Haberler

Azerbaycan'da Yatırım Pastasından Pay Alma Fırsatı

Zeynep Yücetaş - Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Türk müteahhitlerinin Azerbaycan'da 4,5 milyar dolar civarında pay aldığını belirterek, "Bunu yeterli görmüyoruz."

Zeynep Yücetaş - Türk- Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Türk müteahhitlerinin Azerbaycan'da 4,5 milyar dolar civarında pay aldığını belirterek, "Bunu yeterli görmüyoruz. Sadece altyapı yatırımları için petrol gelirlerinden ayırdıkları fonda 100 milyar dolar birikti. Müteahhitlerimiz daha büyük pay almak için gayret göstermeli" dedi.

Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasında ticaretin ve yatırımların arzu edilen seviyede olmadığını, işbirliğinin geliştirilmesi için 18-22 Haziran tarihlerinde Azerbaycan'a gezi planladıklarını belirtti.

Azerbaycan'ın ileri teknoloji, tarım ve teknik tarım, turizm, sağlık ve bilişim gibi sektörleri desteklediğini aktaran Gül, "Gezimize özellikle turizmcileri ve Azerbaycan'ın teşvik ettiği konularda iş yapmak isteyen iş adamlarını götüreceğiz. Azerbaycan turizm endüstrisinin gelişimi için zengin alana sahip. Bizim turizmcilerin orada deneyimlerini paylaşması, turizm yatırımından pay alması lazım" dedi.

Türk müteahhitlerinin bu ülkede bulunduğu noktayı yeterli görmediklerini ifade eden Gül, şunları kaydetti:

"Müteahhitlerimiz şu ana kadar Azerbaycan'da 4,5 milyar dolar civarında pay aldı. Bunu yeterli görmüyoruz. Azerbaycan çok hızlı gelişiyor. Sadece altyapı yatırımları için petrol gelirlerinden ayırdıkları fonda 100 milyar dolar birikti. Bunun dışında halkın uzun vadeli refahı düşünülerek, petrol dışı alanlara yatırım planlıyor. Azerbaycan'ın çehresi değişti, müthiş bir inşaat furyası var. Büyük avantajlar var. Dolayısıyla müteahhitlerimiz orada daha büyük pay almak için gayret göstermeli."

-"Bağımsız Türk devletlerine gümrüksüz mal satma imkanı"

Cengiz Gül, Azerbaycan'da bin 200 civarında Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ve 6,5 milyar dolara yakın yatırımları bulunduğunu bildirdi.

Türk iş adamlarının bu ülkeye her şeyi satabildiğine dikkati çeken Gül, şöyle konuştu:

"Azerbaycan şu an alıcı konumunda. Fakat biz diyoruz ki, bir de Azerbaycan'da üretip tüm bağımsız Türk devleti ülkelerine gümrüksüz olarak mal satın. Bu, iş adamlarımıza iyi bir rekabet imkanı sağlar. Azerbaycan'la dış ticaret hacmimiz artarak devam ediyor. Son krizli yıllarda bile Azerbaycan büyümesini sürdürdü, geçen yıl yüzde 11,7 civarında büyüdü. Bu büyümeden pay almak için orada yatırım yapmak lazım."

"2015 yılında rahatlıkla 5 milyar doların üzerinde bir rakamı yakalarız" diyen Gül, dış ticaretin geliştirilmesi için engellerin kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Serbest ticaret anlaşması yapmak için uluslararası anlaşmaların iki ülkenin önünde engel oluşturduğunu belirten Gül, "Bunu aşmak için bir yol aranıyor. Önce tercihli ticaret anlaşmasıyla buna çözüm bulunacak. Arkasından da Azerbaycan'la bir şekilde serbest ticaret anlaşması yapılacak" değerlendirmesinde bulundu.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Cengiz Gül Azerbaycan Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title