Haberler

'Amacımız Kişi Başına Gelir 10 Bin Dolar'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 22 Dönemdir Üst Üste Büyüdüğünü Hatırlatarak, ' Amacımız 2013 Yılında Kişi Başına Düşen Milli Geliri 10 Bin Doların Üzerine Çıkarmak' Dedi.

TİSK'in Genel Kurul'unda bir açılış konuşması yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 22 dönemdir üst üste büyüdüğünü hatırlatarak, " Amacımız 2013 yılında kişi başına düşen milli geliri 10 bin doların üzerine çıkarmak. Bu kırılma noktasıdır. İşte o noktadan sonra Türkiye'yi tutana aşk olsun" dedi.

Bilkent Otel'de yapılan 23. Olağan Genel Kurulu'na konuşan Erdoğan, 1990'lı yıllarda grevlerde kaybolan iş günü sayılarına bakıldığında her yıl 200 binin üzerinde kaybın olduğunun altını çizerek, bunun 2006 yılında 166 bine çektiklerini kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, büyüme rakamı ve enflasyon oranında hedeflerin tutturulamamasını, "Büyümede şu anda bir ufak sendeleme oldu ama inanıyorum ki yıl sonu itibariyle bu yine en kötü ihtimalle 4.7, 4.8 gibi gerçekleşir. Hedefimiz 5'ti. Ama bu şekilde altında bir tablo ortaya çıkabilir. Enflasyonu, faizleri daha da düşük oranlara çekmeyi hedefliyoruz. Bazı sıkıntılarımız yok değil, var. Örneğin enflasyonda o hedefimizi vuramamayı bir sıkıntı olarak görüyorum. Ama tek haneli rakamdayız. Fakat dünyadaki gelişmeleri de bir kenara koymayın" sözleriyle değerlendirdi.

Erdoğan, hükümete yönelik sıcak para eleştirilerine de sert çıkarak, "Bakın para civa gibidir. Emin, güven, istikrar ortamını arar ve oraya gelir. Türkiye'de şimdi güven var, istikrar var, onun için Türkiye'ye geliyor" dedi. Başbakan Erdoğan, 10 bin dolar kişi başına milli gelir hedefinin ise 2013 yılından önce yakalanacağını söyledi.

Başbakan Erdoğan, güven ve istikrar olmayan bir ülkeye yabancı yatırımcının gelmeyeceğine dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Zaman zaman hep gündeme geliyor. İşte sıcak para, sıcak para. Tamam belki sıcak para, bunu da kabul edelim. Daha önceleri çok büyük faizlerle, reel faizlerle bu yapılıyordu. Peki o zaman niye gelmiyordu, sıcak para? Çok yüksek faizler vardı, gelebilirdi. Niye gelmedi? Şimdi reel faiz yüzde 8'e düştüğü halde niye geliyor? Yüzde 40'ları bulmadı mı reel faiz oranı. O zaman niye gelmedi. Şimdi niye geliyor. Arkadaşlar bakın para civa gibidir. Emin, güven, istikrar ortamını arar ve oraya gelir. Türkiye'de şimdi güven var, istikrar var, onun için Türkiye'ye geliyor. Geçen yıl uluslararası yatırımcı nasıl 20 milyar dolar yatırım yaptıysa inşallah bu yıl da bu rakamı yakalayacağız. Enflasyonu, faizleri daha da düşük oranlara çekmeyi hedefliyoruz. Bazı sıkıntılarımız yok değil, var. Örneğin enflasyonda o hedefimizi vuramamayı bir sıkıntı olarak görüyorum. Ama tek haneli rakamdayız. Fakat dünyadaki gelişmeleri de bir kenara koymayın."

Nükleer enerjiye karşı çıkanları sert dille eleştiren Erdoğan, "Kardeşim bu ülkede sizin dikili bir ağacınız olmayacak mı? Hangi hayırlı adım atılacak olsa bunun karşısına dikiliyorsunuz" diyerek şunları kaydetti:

"Nükleer enerji, karşısına dikiliyorsunuz. Bir diğerinin karşısına dikiliyorsunuz. Allah aşkına neye siz (Bu hayırlıdır) deyip yanında yer alacaksınız. Veya (Şu yanlıştır, enerjide sıkıntımız var, bunun yerine şunu kullanalım) diyeceğin bir alternatifin var mı? Gel, onu söyle. Bunu sadece siyasetçilere söylemiyorum, işverenlerimize de söylüyorum. Gelin bunu beraber yapalım. Termik santrallerde, hidroelektriklerde maliyet düşük. Nükleerde çok daha düşük. Fakat buna da bakıyorsunuz defansif bir uygulama. Fakat biz inandık, yolumuza aynen böyle devam edeceğiz. Biz maliyetleri daha da düşürmeyi istiyoruz."

Faizin yüksek olduğu yönündeki eleştirileri de yanıtlayan Erdoğan, "Kardeşlerim ben o faizin yüksek olduğunu biliyorum ama unutmayın geldiğimizde nominal faiz yüzde 63.4'tü, şimdi yüzde 16. Nominal faizi Türkiye'de reel faiz olarak takdim eden siyasetçiler de var. Maalesef tam sayfa gazete ilanlarıyla nominal faizi, reel faiz ilan edenleri gördü bu ülke. Bu ülkenin yönetimine talip bu insanlar. Dün bile bütçe müzakerelerinde reel faizin farkında olmadan yüzde 15 olduğunu söyleyenler var. Bunu ehlinden bir öğrenin. Reel faiz nasıl hesaplanır, git bir sor. Türkiye'nin şu andaki reel faizi yüzde 8'dir" dedi. (ANKA)

(HLY/UNS/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title