Haberler

    Amerikan Merkez Bankası (Fed) Kuruluş Hikayesi

    Amerika 1906 yılında büyük San Fransisco depremini yaşar . Ülke bu anlamda sancılı bir süreç geçirir . Bu tarihten 1 sene sonra 1907 de ' 1907 paniği ' süreci yaşanır Amerika'da . Bu yaşanan büyük bir finansal krizdir. Finansal krizin ardından  FED kurulur. Yaşanan krizin temeli 2 kuruluşun tekelleşme çabasından kaynaklanır o dönemlerde paranın bağlı olduğu bir kurum olmadığından bu 2 kuruluş güçlerini kullanarak tekel olma yolunu seçer ve bunun sonucu bir kriz oluşur.

    Yaşanan durum likidite sıkıntısı yani nakit akışı sıkıntısıdır . Bu krizin başladığında halk bir panik durumuna kapılıp bankalardaki paralarını çekmek için bankalara hucüm eder . Bu oluşan panik durumu New York borsasının % 50 düşmesine sebep olur . Kriz gün geçtikçe daha da büyük bir hal alıp, boyutu artmaya devam eder .

    Amerika'da o yıllarda  çiftçilere verilen kredilerin artması, 1906 yaşanan depremin ardından yeni inşa sürecinde yapılan harcamalar ve halkın paralarını çekmek için bankalara hucüm etmesi bu krizi oluşturmuştur . Tekelleşme konusunda hızlı adım atmak isteyen 2 kurum ve bağlı olduğu kurumlar yaşanan bu süreçte iflas ettiler .

    J.P Morgan'ın FED'e Olan Etkisi

    Bu süreçte ülkenin önde gelen ismi J.P Morgan finansal piyasayı kurtarmak için  harekete geçti . National City Bank başkanı J.Stillman ve First National Bank başkanı George F. Baker ve J.P Morgan resmi olmayan bir ekip oluşturdu ve tüm ulusal bankalara fon sağladı . Bu fonlar artarak devam etti . Bu ekibe daha sonra Amerika'nın en varlıklı adamı John D. Rockefeller da dahil oldu . Bu oluşturulan fonlar halkın bankalara akın etmesini önlemek için yapılan bir adımdı . Bu hamleler bankaları ve kurumları rahatlatmaya yetmişti fakat New York borsası çok zor bir durumun içerisindeydi . Gün geçtikçe değer kaybediyor ve iflasa doğru sürükleniyordu . J.P.Morgan bu duruma direk müdahale ederek 23.6 milyon dolarlık bir fon çıkartarak biraz olsun kötü seneryonun önüne geçmiş oldu . Yaşanan bu panik  durumu işsizliğin artması ve ihracatın düşmesine neden oldu . Neticesinde J.P. Morgan'ın ve arkadaşlarının oluşturduğu fon ve sağladığı krediler  artık çok fazla arttığı için kontrolü sağlayacak bir merkeze ihtiyaç duyuldu ve FED  hayata geçti . Yaşanan bu durum tabi ne kadar piyasayı kurtarmak olarakta görünse temelinde gücü eline almak ve piyasaya yön vermek için atılmış bir adım . Parayı yöneten her şeyi yönetiyordur sonuç itibarıyla .

    FED Bölgesel Merkez Bankalarından Oluşur

    FED 23  aralık 1913 te kuruldu . Kurulduğunda temel görevi istihdam sağlamak, fiyat istikrarını korumak ve uzun vadeli faiz oranlarını belirlemekti . Bu görev ve yetkiler günümüze kadar değişmiş ve artmıştır . FED 12 bölgesel merkez bankasından oluşur . Fed başkanını Amerika birleşik devletleri senatosu belirler . A.B.D başkanı adayını seçer ve senatonun onayına sunar, senatonun kararı sonucunda FED başkanı belirlenir .

    Aslında burada biraz kavram kargaşası vardır insanlar açısından .  FED özel bir kuruluştur ve Amerika merkez bankası olmadığından, bu süreçteki görevi üstlenen kurumdur ve bağımsızdır .Aynı zamanda denetlenemez . FED dünyada sermaye yapısı olarakta tekdir çünkü FED'in sermayesi üye bankalara aittir . FED aynı zamanda dolar basma yetkisini de elinde bulundurur . FED'in merkezi Washington'da yer alır . Son olarak FED'e üye merkez bankaları da sizinle paylaşalım ;  Boston, New York, Philadelphia, Cleveland, Richmond, Atlanta, Chicago, ST  Louis, Minneapolis, Kansas City, Dallas, San Francisco .

    Kaynak: Kucukisletmeler.com / Ekonomi

    Amerika Birleşik Devletleri San Fransisco New York Fed Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title