Haberler

Babacan: Gemi Sağlam Değilse Alınacak Tedbirler Fayda Etmez

Güncelleme:

Makro Ekonomik Dengelerin Önemli Olduğunu Söyleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye Ekonomisinin Bu Zor Dönemi Hem Makro Dengeleri Gözeterek, Hem de Mikro Tedbirleri Alarak Aşacağını Söyledi.

Makro ekonomik dengelerin önemli olduğunu söyleyen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisinin bu zor dönemi hem makro dengeleri gözeterek, hem de mikro tedbirleri alarak aşacağını söyledi. "Gemi sağlam değilse alınacak tedbirler fayda etmez" diyen Babacan, mikro anlamda ne kadar tedbir alınırsa alınsın, makro dengelerin bozulması halinde alınacak tedbirlerin faydası olmayacağını vurguladı.

KOSGEB Genel Kurulu'nda konuşan Ali Babacan, böyle bir dönemden KOBİ'lerin mümkün olduğunca yara almadan çıkması gerektiğini söyledi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlık ettiği Genel Kurul Divanı'nda Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ve KOSGEB Başkan Vekili Mustafa Kaplan yer aldı. İdare Başkanlığı'nın 2007-2008 yılı Faaliyet Raporlarıyla, 2008-2009 Çalışma Programlarının sunulduğu ve oylandığı genel kurulda, TOBB Başkan Yardımcısı ve İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük ile TESK Başkanı Bendevi Palandöken de bir konuşma yaptı.

-MAKRO EKONOMİK DENGELER GÖZETİLMELİ-

KOSGEB Genel Kurulu'nda açılış konuşması yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, makro ekonomik dengelerin önemine dikkat çekerek, bu zor dönemin hem makro dengeler gözetilerek, hem de mikro tedbirler alınarak aşılacağını söyledi. "Gemi sağlam değilse alınacak tedbirler fayda etmez" diyen Babacan, mikro anlamda ne kadar tedbir alınırsa alınsın, makro dengelerin bozulması halinde alınacak tedbirlerin faydası olmayacağını vurguladı. Bu dönemin hem makro dengeler gözetilerek, hem mikro tedbirler alınarak aşılacağını vurgulayan Babacan, böyle bir dönemden KOBİ'lerin mümkün olduğunca yara almadan çıkması gerektiğine dikkat çekti. Yeni çıkarılan yasayla önemi ve görevleri artan KOSGEB'in ilk genel kuruluna divan başkanlığı etmekten memnuniyet duyduğunu söyleyen Babacan, KOBİ'lerin Türkiye ekonomisinin omurgasını oluşturduğunu belirtti. Babacan, küresel ekonomik krizin bütün dünyada ve Türkiye'de gittikçe daha fazla hissedilen etkisine bakıldığında KOBİ'lerin öneminin anlaşılacağına dikkat çekerek, "KOBİ'ler Türkiye'deki işletmelerin yüzde 99.9'unu oluşturuyor. KOBİ'ler, istihdamın yüzde 81'ini, ihracatın yüzde 56'sını, yatırımların yüzde 62'sini sağlıyor" dedi. Türkiye'nin her türlü imkanı olduğunu kaydeden Babacan, "İhracatı 36 milyar dolardan 132 milyar dolara çıkaran bir ülkede, KOBİ'lere biz güveniriz. Bunun KOBİ'lerin ağırlıklı olduğu bir ekonomik yapıyla gerçekleştirildiğini düşünecek olursak, gücümüzü görürüz. Kendimize ve birbirimize güveneceğiz. Bankalar reel sektörü, reel sektör bankalara güvenecek" diye konuştu. Babacan, Türkiye ekonomisi için önemli olan KOBİ'lere destek veren KOSGEB'in bütçesini özellikle son yıllarda ciddi ölçüde arttırdıklarına değindi. KOSGEB'in, Türkiye'nin 2002 ve 2008'de büyüyen ekonomisi ve işletme sayısına cevap verecek bir yapıya sahip olması gerektiğine değinen Babacan, "Hele hele yeni yasayla 8 misli fazla kuruluşa destek veren KOSGEB'in önemi bundan sonra daha da artacaktır" dedi.

-KRİZİN EN AZ HASARLA ATLATILMASI İÇİN UMUT KAPILARI ARALANDI-

KOSGEB Genel Kurulu'nda konuşan Sanayi ve Tcaret Bakanı Nihat Ergün, küresel krizin en az hasarla aşılması için umut kapılarının aralandığını söyledi. Sanayi üretim endeksi ve kapasite kullanım oranındaki iyileşmelerin yeni bir sürecin başlangıcına işaret ettiğini söyleyen Ergün, "Küresel krizin Türkiye'ye yansıyan yüzünü en az hasarla aşmak için umut kapıları aralandı. Ekonomi yeniden bir yükseliş trendine girdi. Güven ve istikrar zemini, krizle mücadelenin en önemli dinamiği oldu" dedi.

