Haberler

Bakan Ergin: HSYK'nın Kararı, Yargı Bağımsızlığını Gerçekten Sonuna Kadar Zorlayan Bir Karar (4 -Son)

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Kararının "Yargı Bağımsızlığını Gerçekten Sonuna Kadar Zorlayan Bir Karar Olduğunu" İfade Ederek, "Maalesef Tarih de Bu Kararı Ayrıca Bu Boyutuyla Ayrı Değerlendirecektir" Dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararının "yargı bağımsızlığını gerçekten sonuna kadar zorlayan bir karar olduğunu" ifade ederek, "Maalesef tarih de bu kararı ayrıca bu boyutuyla ayrı değerlendirecektir" dedi.

Bakan Ergin, Adalet Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ergin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmelerinde, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısının değiştirilmesi konusunun değerlendirilmediğini söyledi.

HSYK kararının Erzurum'a tebligatının yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Ergin, kurulun aldığı karara karşı itirazlarını dile getirdiklerini söyledi ve "Ama ortaya çıkan bir karar var ve bu kararın yasal gerekleri de yapılacaktır" diye konuştu.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman'ın yarın yapılacak HSYK toplantısına katılıp katılmayacağı sorusuna Ergin, "Biz kuruldaki çalışmalarımızı aksatmadan devam ettiriyoruz" yanıtını verdi. Bir gazetecinin, "Müsteşar katılmasa Kurul bu kararı alamazdı, neden katıldı?" şeklindeki sorusu üzerine Ergin, şunları söyledi:

"Bizim çok net açık muhalefetimiz var bu konuya. Bu karar yargı bağımsızlığını gerçekten sonuna kadar zorlayan bir karar olmuştur. Maalesef tarih de bu kararı ayrıca bu boyutuyla ayrı değerlendirecektir. Van Savcısıyla ilgili karar nasıl ki bugün beş sene sonra hala Türkiye'nin önüne getirilen bir konu ise üzülerek ifade edeyim ki bu karar da Türkiye'nin önünde yargı bağımsızlığın ihlali olarak çokça önümüze çıkacak maalesef konulardan bir tanesi haline gelmiştir."

Ergin , HSYK toplantısına Müsteşar Kahraman'ın neden katıldığı sorusunun tekrarlanması üzerine ise şöyle konuştu:

"Bizim dönemimizde müsteşarımızın katılmadığı bir toplantı olmamıştır. Kurul çalışmalarında biz gerekli itirazlarımızı gündeme getiriyoruz. Sonuna kadar da yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatının çiğnenmemesi noktasında yaz dönemi kararnamesinde de belli girişimler olmuştu biliyorsunuz. O zaman da devam etmekte olan soruşturmaların hakim ve savcılarının bir şekilde hizaya getirilme anlamına gelecek, ibret olsun diye yapılacak bir takım tasarrufların Türk yargısına yapılacak en büyük haksızlık ve müdahale olacağını ifade etmiştik."

-BU TAHKİKAT ÜZERİNDE GÖREV YAPACAK SAVCI VE HAKİMLER ÜZERİNDE CİDDİ BİR BASKI OLUŞTURACAKTIR-

"19 Şubat Cuma günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısına bu konu taşınacak mı?" sorusu üzerine ise Bakan Ergin, Milli Güvenlik Kurulu toplantısının gündeminin belirlendiğini ve o gündem üzerinde çalışılacağını ifade etti ve "Ama gündem dışı bu konuyu gündeme getiren üye olursa ayrıca değerlendirilir" dedi.

Bakan Ergin, "Bir hukukçu olarak Erzurum'da yürütülen bu soruşturmadan artık bir sonuç çıkmasını bekliyor musunuz?" sorusu şöyle yanıtladı:

"Devam etmekte olan bir soruşturmayla ilgili alınan bir tedbir kararından sonra kurulun bu tasarrufu bundan sonra bu dosya, bu tahkikat üzerinde görev yapacak savcı ve hakimler üzerinde ciddi bir baskı oluşturacaktır. İzan sahibi, vicdan sahibi hiçbir aklı selim sahibi kişi bu gerçeği yadsıyamaz, inkar edemez diye düşünüyorum."

