Haberler

Atso'dan "Milli Mücadelede Antalya" Kitabı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, 5 Temmuz Antalya'nın Kurtuluşu Etkinlikleri Kapsamında Antalya Müzesi Kurucularından Süleyman Fikri Erten'in "Milli Mücadelede Antalya" Adlı Kitabını Yeniden Yayınladı.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, 5 Temmuz Antalya’nın Kurtuluşu etkinlikleri kapsamında Antalya Müzesi kurucularından Süleyman Fikri Erten’in “Milli Mücadelede Antalya” adlı kitabını yeniden yayınladı.

ATSO Başkanı Kemal Özgen, kitabı bir basın toplantısıyla tanıttı. Sivil Tarihçi Hüseyin Çimrin’in katkılarıyla hazırlanan kitabın tanıtımına ATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mustafa İssi’nin yanı sıra, Süleyman Fikri Erten’in oğlu Sadettin Erten, kızı Ayşe Orhan, torunu Günseli Oral ve Altay Can Oral da katıldı.

ATSO Başkanı Özgen şunları söyledi; “Odamız, kentimizin tarihine sahip çıkmak, kültür ve sanat hayatının zenginleşmesine destek sağlamak çabasını her zaman sürdürmüştür. Bu çerçevede, Antalya tarihine ışık tutan bir çok değerli eseri kentimize kazandırmış, pek çok kültür sanat etkinliğine imza atmıştır. Son yıllarda yakın tarihimize gittikçe artan ilgiyi, 'Antalya Ticaret ve Sanayi Odası' olarak, Antalya kültürüne armağan ettiğimiz her eserde gözlemliyoruz. Odamızca, bugüne kadar yayımlanan kaynak niteliğindeki bu tür kitapların kısa sürede tükenmesi; çeşitli çevrelerden aldığımız olumlu tepkiler ve özellikle kentimizde yaşayan halkımızın Antalya'nın yakın tarihini yakından tanıma isteği ile yayınlarımıza gösterdiği büyük ilgi bizleri mutlu etmektedir.

‘Milli Mücadelede Antalya’ kitabı, Antalya'nın işgali sırasında, İtalyanların Antalya ve çevresinde açıkta gördüğü eserleri talan edip İtalya'ya taşınmak üzere İtalyan Konsoloshanesi'nde toplamaya başladıklarını ilk fark eden ve Antalya'da bu uygulamaya karşı çıkan tek kişi olan Süleyman Fikri Erten’indir. Eski eser talanına işgal yıllarında resmi bir görevle karşı durmak isteyen Süleyman Fikri Bey, Antalya Mutasarrıflığı'na başvurarak kendisini fahri eski eser koruyucusu, gönüllü eski eser memuru tayin ettirmiştir. Böylece, İtalyanların topladığı eski eserleri İtalya'ya götürmelerine engel olduğu gibi, Antalya Müzesi'nin ilk çekirdeğini oluşturacak, yörede ilk eski eser toplama çalışmalarını daha Milli Mücadele yılları içinde o başlatmıştır. Böylesine onurlu bir görevi üstlenerek, kent tarihimizin çok anlamlı bir dönemine ışık tuttukları için kendilerini minnet ve saygı ile anıyorum.

Kitap, kendilerinin ölümünden sonra, oğlu Sadettin Erten tarafından derlenerek 1996 yılında Antalya Müzesi tarafından az sayıda basılarak yayınlanmıştır. Bu değerli eseri, Antalya Fotoğrafları ile zenginleştirilmiş olarak, Antalya'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yıldönümünde (5 Temmuz 1921), yayınlayarak Antalyalılarla paylaşmanın gururunu yaşadığımızı ifade etmek istiyorum. Kurtuluş yıldönümümüze çok anlamlı bir armağan olduğuna inandığımız eserin Odamız tarafından yayınlanmasına izin verdikleri için Oğlu Sayın Sadettin Erten’e ve ailesine, kitabın editörlüğünü üstlenerek, özveri ile çalışan Antalya sevdalısı Sevgili Hüseyin Çimrin’e Kurtuluş Savaşı boyunca, çeşitli cephelerde en çok şehit veren illerden birisi olan kentimizin, kurtuluş mücadelesinin gelecek nesiller boyu hatırlanmasına vesile olmanın mutluluğuyla, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

(AT-Y)

09.07.2007 18:33 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

title