Haberler

Amerikan Vize Polititası ABD'de de İnfial Yarattı

Washington Post Gazetesi'nde Yayınlanan Bir Makalede ABD'de 11 Eylül'den Sonra Uygulanan Vize Politikasının Ülkenin Çıkarlarına Hizmet Etmediği, ABD'nin Birçok Dostunun Artık İstenmeyen Konuklar Gibi Hissettiği Belirtildi.

ABD'de 11 Eylül'den sonra uygulanan katı vize politikasının ülkenin çıkarlarına hizmet etmediği, ABD'nin birçok dostunun artık istenmeyen kişi olarak hissettiği belirtilirken "Harry Potter" gibi filmlere katkıda bulunan Hollywood tasarımcısı, Türk kökenli İngiliz vatandaşı Ahmet Ahmet'in başına gelenleri örnek gösterildi.

Washington Post gazetesinde tanınmış ABD'li düşünce kuruluşu Heritage Vakfı'nın üst düzey araştırma yetkilisi James Carafano ile Uluslararası Eğitimciler Derneği (NAFSA) Ceo'su Marleme Johnson'un imzaları ile yayınlanan makalede ABD'nin vize politikası sert dille eleştirildi.

11 Eylül'deki saldırıların ardından benimsenen vize politikasının ülkenin çıkarlarına hizmet etmediği savunulduğu makalede "Amerika'nın birçok dostu artık istenmeyen konuklar gibi hissetmeye başladı" ifadesi kullanıldı. Makalede "Her yıl milyonlarca dostu geri çevirmeye ve milyonları daha kapımızda bekletilmek üzere yüzlerce mil yolculukları yapmaya zorlamaya bir son verme zamanı çoktan geldi" denildi.

Carafano ve Johnson da, "Hükümetimiz, vizeyi teröre karşı keskin bir araç olarak kullanmayı sürdürüyor böylece sadece teröristleri değil, aynı zamanda istenen konukları da vuruyor" değerlendirmesini de yaptı.

ABD tarafından sürdürülen katı vize politikasının sakıncaları vurgulanırken kendi alanlarında tanınmış yabancıların maruz kaldığı muamelelerin örnekleri de verildi. Bu çerçevede dünya çapında ün yapan Hintli bilimadamı Goverhdman Mehta'nın defalarca ABD'ye gitmesine rağmen vize istediğinde "aşağılayıcı" işlem ve taleplerle karşı karşıya kaldığı, bunun üzerine ABD'ye gitmekten vazgeçtiğine dikkat çekildi.

Makalede verilen diğer bir örneği de, "Harry Potter" ve "Örümcek Adam" gibi filmlere katkıda bulunan, Hollywood tasarımcısı, Türk kökenli İngiliz vatandaşı Ahmet Ahmet'in başına gelenleri oluşturdu. Makaleye göre, Los Angeles'de eşi ve 12 yaşındaki kızı ile yaşayan 48 yaşındaki Ahmet'in annesinin hastalanması üzerine gittiği İngiltere'den ABD'ye dönebilmek için altı ay Amerikan Büyükelçiliğinin yeşil ışık yakmasını beklemek zorunda kaldığına dikkat çekti.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title