Bakan Ergin, "HSYK kararının yargı bağımsızlığına müdahale olduğunu belirttiniz. Erzincan Başsavcısı Cihaner, HSYK'ya gönderdiği savunmasında, İsmailağa cemaati ile ilgili soruşturma kapsamında Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in kendisini aradığı ve bazı şüphelilerin bırakılması yönünde talimat verdiği bilgisi basında yer aldı. Bu da yargıya müdahale olarak algılanamaz mı?' sorusuna da şu yanıtı verdi:

"Yargılama aşamasındaki olayların, efendim "yetkisi vardı yoktu, Erzincan, Erzurum yapacaktı, Yargıtay yapacaktı' gibi değerlendirmeler, hukuki değerlendirmelerdir. Onların içeriğine hiç girmedim dikkat ederseniz. Burada yapılan yargılama faaliyetinden dolayı kurulun bu süreç devam ederken bu soruşturmada görev almış tüm savcıların yetkilerini kaldırmak suretiyle yapmış olduğu müdahaledir. Diğer sorunuza gelince de Sayın Başbakan Yardımcımızın yapmış olduğu o arama kendisi de ifade etmiştir, o süreçte bilgi alma mahiyetinde bir müracaattır, girişimdir. Onun ötesinde yargılama faaliyetine yapılacak hiçbir müdahaleyi, baskıyı tasvip etmemiz, kabul etmemiz mümkün değildir. Bunu zaten bizzat Başbakan Yardımcımız da ifade etmiştir."

    

-AÇIKLAMAMIZDA SAVCILARIN, HAKİMLERİN GÖREV ALANINA İLİŞKİN EN UFAK BİR MÜDAHALE YOK-

Ergin, "Yarın ki HSYK toplantısına siz veya Müsteşar katılacak mı?" sorusuna, "Haftalık bizim mutat toplantılarımız Salı ve Perşembedir. Yarın da Perşembe, o mutat toplantı devam edecektir. Kurul çalışmalarına müsteşarımız her zamanki gibi iştirak edecektir" yanıtını verdi.

Adalet Bakanı Ergin, Adalet Bakanlığının bu sabah erken saatlerde konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptığının anımsatılması ve "O sırada İlhan Cihaner tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilmişti. Tam tesadüf olarak belki de o saatlere denk geldi açıklamanız. Bu aşamada bunu da Bakanlığınızın yönlendirmesi olarak görüyor musunuz?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Sabah saatlerinde bizim yaptığımız açıklamayı açın, satır satır okuyun. Orada hiçbir surette savcıların, hakimlerin görev alanına ilişkin en ufak bir müdahale yok. En ufak bir telkin yok. Sadece bilgi kirliliğine yol açan ve kamuoyunda bir gece önce, dün akşam itibarıyla çokça yorumlar yapılan konulara ilişkin yasal mevzuat yazılmıştır oraya ve tüm kurum ve kuruluşların, hem Anayasa'mızda, 138. maddede ifadesini bulan hem ceza yasalarımızda yasaklanan eylemlerden kaçınması gerektiği, yargının bu tür tartışmaların dışında tutulması gerektiğine dair bir açıklamadır o açıklamamız. Dolayısıyla biz herkesi yargısal faaliyete saygılı olmaya, sabırla sonucunu beklemeye davet ettik. Hiçbir surette bir müdahale iması bile söz konusu değildir."

HSYK'nın Erzurum'daki savcılarla ilgili suç duyurusunda da bulunduğunun hatırlatılması ve "Bu suç duyurularıyla ilgili nasıl bir yöntem izleyeceksiniz? Bu açıklamanızdan soruşturma izni vermeyeceğiniz sonucuna mı varalım?" sorusuna Ergin, bugüne kadar Adalet Bakanlığına yapılmış olan tüm müracaatların izlenmiş olduğunu ifade etti ve "Bu incelemeler yapılmadan hiçbir müracaat karşılıksız bırakılmamıştır. Böyle bir müracaat yapıldığında gene incelenecektir. Soruşturmaya geçilmesini gerektirecek bir durum görünmesi halinde de bunun gereği yapılacaktır. Bugüne kadar bundan hiçbir surette kaçınmadık, bundan sonra da kaçınmayacağız." (ANKA)

(EÖ/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title