Haberler

Bakanlar Kurulu Açıklaması

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti Hakkındaki Kapatma Davasının Uzamasını İstemediklerini Vurgulayarak, "Bu Belirsizlik Türkiye'ye Hesabı Mümkün Olmayacak Tarzda Zarar Verir.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti hakkındaki kapatma davasının uzamasını istemediklerini vurgulayarak, "Bu belirsizlik Türkiye'ye hesabı mümkün olmayacak tarzda zarar verir. İlk defa iktidardaki bir partiyle ilgili kapatma davası açılıyor. Bunun beraberinde getirdiği pek çok sorunu yaşıyoruz. Ümit ediyoruz ki en kısa sürede bu dava sonuçlanır" uyarısında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı 5 saat 45 dakika sürdü. Toplantının ardından bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Çiçek, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi. Konuşmasının başında 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Çek Cumhuriyeti'ni yenerek çeyrek finale yükselen A Milli Futbol Takımı'nı kutlayan Çiçek, "Milli takımımızı başarılarından, zaferlerinden ötürü tebrik ediyoruz. İnşallah bundan sonra da aynı başarıları gösterir ve milletimizi sevince gark eder" dedi. Toplantıda Meclis çalışmalarıyla ilgili olarak öncelikle çıkarılmasını istedikleri yasaları ele aldıklarını belirten Çiçek, kurulda Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın da AB sürecinin geldiği noktayla ilgili değerlendirme yaptığını söyledi. Geçen hafta Lizbon Anlaşması'nın İrlanda tarafından reddedilmesiyle ortaya yeni bir durumun çıktığına işaret eden Çiçek, bu durumun Türkiye ile ilgili müzakereleri de ilgilendirdiğini kaydetti. Çiçek, bir AB ülkesinde Anayasa değişikliği çalışmalarının ve tartışmalarının sürdüğünü, bu konunun da toplantıda gündeme geldiğini ifade etti.

BELEDİYELERİN İLLER BANKASI KESİNTİLERİ 4 AY ASKIYA ALINACAK Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın İstanbul'un 2010 AB Kültür Başkenti ilan edilmesiyle ilgili çalışmalar hakkında kurulu bilgilendirdiğini dile getiren Çiçek, bu konuyla ilgili özel bir yasa çıkarıldığını, bu konuyla ilgili bütün meselenin İstanbul'daki bütün tarihi varlıkların elden geçirilmesi, kültür varlıkları açısından bu sürecin iyi değerlendirilmesi olduğunu söyledi. Özellikle İstanbul Sultani içerisinde mülkiyeti kamu kurumlarına ve bir kısmı şahıslara ait olan tarihi yapılar ya da ruhsatsız olarak bunların içinde yapılaşmalar olduğuna işaret eden Bakan Çiçek, bunların ortadan kaldırılması ve bu yapıların daha fonksiyonel nasıl kullanılacağına ilişkin Kültür Bakanı'nın bilgi sunduğunu kaydetti. Çiçek, kurulda her sene inşaat mevsiminin başlamasıyla birlikte belediyelerin İller Bankası'ndan kesintilerinin 4 ay süreyle askıya alınmasının da kararlaştırıldığını açıkladı. Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında belediyelerden herhangi bir kesinti yapılmayacağını belirten Çiçek, bu uygulamayı her sene yaptıklarını, bu sene de yatırımların bitirilmesi açısından belediyelere önemli bir destek sağlandığını vurguladı.

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Çiçek, toplantıda GAP Eylem Planı ile ilgili bir değerlendirme yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine, bu konunun kurulda ele alınmadığını açıkladı. Bakanlar Kurulu'nda daha önce bu konunun görüşüldüğünü ve genel direktiflerin verildiğini anlatan Çiçek, hükümet olarak ilgili kuruluşların bir araya gelerek, bu kararın en etkin ve verimli bir şekilde kullanılması talimatını verdiklerini hatırlattı. GAP'ın dünyadaki 4 önemli projeden birisi olduğuna dikkat çeken Çiçek, "Biz bunu önemsiyoruz. Çok değişik sebeplerden dolayı bitirilemedi. Hükümet olarak bu GAP Projesi'ni biran evvel tamamlanması ve insanlarımızın istifadesine sunulması açısından gerekli kaynaklar temin edilmiştir. Bakanlar Kurulu'nda konuşulmadı, konuşulmasına da zaten gerek yok" diye konuştu.

'KAPATMA DAVASI UZAMASIN' MESAJI Hükümet Sözcüsü Çiçek, AK Parti'nin esas hakkındaki savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne sunduğunun hatırlatılması üzerine de, bu konunun da Bakanlar Kurulu'nda konuşulmadığını söyledi. AK Parti'nin esas hakkındaki savunmasını iddianamede ismi geçenler ve eklerle birlikte mahkemeye teslim edildiğini belirten Çiçek, bundan sonraki süreçte yargılama usullerine göre başkaca bir eksiklik yoksa Yargıtay Başsavcısı'nın sözlü olarak davayla ilgili görüşlerini ifade edeceğini kaydetti. Mahkemenin belirlediği bir günde parti adına bir kişinin gidip sözlü olarak cevaplarını arz edeceğini dile getiren Çiçek, mahkemenin bundan sonraki aşamada kararını vereceğini kaydetti. AK Parti adına sözlü savunma yapacak kişinin henüz belli olmadığını ifade eden Hükümet Sözcüsü Çiçek, şunları söyledi:

"Biz bu davanın uzamasını istemiyoruz. Bu belirsizlik Türkiye'ye hesabı mümkün olmayacak tarzda zarar verir. İlk defa iktidardaki bir partiyle ilgili tek başına kapatma davası açılıyor. Bunun beraberinde getirdiği pek çok sorunu yaşıyoruz. Geçmiş davalardan farklı olarak biz ek süre istemedik. Hatta bize verilen süreyi mümkün olarak ekonomik kullanmak suretiyle neticelenmesini istiyoruz. Ümit ediyoruz ki en kısa sürede bu dava sonuçlanır." 'MECLİS ÇALIŞACAK' Çiçek, Meclis'in çalışma takvimine ilişkin bir soru üzerine de, geçtiğimiz grup toplantısında 'Temmuz ayında da çalışalım' yönünde bir temayülün ortaya çıktığını söyledi. "Meclis'in çalışması kapatma davasıyla ilgili de olmayabilir" diyen Çiçek, geçmişte de Meclis'in Ağustos ayına kadar çalıştığını anımsattı. Çiçek, "Yapacağımız daha çok iş var" diyerek Meclis'in çalışacağını bildirdi. Bakanlar Kurulu toplantısının Merkez binadaki düzenleme nedeniyle yeni binada yapıldığını açıklayan Çiçek, toplantıda Milli Takımın başarısının konuşulup konuşulmadığı yönündeki bir soruya da şu karşılığı verdi:

"Bugün konuşmadık. Sayın Başbakan maçı takiben Milli Takımımızın Teknik Direktörü Fatih Terim'i ve takım kaptanı Nihat'a, Ağustos, Eylül ve Ekim aylaı aradı. Hem Cumhurbaşkanımız hem Sayın Başbakan aradı. Sayın Başbakan'ın Viyana'ya gidip gitmeyeceğini bilmiyorum ama imkan varsa ben gitmesini arzu ederim. Bu günler milletçe önemli günler. Her vatandaş gibi konuşuyoruz, bu sevinci paylaşıyoruz." (DA-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title