik. Vatandaşlarımızın entegrasyonu yolunda her iki tarafa da düşen görevler var" dedi.

Kıbrıs sorununa da değinen Erdoğan, "Her şeyin olumlu olacağından umutluyum. Win win (kazan kazan) esasına dayalı olarak çalışacağız. Ülkelerimizin olumlu katılımının süreci hızlandıracağına ve çözümü güçlendireceğine inanıyorum. Çözümün tarafları olarak da, tarih bizi olumlu bir şekilde anacaktır" şeklinde konuştu.

Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler'in (BM) 1948 tarihli kararı çerçevesinde ele alınması gerektiğini belirten Başbakan Erdoğan, "Kıbrıs sorununun, 1948 tarihli BM kararı çerçevesinde ele alınmasının daha doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü ülkelerin tasarrufuna bırakmamız halinde çok ciddi itilaflar çıkabilir. Sayın Merkel ile bunları da konuştuk. Bunun için de aramızdaki bu görüşmeleri geliştirmek suretiyle, en doğru olanı yapmamızın gerektiği konusunda Merkel ile mutabakat sağlamış olduk" dedi.

(SE-OYK-OYK-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title