Haberler

Babacan: Bölgemizde Nükleer Silahlara Karşıyız

Ali Babacan, Egemen ve Bağımsız Her Ülkenin Nükleer Teknolojiyi Barışçıl Amaçlarla Kullanabilmesi Gerektiğine İnandığını Belirterek, 'Öte Yandan da Bölgemizde Nükleer Silahlara Karşıyız' Dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin, egemen ve bağımsız her ülkenin nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlarla kullanabilmesi gerektiğine inandığını belirterek, ''Öte yandan da bölgemizde nükleer silahlara karşıyız'' dedi.

Babacan ile İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer enerji konusundaki başmüzakerecisi Said Celili, Beşiktaş'taki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın açıklaması yaptılar.

Görüşmede, Türkiye-İran ikili ilişkileri konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını, bölgesel ve uluslararası konuları istişare ettiklerini belirten Babacan, şunları kaydetti:

''Bu çerçevede İran'ın nükleer programıyla alakalı konuları da hem kendileriyle hem de 6 ülkeyle Türkiye olarak istişare ediyoruz. Biz, egemen ve bağımsız her ülkenin nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlarla kullanabilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu teknolojiye sahip olmanın bir hak olduğuna inanıyoruz. Öte yandan da bölgemizde nükleer silahlara karşıyız.''

Babacan, yaklaşık 1.5 ay önce başlayan son süreci ve görüşme trafiğini Türkiye olarak desteklediklerini ifade ederek, Türkiye'nin, sorunların diyalog yoluyla ele alınmasına ve diyalog yoluyla çözüme ulaşılmasına inandığını vurguladı.

Said Celili de görüşmede, iki ülkenin bölgesel ve uluslararası ilişkilerindeki kapasitenin gündeme geldiğini anlatarak, şunları söyledi:

''Bu çerçevede, yapmış olduğumuz ortak bakışla, yapılan öneriyi ele aldık, iyi bir ortam da elde edebildik. Yapılan işbirliği ve bu doğrultuda yapılan taahhütler çerçevesinde bizim ortak bir yönde görüşmemiz oldu. Bu doğrultuda, bu kapasiteler çerçevesinde önemli bir adım atılmasında önemli etkisi olan ülke Türkiye'dir. Tabii, çok yönlü bir işbirliği çerçevesinde, yapılan bu görüşmede de bu yönde bir görüş birliğimiz oldu. Umarım böyle bir işbirliği ve istişare, yapılan görüşmeler sürecinde ilerlemeyi sağlayacaktır.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title