Haberler

Balıkçılar sezondan beklediklerini bulamıyor

Güncelleme:

- Balıkçılar, sezondan beklediklerini bulamıyor Palamut, istavrit ve çinakop balığı geçen yıla göre çok düşük avlanıyor, ucuz hamsi balıkçıların yüzünü güldürmüyor Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz: "20 yılın en kötü sezonundan birisini geçiriyoruz, palamut sezonu...

- Balıkçılar, sezondan beklediklerini bulamıyor

Palamut, istavrit ve çinakop balığı geçen yıla göre çok düşük avlanıyor, ucuz hamsi balıkçıların yüzünü güldürmüyor

Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz :

"20 yılın en kötü sezonundan birisini geçiriyoruz, palamut sezonu tamamen bitti, sezona iyimser bakmaya çalışıyoruz"

ORDU - Karadeniz'de bu yıl umdukları kadar avlanamayan balıkçılar, özellikle palamut olmamasının kendilerini etkilediğini belirtiyor. Sezon başlarında avlanmaya başlayan hamsi ise vatandaşların yüzünü güldürürken, tekne ile avlanan balıkçılar da istediklerini alamadıklarını belirtiyor.

Türkiye'de 1 Eylül itibariyle başlayan avlanma sezonu sonrası balıkçılar, geçtikleri yıl palamut ile yaşadıkları sevinci yakalayamadı. Sezon başlarında kendisini göstermese de balıkçıların 'bir umut' diyerek bekledikleri palamut sezonu neredeyse kapandı. Balıkçılar, son yılların en kötü sezonlarından birini geçirdiklerini belirtirken, bu yıl bol çıkan hamsi ise ucuz olduğu için vatandaşların yüzünü güldürüyor.

"20 yılın en kötü sezonundan birisini geçiriyoruz"

Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, palamut olmamasının kendilerini etkilediğini ve hava şartlarından dolayı hamsinin düşük fiyata satıldığını ifade ederek, "Biz balıkçılar olarak biraz daha iyimser olmayı isterdik fakat son yılların belki de en son 20 yılın kötü sezonlarından birini geçiriyoruz. Bu sezon palamut yok, hamsi erken başladı. Hamsi sezonu devam etti ama hava sıcaklık derecelerine bakılırsa çok sıcak olduğundan kurumlara hamsi veremedik, herkes kasa yaparak piyasaya çalıştı. Bunun için ve hava şartları sıcak olduğundan hamsi umduğumuz rakamların altında gitti" dedi.

"İyimser bakmaya çalışıyoruz, palamut sezonu tamamen bitti"

"Sezon halen kötü gidiyor fakat son 3-5 gündür biraz iyimser halde bakmaya çalışıyoruz" diyen Başkan Ünal Karadeniz, "Biraz daha iyi gibi. Palamut sezonu tamamıyla bitti. En ufak bir beklentimiz yok. Palamut zaten yoktu, bundan sonra da olmayacak ama hamsi için inşallah iyimser bakıyoruz ve bakmak zorundayız. Ödemelerimizi hep hamsi sezonuna ayarlıyoruz, inşallah hayırlısı olur" şeklinde konuştu.

" Türkiye'de balık tüketimi düşük"

Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz, Türkiye'de vatandaşların az balık tükettiğini de hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi:

"Geçen sene palamut, istavrit ve çinakop vardı. Bu sene hem palamut, istavrit ve çinakop yok denecek kadar az. Bunların hiçbiri olmadığından ve tüm tekneler hamsiye çalıştığından masraflarımız ile baş başa gitmeye çalışıyoruz. Hamsiyi son yıllarda gündüz avcılığı ile ilgili devletimiz bir yasa çıkarttı. Çok güzel oldu fakat halkımızın biraz daha balığa özen göstermesini diliyoruz. Özellikle doğal tutulan balıkçılık anlamında biraz daha tercih etmelerini ve iyimser bakmalarını rica ediyorum. İspanya'da yıllık balık tüketimi kişi başına 27 kilogram iken, Türkiye'de bu rakam 7 kilogram. Sağlık için ve balık fiyatları ucuzken halkımızın her türlü tüketmesi gerekiyor."

"Hamsiye talep fazla"

Ordulu balıkçılardan Aziz Ceylan, bu sezonun hamsi yılı olduğunu ve vatandaşların oldukça fazla talep gösterdiğini ifade ederek, " Zaten denizde palamut balığından ümidimiz kesildi, az çıkıyor ve tanesi 25 liradan satılıyor. Palamut olmaması hamsiyi bollaştırdı. Hamsinin fiyatı da günden güne düşüyor. Şuanda kaliteli hamsi 10 liradan satılıyor, kalitesine göre de fiyatlar değişiyor. Şuan her bölgede avcılık var ama Ordu bölgesinde canlı canlı çıkıp, tezgahlara ulaşıyor. Vatandaş da hamsiye güzel bir talep gösteriyor. İnşallah hamsinin sonu da güzel olur. Kayıkçılar da aşırı derecede bir avcılık yapamıyorlar. Hamsi ile gidiyorlar ve masrafları gün geçtikçe artıyor. Şuanda fiyatlar onlara göre düşük, bize ve vatandaşlara göre gayet iyi" şeklinde konuştu.

Vatandaşlar ise muhakkak balık tüketilmesi gerektiğini belirterek, fiyatlardan memnun olduklarını belirttiler.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Karadeniz Perşembe Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title