Küresel finans krizinin etkilerini en aza indirmek için reel sektör, özel sektör, finans sektörü ve hükümet olarak dayanışma ve istişare içerisinde çalışıldığını belirten Ergün, "Yaşanan küresel krize karşı, Ekim 2008'den bu yana 60'a yakın başlıkta toplanan çok önemli tedbirler aldık, bundan sonra da almaya devam edeceğiz. Bu tedbirlerle reel sektörün, hizmet sektörünün, ticaret sektörünün, KOBİ'lerin, esnaf ve sanatkarın, tüccarın, sanayicinin kısacası tüm vatandaşın krizden etkilenme derecesini asgari seviyede tutmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

-2008'DE 25 BİN KOBİ VE ESNAFA 1.6 MİLYAR DOLAR KREDİ VERİLDİ-

Ülke ekonomisinin can damarı olan KOBİ'lere hizmet ve destek veren özel yasaya sahip tek kamu kuruluşu olan KOSGEB'in Türkiye için son derece önemli bir kuruluş olduğuna dikkat çeken Ergün, 5 Mayıs'ta yürürlüğü giren yeni yasayla birlikte hedef kitlesi genişleyen başkanlığın bundan sona daha fazla işletmeyi destekleyeceğini vurguladı.

Uygulanan kredi modelleri sayesinde 2008 yılında 25 bin'e yakın esnaf ve sanatkar ile KOBİ'lere 1.6 milyar TL kredi hacmi oluşturulduğuna dikkat çeken Ergün şöyle devam etti: "KOSGEB, önümüzdeki dönemde de KOBİ'leri desteklemeye hız kesmeden devam edecek, KOBİ'lerin sorunlarına çözüm üretecek. Yeni kredi faiz destek programları geliştirecek. Bunlar, istihdam, yatırım ve ihracat ana başlıkları altında bölge, sektör ve ölçeklere göre özelleştirilmiş programlar olacak. Bunun için önümüzdeki dönemde, orta ve yüksek teknoloji sektörlerinde Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetlerine öncelik verilecek. İşletmelerin ortak faaliyetleri ve kümelenme girişimleri desteklenecek. KOBİ'lere ve yeni girişimcilere, iş kurma ve geliştirme aşamalarında eğitim ve danışmanlık hizmetleri sağlanacak. Nitelikli insan gücü yetiştirilecek ve mevcut işletmelerde çalışanların mesleki ve teknik niteliklerinde iyileştirmeler sağlanacak."

-KOBİ'LER EKONOMİNİN SİNİR UÇLARI-

KOSGEB Genel Kurulu'nda konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ise KOBİ'leri ekonominin sinir uçlarına benzetti. 2003 yılı öncesinde daha az destek veren KOSGEB'in son 5 yıla artan destek sayısı ve miktarıyla KOBİ'lere ve girişimcilere katkıda bulunduğunu vurguladı. Yılmaz, planlama teşkilatı olarak özellikle ülkenin ihracat potansiyelinin artırılması ve bu potansiyele sahip olan bilgi ve teknoloji tabanlı çalışan KOBİ'lerin öncelikli olarak desteklenmesi gerektiğine inandıklarını söyledi. KOBİ'lere verilen desteklerin sonuç alıcı düzeyde etkin olması gerektiğini ifade eden Bakan Yılmaz, eğitim danışmanlığı, Ar-Ge gibi alanlarda destek kapasitesinin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. KOSGEB'in KOBİ'lere yönelik geliştirdiği desteklerin daha da artırılması gerektiğini işaret eden Yılmaz, bunun yarınki konjontüre göre şekillendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Genel Kurul'da konuşan TOBB Başkan Yardımcısı Tanıl Küçük ise Kredi Garanti Fonu çalışmalarını önemsediklerini belirterek, Fona işlerlik kazandıracak çalışmaların hızlandırılmasını istedi. KOSGEB desteklerinin verilmesinde TOBB bünyesindeki büyük odaların da devreye sokulabileceğine değinen Küçük, bu konuda TOBB'un gereken desteği vereceğini açıkladı.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken ise genel kurulda yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarın son yıllarda sıkıntılı bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek, izlenen politikalar toplumun satın alma gücünün düştüğüne; bunun da piyasaların daralmasına yol açtığına değindi. KOSGEB Genel Kurulu'na katılan bakanların Para Kredi Kurulu'nda olduğunu anımsatan Palandöken,yatırım, üretim ve istihdam için gerçekten büyük potansiyeli olan esnafın desteklenmesi gerektiğini vurguladı. (ANKA)

(HGS/YLD/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title