Haberler

Ankara: 2. Avrasya Ticaret Ve Sanayi Odaları 2. Zirvesi...(1)

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde Asya ekonomilerinin dünya ticaretindeki paylarının giderek arttığını belirterek, Çin'in ihtiyaçlara cevap vermekte zorlanan limanlarına alternatif olarak tarihi İpek Yolu'nu yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son dönemde Asya ekonomilerinin dünya ticaretindeki paylarının giderek arttığını belirterek, Çin'in ihtiyaçlara cevap vermekte zorlanan limanlarına alternatif olarak tarihi İpek Yolu'nu yeniden faaliyete geçirilmesi gerektiğini söyledi.

2. Avrasya Ticaret ve Sanayi Odaları Zirve Toplantısı, TOBB evsahipliğinde Ankara'da gerçekleştirildi. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı toplantının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, 10-11 Nisan 2003 tarihlerinde, . Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı toplantının açılışında konuşan Hisarcıklıoğlu, 10-11 Nisan 2003 tarihlerinde, Ankara'da düzenlenen "1. Avrasya Ticaret ve Sanayi Odaları Zirvesi"nin, bölgedeki iş çevrelerinin en üst seviyedeki temsilcilerinin birbirlerini daha iyi tanımalarına imkan sağladığını ve bölgede kalıcı bir işbirliği platformu oluşturulması konusunda görüş birliği meydana getirdiğini söyledi. Toplantıda, bölgesel işbirliği imkanlarının değerlendirilmesiyle ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesini amaçladığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, "Avrasya ülkeleri olarak, coğrafi konumumuz, komşuluk ilişkilerimiz, ortak tarihimiz ve kültürümüz, ortak gelişme ve kalkınma hedeflerimiz, işbirliğimizi zorunlu kılmaktadır. Aramızdaki ticari ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, bölge barışının güçlendirilmesine ve refahın artışına da katkı sağlayacaktır. Ülkelerimizin kalkınması için, gelecekte bugün olduğundan çok daha değerli olacak Avrasya coğrafyasının istikrar kazanması ve gelişmesinin gerekli olduğunu biliyoruz" dedi. Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vizyonumuzu genişleterek kaynaklarımızı verimli bir işbirliği içerisinde, daha uzun vadeli planlarla değerlendirmek zorundayız. Bu çerçevede enerji kaynaklarının nasıl değerlendirileceği ve bu kaynaklardan en etkin şekilde nasıl yararlanabileceğimiz, bölgede refah ve sürdürülebilir kalkınmayla yakından ilgilidir. Enerji ve altyapı konularında bölgesel veya ikili bazda bir araya gelinerek, görüş alışverişinde bulunabileceğimiz bir mekanizma tesis edilmesi çok olumlu sonuçlar doğuracaktır. Avrasya bölgesinin, doğal gaz ve maden kaynaklarının yanı sıra su kaynaklarının da son derece önem kazandığı görülmektedir. Bölgenin zengin su kaynaklarına sahip olması nedeniyle, hidroenerji bölgemiz ülkeleri arasında en fazla işbirliği gerektiren konulardan bir diğeridir. Şunu da biliyoruz ki tabii kaynaklara sahip olmak ve ülke ekonomisini sadece petrol, gaz gibi kaynaklara bağlamak yeterli olmuyor, ülkelerin rekabet gücünü arttırmıyor. Enerji kaynakları dışında sanayi ve ticarete yönelerek güçlü bir girişimci grup oluşturmak ve bunu ekonominin motoru haline getirmek gerekiyor. Bunun için TOBB olarak, deneyimlerimizi paylaşma ve ihtiyaç duyulan güçlü kurumsal işbirliğini, bölgedeki muhataplarımızın hizmetine sunma azmindeyiz."

