Haberler

Ankara: Dünya Bankası'ndan, Türkiye'deki Elektrik Üretiminin Rehabilitasyonu Ve Yeniden Yapılandırılmasına 280 Milyon Euro Kredi

Dünya Bankası (DB), "Elektrik Üretiminin Rehabilitasyonu ve Yeniden Yapılandırılması Projesi" için Türkiye'ye sağlanacak 280 milyon Euro (Yaklaşık 350 milyon dolar) tutarındaki krediyi onayladı.

Dünya Bankası (DB), "Elektrik Üretiminin Rehabilitasyonu ve Yeniden Yapılandırılması Projesi" için Türkiye'ye sağlanacak 280 milyon Euro (Yaklaşık 350 milyon dolar) tutarındaki krediyi onayladı.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, bugün onaylanan kredi, Türkiye'nin yaklaşık 25 bin megavat termoelektrik ve hidroelektrik üretim kapasitesini elinde bulunduran ve işleten Elektrik Üretim A.Ş.'ye (EÜAŞ) verilecek. EÜAŞ'a verilecek kredi, Türkiye Cumhuriyeti'nin garantisinde olacak. 280 milyon Euro'luk proje kredisinin kalkınma hedefinin iki yönlü olduğunun belirtildiği açıklamaya göre, öncelikle yaklaşık 2010 yılına kadar sürecek olan enerji reformu geçiş döneminde elektrik arzında meydana gelebilecek sıkıntı riskinin azaltılması amaçlanıyor. İkinci olarak da, EÜAŞ tarafından işletilen devlete ait üretim sektörünün anonim şirketler halinde yeniden yapılandırılması ve bu şirketlerin elektrik piyasasında faaliyet göstermeleri ve bunu izleyen özelleştirme süreci için hazırlanmaları sağlanacak. Yapılan açıklamaya göre, bu hedeflere ulaşılmasının desteklemek amacıyla şu alanlarda finansman sağlanacak:

"- Afşin-Elbistan A Santrali'nin Rehabilitasyonu: Projeyle santralın güvenilirliği, işlerliği ve enerji üretiminin düzeltilmesi ve verimliliğinin arttırılması amacıyla enerji santral sistemleri onarılacak ve geliştirilecek. Ayrıca, santralın neden olduğu en önemli çevresel etki olan toz ve parçacık emisyonlarının azaltılması için yeni çevresel koruma sistemleri ve özellikle de elektrostatik filtreler (ESP) tesis edilecek. Ayrıca, EÜAŞ'ın personeli de rehabilitasyon sonrasında santrali daha yüksek kapasite ile çalışır durumda tutabilmelerini sağlamak amacıyla modern bakım uygulamaları konusunda eğitilecek. Enerji santralinin, Avrupa Birliği tarafından Avrupa'da Elektrik İletimi Koordinasyon Birliği (UCTE) için hazırlanmış olan standartları karşılamasına olanak tanıyacak yeni frekans kontrol sistemleri tesis edilecek. Bu standartların karşılanması, Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa Elektrik Ağı ile uyumlu bir şekilde faaliyet göstermesinin onaylanmasında yardımcı olacak.

- Devlete ait olan üretim işletmesinin mali ve işletimsel açıdan yeniden yapılandırılmasının desteklenmesi: Bu faaliyet, EÜAŞ üretim varlıklarının yeniden teşkilatlandırılması suretiyle kurulacak olar üretim şirketleri portföyünün güçlendirilmesi ve bu şirketlerin işlevlerini, rekabetçi elektrik piyasası içinde etkili bir şekilde sürdürmelerinin sağlanması üzerinde yoğunlaşacak. Ayrıca, yeterli düzeyde elektrik arzının garantilenmesi amacıyla, üretime özel yatırımların çekilmesini teşvik edecek tasarım ve uygulama mekanizmalarına da ağırlık verilecek."

Dünya Bankası'nın söz konusu proje için Türkiye'ye sağlayacağı bu kredinin vadesi, 5 yıllık ödemesiz dönem de dahil olmak üzere, toplam 15 yıl olacak. Bu kredi, değişken fiyat marjlı olup, anapara eşit taksitler halinde geri dönecek.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title