Haberler

Ankara: İlksan Gerçeğini Ortaya Koyan Rapor

240 Bin İlkokul Öğretmeninin Üye Olduğu İlksan'da Okuma Yazması Olmayan Personelin Diğer Çalışanlardan Daha Fazla Maaş Aldığı Ortaya Çıktı.

240 bin ilkokul öğretmeninin üye olduğu İLKSAN'da okuma yazması olmayan personelin diğer çalışanlardan daha fazla maaş aldığı ortaya çıktı.

İLKSAN'la ilgili inceleme raporu açıklandı. TANGRAM adlı özel danışmanlık firmasınca, İLKSAN'ın 3 ay boyunca gözlem altına alınarak hazırlanan 37 sayfalık rapor, "İLKSAN kapatılsın mı?" sorusuna da cevap niteliği taşıyor. Raporda yer alan çarpıcı başlıklar ve ifadeler şöyle:

"Bir kat hizmetlisi ücret karşılığı ticaret lisesini dışarıdan bitirerek maaşını artırmıştır. Aynı kişiye birimde memur pozisyonu teklif edildiğinde ise memuriyetin yorucu olduğu, çaycılığın daha rahat olduğu cevabı alınmıştır. Maalesef bu anlayış, sayıları 10'u aşmayan bir grup personel haricinde tüm kurum genelinde geçerlidir. Kurumun asıl faaliyet konularını gerçekleştiren ve iş yoğunluğu yüksek birimler olan aidat, sosyal yardımlar, ikraz ve muhasebe birimlerinde çalışan personelin bir kısmı genelde daha düşük ücret alırken 'hizmetli, şoför, bekçi, yemekhane görevlisi, müracaat sorumlusu' gibi görevler daha yüksek maaş almaktadır. Buna karşılık halkla ilişkiler müşaviri 742 YTL ile 'okuma yazması olmayan' hizmetliden bile yüzde 40 daha düşük maaş alarak kurumda en düşük ücreti alan kişi konumunda bulunmaktadır".

Aynı işi yapmakla yükümlü personel arasında yüzde 35'lere varan ücret farkı olduğu kaydedilen raporda, "Örneğin bir hizmetli bin 200 YTL ücret alırken, aynı işi yapan bir diğer hizmetli 900 YTL ücret almaktadır. Aynı fark şef pozisyonundaki kişiler arasında da görülmektedir. Müdürler arasında fark oranı da yüzde 20 civarındadır. Müdür yardımcılarından daha düşük maaş alan bir müdür de vardır" görüşlerine yerverildi.

"EĞİTİM SEVİYESİ VE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ ANLAYIŞI"

Raporda, yönetici pozisyonundaki personelin eğitim ve bilgi seviyesinin çok düşük olduğuna dikkat çekilerek, "Şef ve üstü 40 yöneticiden 2 tanesi hukuk müşaviri olmak üzere, sadece 6 kişi 4 yıllık üniversite mezunudur. 22'si lise mezunu 5'i meslek yüksek okulu mezunu ve 7'si açık öğretim mezunudur. Alt personelde ise durum çok daha vahimdir. 88 kişiden hiçbirisi 4 yıllık bir üniversite mezunu değildir. 2 personel ise okuma yazma bilmemektedir. Bir diğer önemli gösterge ise müşteri memnuniyetidir. Öğretmenlerinin İLKSAN'dan memnuniyet seviyeleri takip edilememekte, ölçülmemektedir. Müşteri ilişkilerinden anlaşılan ise iş takibi için gelen üyelere 'çay ikram etmekten ibarettir. Kurumda çalışanların yüzde 40'a yakını bir başka çalışanla evli, kan bağı veya evlilik yoluyla akraba (dayı oğlu, hala oğlu, görümce, kayınbirader gibi) boşanmış ya da hemşehri ya da akrabadır" denildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title