Haberler

Bafa'da Kızlar Bayramı Kutlandı

Muğla'nın Milas İlçesi'ne Bağlı Bafa Beldesinde Yıllardır Süren Bir Gelenek İlk Kez Bu Yıl Ulusal Boyutta Düzenlendi.

MUĞLA'nın Milas İlçesi'ne bağlı Bafa beldesinde yıllardır süren bir gelenek ilk kez bu yıl ulusal boyutta düzenlendi. Yöresel halk oyunlarının sergilendiği, geleneksel giysili köylü kızların defileye çıktığı ''Kızlar Bayramı' renkli görüntülere sahne oldu.

Bafa beldesinde yaklaşık 80 yıldır devam eden ''Kızlar Bayramı' bu yıl ilk kez geniş kapsamlı düzenlendi. Kızlar Bayramı'nda günün en başarılı ismi gençlerle ip atlama yarışmasına katılan 45 yaşındaki Belediye Başkanı Zühra Dönmez oldu. Evli ve iki çocuk sahibi CHP'li başkan Dönmez, 5 dakikada 200 kez ip atlamayı başardı. Kızlar Bayramı etkinliklerini CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, CHP Milas İlçe Başkanı Suat Özcan, İl Genel Meclisi üyesi Halil Mutlu, çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar izledi. Beldede festival havası estiren etkinliğe İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde yaşayan Bafa ve Milaslılar da ilgi gösterdi. Bafalı yüz genç kız ve kadının meydanda, yakan top, çelik çomak, seksek, halat çekme ve çuval yarışları ilgi ve heyecanla izlendi. Meydanda Tozlu Bafa Fotoğrafları sergisi düzenlendi. Bafalı kadınlar bayrama katılanlara keşkek, pilav ve kabak tatlısı dağıttı.

ÇİFTE BAYRAM YAŞIYORUZ

Belediye Başkanı Zühra Dönmez, Kızlar Bayramı'nın çok eskilere dayandığını ve günümüze kadar korunarak geldiğini belirterek, bu yıldan itibaren ulusal boyutta düzenleneceğini söyledi. 21. yüzyılda içgöçler nedeniyle birbirini tanımayan, bilmeyen kişilerin bir araya gelerek aynı krasaba yaşamaya başladığını kaydeden Dönmez, ''Sadece bayramlarda kasabasını ziyaret eden, ailesini görüp eski anıları yaşamaya çalışan ama iletişimsizlik nedeniyle kasabasında aradığını bulamayan bir kitle oluştu. Bu iletişimsizlik sorununu ortadan kaldırmak ve beldemizde yerli yabancı herkesi kaynaştırarak bir festival havası estirmek istedik. Hem geleneğimizi yaşatacağız, hem de Bafalıların bağlarını kuvvetlendireceğiz. Bundan sonra bayramlarda Kız Bayramı ile birlikte çifte bayram yaşayacağız ve Kız Bayramı'nı geleneksel hale getireceğiz. Bu nedenle önümüzdeki yıllardan itibaren gelecek konuklar için her türlü olanağı seferber edeceğiz. Son yıllarda bayram denilince akla hep tatil geliyor. Bu nedenle geleneklerimizi canlı tutmak ve yaşatmak için Kız Bayramı değerimizi koruyacağız' dedi.

KIYASIYA MÜCADELE

Kızlar Bayramı'nda düzenlenen voleybol maçı kıyasıya mücadeleye sahne oldu. Maç sırasında köyün erkeklerinden ikisinin kız kılığına girerek maça dahil olduğu ortaya çıkınca etkinliği izleyenler kahkahaya boğuldu. Genç kızların ve kadınların katıldığı yarışmalar arasında Ege ve Milas türküleri söylendi. Belediye Başkanı Dönmez, genç kızlarla birlikte girdiği yarışmada 5 dakikada 200 kez ip atladı. Dönmez, ''Yıllar sonra çocukluğuma geri döndüm. İp atlayan kızlarımızı görünce dayanamadım' dedi. Yaklaşık 150 yıllık gelinlik ve geleneksel giysilerin sunulduğu defile ve 300 yıldan bu yana giyilen Bafa gelinliği büyük ilgi gördü. Tiyatro sanatçıları Volkan Baş ve Sibel Yıldız'ın zeytin toplayan köylüler skeci büyük alkış aldı. Etkinlikte Bafalı efeler yöresel oyunları sergiledi.

KÜLTÜR EĞLENCELERİ ENVANTERİ

Kızlar Bayramı'na katılan CHP milletvekili Topuz, Milas ve bölgesinde düzenlenen kültürel etkinlik ve bayramların, ulusal festival haline getirilmesi için Muğla Üniversitesi ile kültür envanteri çalışması yapılacağını söyledi. Bu etkinliklerin kayıt altına alınacağını, ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği ile geleneksel hale getirileceğini belirten Topuz, ''Turizmin başkenti Muğla'nın deniz kum ve güneş tatil olanaklarının yanısıra yüzyıllardan günümüze kadar gelen kültür, tarih ve gelenekleri var. Bu gelenekleri ne yazık ki kayıt altına alamayıp ihmal ettik. Turizmi yılın 12 ayı canlı tutmak, tüm değerlerimizi tanıtmak ve korumak, aynı zamanda da gelecek nesillere aktarmak için bu etkinliklerin düzenlenmesini sağlamalıyız. Bu tür etkinliklere muhtarlıklar ve küçük belediyelerin gücü yetmeyebilir. Bakanlık desteği şart. Bu nedenle değerlerimizi korumak amacıyla hem Muğla'da hem de benzer illerde kültürel gelenekleri yaşatmak adına girişimlerde bulunacağım. Aksi takdirde bu tür güzel ve değerli gelenekler gittikçe yok oluyor unutuluyor' dedi.

Yaklaşık 5 saat süren etkinlik Tolga Çandar'ın Ege türküleri ile sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title