Haberler

Bakan Çiçek: "Pazarlık Yok Müzakere Var"

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Yargıtay Üye Seçimleriyle İlgili Olarak HSYK'dan 5 Kişilik Kontenjan İstediği Yönündeki İddialara "Bu Seçimlerle İlgili 5 Rakamı veya Herhangi Bir İsim Konuştuğumuzu İspat Ederlerse, Buna Şahitlik Ederlerse Ben Her Türlü Şeyi Yapmaya Hazırım, Bunun Gereğini Yapmaya Hazırım" Diyerek Yanıt Verirken, Kurul'da Yeni Üyelikler İçin "Pazarlık Değil Ancak Müzakere Yaptıkların...

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, HSYK'da Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine yeni seçilecek isimler hakkında pazarlık yapmadıklarını ancak Kurul'da bunun müzakeresini yaptıklarını söyledi.

Cemil Çiçek, CNN Türk'te HSYK'nın Yargıtay ve Danıştay'daki boş üyeliklere yapılacak seçimlerle ilgili olarak Müsteşar Fahri Kasırga ile yaşanan krizi değerlendirdi. Bakan Çiçek, HSYK'da Yargıtay seçimleri için 5 isim önerdikleri yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine "5 rakamı noktasında veya falan isim filanca isim, özellikle bunu Yargıtay üyeliği için konuşuyorum, bu seçimlerle ilgili 5 rakamı veya herhangi bir isim konuştuğumuzu ispat ederlerse, buna şahitlik ederlerse ben her türlü şeyi yapmaya hazırım, bunun gereğini yapmaya hazırım" dedi. Çiçek, "Aksine yazıp çizenler varsa bu noktada özür dilemeleri gerekir, bu doğru bir olay değil" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama şu oluyor her defasında, şimdi 23 kişi seçilecek. Bu 23 kişi 323 olduğunu düşün bu işe layık olan, sicili itibariyle, dosyası itibariyle, muktesabatı itibariyle, bunu 323'ten 23'e nasıl indireceksiniz. Oturup konuşacaksınız, 'şu olursa iyi olur, bu buna nazaran daha uygundur' dediğinizde siz falanca ismi telafuz ettiğinizde bu pazarlık konusu mu oluyor. Müzakere ile pazarlık konusunu bazıları karıştırıyor. Galiba herkesin kafasında bir pazarlık var ya da kendileri her işi pazarlıkla elde ettikleri için yargıya da böyle birşey yapıştırıyorlar. Müzakere olacaktır tabiatında vardır, yüzlerce insanın arasından 20 kişiyi, 10 kişiyi seçerken, müzakere yapmadan neye göre seçeceksiniz, başka bir yöntem var mı? Pazarlık dediğiniz şu olur, 'şunlar olmazsa şu isimler ben bu seçimi yaptırmam, bunlar olmazsa ben bu işte yokum' diyorsanız işte pazarlık budur. Birisi desin ki bana 'Adalet Bakanı Yargıtay seçimleriyle ilgili olarak 5 tane kontenjan istedi, 5 tane isimler de bunlardır' ben burdayım. Yok öyle değil de el altından, 5.kanaldan, kirli bilgiye göre fikir üretmeye, kıymet hükmü ortaya konulmaya çalışılıyorsa bu da çok doğru birşey değildir."

Bakan Çiçek, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga'nın HSYK toplantılarına katılmayarak Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine yapılacak seçimleri engellediği yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine de "Niye durup dururken Adalet Bakanı bu seçimi engellesin, ne menfaati var, Yargıtay üyeliğine ben seçilmeyeceğim, Danıştay üyeliğine ben seçilmeyeceğim, Müsteşar'ın böyle bir talebi yok, niye engelleyeceğim" karşılığını verdi. Çiçek, Yargıtay ve Danıştay üyeliğinin yargıda önemli görevler olduğunu belirterek, yüksek yargıyla bugüne kadar çalıştıklarına vurgu yaptı. Çiçek, "Bundan sonra seçilecek 5 kişi 10 kişiyle mi çalışmayacağız, böyle birşey olur mu" diye sordu. Çiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

SEÇİMİN OLDUĞU YERDE GRUPLAŞMA VAR

"Seçimin olduğu yerlerde özellikle, tabii rekabet var. Bunun tabii sonucu olarak gruplaşmalar var, oluyor, her yerde var. Bu illa da kötü anlamında değil, yani bu olursa hizmeti daha iyi yapar bu olursa daha iyi yapar diye, tabii olarak gruplaşmalar oluyor. Bunun da kendine göre içeride kulisleri olur, yansımaları olur. Bugün Türkiye'de yargı içerisinde en çok seçim yapan kuruluş da Yargıtay'dır. Bu seçimlerin yargıya zarar verdiğini de kendi içinden ifadeleri de vardır, bu sadece benim fikrim değil, hatta muhalefetten de zaman zaman Meclis kulislerinde bunu konuşanlar oldu. Yani çok seçim yapılan yerlerde inanılmaz derecede kırgınlıklar oluyor, ister istemez. Bunun da dışarıya yansımaları olur. Gelinen bu noktada biz sorunun bir parçası değiliz, çözümün bir parçasıyız. Sorun bizden kaynaklanmadı ama çözümü elbirliğiyle bulduk."

YENİ SEÇİLECEK KİŞİNİN TECRÜBE KAZANMASI GEREKİR

AİHM Yargıcı Rıza Türmen'in yeniden aday olarak gösterilmemesi ve bu konuda iki listenin olduğu, ilkinde Türmen'in adaylığı söz konusuyken, ikinci listede neden aday olarak gösterilmediğine ilişkin soruya Çiçek, "Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı çalışmadır, adaylar oradan bildiriliyor" dedi. Çiçek, "Tabiatıyla oraya 3 tane aday bildirilecek, dolayısıyla bir çalışmayı Bakanlık yapıyor. O isim olacak, bu isim olacak, dedim ya bizde de aynı şey oluyor. Bir yere 3 isim bildirilecek 9 tane diyelim ki hak sahibi liyakat sahibi insan var, eninde sonunda üçe inecek" dedi. Çiçek, "Sayın Rıza Türmen benim bakanlığım dönemimde yakın ilişki içinde bulunduğum değerli bir insan, Türkiye'yi de iyi temsil etmiştir" dedi. Çiçek, Türmen'in bir süre sorunu olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Seçimin belli bir noktasında göreve başladıktan belli bir süre sonra onun görev süresi sona erecek. Türkiye'ye yeniden kalan süreyi tamamlamak için geri gelecek. Kaldı ki yeni seçilecek birisinin, bu süre içerisinde Türkiye'nin de önemli davaları olacak, bu tecrübeyi edinmiş olması gerekir ki şimdiden o zamana kadar tecrübe kazansın. Yoksa Rıza Türmen'in şahsından kaynaklanan bir durum değil."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title