"ULAŞTIRMA ALANINDA İŞBİRLİĞİ ŞART"

Avrasya'nın dinamizmini hayata geçirmek için ulaştırma alanında sağlanacak işbirliğinin çok önemli olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, ulaştırma alanında bölge ülkeleri arasında; karayolu kullanımında ortak ücret ve tarife politikasının uygulamaya konulması, gümrük altyapısında rehabilitasyon çalışmalarına hız kazandırılması, Avrupa ülkeleri arasında uygulanmakta olan belirli bir kota sistemine göre serbest ve sorunsuz geçiş imkanı sağlayan sistemin benzerinin oluşturulması, bazı ülkelerde uygulanan yüksek geçiş ücretlerinin düşürülmesi, eşit rekabet şartları içinde ortak kara taşımacılığı şirketleri kurulmasının teşvik edilmesiyle büyük faydalar sağlanacağını anlattı.

Hisarcıklıoğlu, son dönemde Asya ekonomilerinin dünya ticaretindeki paylarının giderek arttığını vurguladığı konuşmasında, "Hepinizin bildiği gibi Çin, bütün dünyanın üretim üssü olmaya başlamıştır. Çin'in hızla artan dış ticaret hacmi karşısında Çin limanları artık ihtiyacı karşılayamamaktadır. Bu yüzden Çin ile Batıya açılan Avrupa limanlarını ve pazarlarını bağlayacak ortak bir proje, İpek Yolu'nun canlandırılmasıdır. Tarihi İpek Yolu'nun yeniden faaliyete geçmesinde stratejik bir konuma sahip olan ülkelerimizin ulaşım ve lojistik imkanlarının geliştirilmesi için her türlü işbirliğini değerlendirmeliyiz. Bu projenin başarısı aynı zamanda uluslararası taahhüt ve katılımı gerektirmektedir. Bu konuda Uluslararası Karayolu Nakliyeciler Birliği (İRU) ile ortak çalışmalar yürütüyoruz" ifadelerini kullandı. Hisarcıklıoğlu, her yıl önemli ölçüde artarak geliştiği gözlenen turizm alanındaki işbirliğinin de bölge geneline yayılması gerektiğini dile getirdi.

Avrasya Bölgesi açısından en önemli gelişmelerden birisinin de kuşkusuz Türkiye'nin AB ile üyelik müzakerelerine başlaması olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Türkiye, Avrasya coğrafyasının merkezinde bir köprü konumundadır. Dolayısıyla Türkiye'nin AB'ye üye olmasıyla birlikte, AB artık Kafkasya ile komşu haline gelecek ve Orta Asya'ya geçiş imkanı elde edecektir. Türkiye'nin AB üyeliği sadece Türkiye için değil, bölge ülkeleri için de önemli avantajlar sağlayacaktır" açıklamasında bulundu.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Ülkelerimiz arasında karma ekonomik komisyon toplantılarının, periyodik bir şekilde gerçekleşmeye devam etmesi, ticari ve ekonomik ilişkilerimize katkı sağlayacaktır. Bu gibi toplantıların sektörel toplantılarla desteklenmesi de faydalı olacaktır. Ülkelerimiz arasında ortaklık ve işbirliği anlaşmalarıyla serbest ticaret anlaşmaları akdedilmesi de büyük önem arz etmektedir. Uzun vadede işgücü, sermaye ve malların serbest dolaşımını sağlamak üzere, öncelikle, tercihli ticaret sisteminin değerlendirmeye alınmasının, önemli bir adım olacağını düşünüyoruz. Bununla birlikte uzun vadeli ekonomik işbirliği programları ve icra planlarının tüm ülkelerle en kısa sürede imzalanması ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin bir uygulama takvimi çerçevesinde geliştirilmesine imkan sağlayacaktır. Biz bölgesel işbirliğinin avantajları doğrultusunda, gelişme sürecine, ortak girişimlerle, somut ve verimli adımlarla, katkımızı en üst seviyelerde ortaya koymayı zorunlu görüyoruz. Bu coğrafyada yer alan ülkelerin ekonomik işbirliği potansiyelinin azami ölçüde birlikte değerlendirilmesi ve mevcut dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi TOBB'un en öncelikli hedeflerinden biridir."

Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra Bakan Tüzmen de toplantının açılışında bir konuşma yaptı. Tüzmen ve Hisarcıklıoğlu'nun konuşmalarının ardından TOBB ile Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası arasında bir İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title