Haberler

Algida 2010'a Kadar Toplam 130 Milyon Dolar Yatırım Yapacak

da 2010'a Kadar Toplam 130 Milyon Dolar Yatırım Yapacak

DA 2010'A KADAR TOPLAM 130 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPACAK

- ALGİDA GENEL MÜDÜRÜ AHMET COŞAR:

- "TÜRKİYE'DE DONDURMA SEKTÖRÜ 2006'DA YÜZDE 30 BÜYÜYEREK BİR ÖNCEKİ YILIN BÜYÜME RAKAMININ 10 PUAN ÜZERİNE ÇIKTI"

- "TÜRKİYE'DE DONDURMA SEKTÖRÜNÜN TOPLAM CİROSU 520 MİLYON DOLARA ULAŞTI"

- "TÜKETİMDE ERKEKLER VE GENÇLER ÖNDE GİDİYOR"

İSTANBUL (İHA)- Algida Genel Müdürü Ahmet Coşar, Türkiye'de dondurma sektörünün toplam cirosunun 520 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Algida Genel Müdürü Ahmet Coşar, Türkiye'de dondurma sektörünün 2006'da yüzde 30 büyüyerek bir önceki yılın büyüme rakamının 10 puan üzerine çıktığını ve sektörün toplam cirosunun 520 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Coşar, endüstriyel üreticiler toplam cironun yüzde 74'ünü elde ederken, yerel üreticiler ile pastanelerin payının yüzde 26 düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi.

TÜKETİMDE ERKEKLER VE GENÇLER ÖNDE GİDİYOR

Algida Genel Müdürü Coşar, Türkiye'de kişi başı dondurma tüketiminin artması için ev içi dondurma tüketiminin artması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de yılda kişi başına 1,6 litre dondurma tüketilirken, ABD'de 24 litre tüketim olmasının ev içi tüketimin yüksekliğinden kaynaklandığını belirten Coşar, "Kış aylarında da dondurma tüketimini teşvik eden Algida, satışlarının yüzde 86'sını Nisan-Eylül arasında gerçekleştiriyor" dedi.

Türkiye'de yılda kişi başına 1.6 litre olan dondurma tüketimi olduğunu ve bu tüketimin Avrupa ortalamasında 6 kat, Amerika'dan 20 kat düşük olduğunu belirten Coşar, dondurma tüketiminin İtalya 9 lt., İngiltere 8 lt., Almanya 8 lt., Fransa 6 lt., Yunanistan'da 4 lt olduğunu söyledi.

Türkiye'de 2006'da dondurma tüketicilerinin yüzde 52'sini erkekler, yüzde 48'ini kadınların oluşturduğunu anlatan Coşar, yaş guruplarına bakıldığında en fazla tüketimin yüzde 47 ile 20 yaş altındaki gurupta görüldüğünü, bu gurubu yüzde 39 ile 20-35 yaş, yüzde 14 ile 35 yaş üzerindekilerin takip ettiğini belirtti.

Algida Türkiye'nin, Unilever'in dünyada en büyük 7'nci dondurma operasyonu olarak başladığı 2006 yılını 5'inci sırada tamamladığını anlatan Coşar, şöyle konuştu: "Ciro bazında İspanya ve Fransa'yı geçiyoruz. Avrupa'daki ürünlerin fiyatlarının Türkiye'ye göre daha yüksek olduğu düşünülecek olursa bu önemli bir başarı. ABD'yi rakip olarak almıyoruz. Çünkü bizden 12-13 kat büyük bir pazara sahipler. Tüm tüketimlerde Akdeniz ülkelerine benziyoruz ama dondurmada farklılık gösteriyoruz. Onlara göre 5-6 kat düşük oranda dondurma tüketiyoruz."

Algida 1990'da Türkiye'de faaliyete geçtiğinde dondurma tüketiminin, bugünküne oranla çok düşük seviyelerde ve yaz mevsimiyle sınırlı olduğunu anlatan Coşar; şöyle konuştu: "0.3 litre olan kişi başı yıllık tüketim rakamı, pazara yaptığımız yatırımlarla 1,6 lt'ye çıktı. Bu artışta tüketicilerimizi bilinçlendirmek için imza attığımız eğitsel kampanyaların rolü büyük. Bu kampanyalar, Türkiye'de olduğu gibi dondurma ile ilgili yanlış inanışların bulunduğu Pakistan, Hindistan ve Endonezya'ya da örnek oldu ve bu ülkelerde de uygulamaya geçti."

Unilever'in 2006'da dünyada da dondurma pazarında yüzde 17 pazar payı ile liderliğini sürdürdüğünü belirten Coşar, geride bıraktığımız yılda, Unilever portföyünün yüzde 10'unu oluşturan Unilever Dondurma Kategorisi, AR-GE'ye aktardığı ciddi kaynak kullanımı ile 40'tan fazla ülkede 2 bin farklı ürün ile liderliğini perçinlediğini söyledi.

Algida olarak, yoğun ve başarılı bir yılı geride bıraktıklarını söyleyen Ahmet Coşar, 2007'de en az çift haneli büyüme hedeflediklerini açıkladı.

Algida olarak hedeflerinin kişi başı gelir artışının iki katı kadar büyümek olduğunu anlatan Coşar, şöyle konuştu: "Bu çerçevede 2007'de endüstriyel dondurma pazarındaki büyümenin yüzde 10 civarında gerçekleşmesini bekliyor ve biz de aynı oranda bir büyüme hedefliyoruz."

Coşar, gelecek 5 yılda 2 kat büyüme hedeflediklerini ve halen yılda 1.6 litre olan dondurma tüketiminin 3 litreye ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Dondurma sektörünün lideri, Unilever Gurubu'nun bir parçası olan Algida, 2006'da sektör ile benzer bir büyüme kaydederek liderliğini ve pazar payını korudu. 2006'da, Türk dondurma tüketicisinin yüzde 65'i elde yenen tipteki (Cornetto, Max, Magnum gibi) dondurmaları tercih ederken, yüzde 35'i ev içi (Carte d'Or) ürünleri tüketti. Türkiye'de yıllık toplam dondurma satışının yüzde 91'i yüksek sezonda, yani Nisan-Eylül ayları arasında gerçekleşti.

Türkiye'ye inancını 17 yılda 400 milyon doların üzerinde yatırım yaparak ve binlerce kişiyi istihdam ederek gösteren Algida, 2006'da yatırım planlarını öne çekme kararı aldı. Çorlu Fabrikası'nın büyüme projesinin hızlanması ile 2010 planları 2008'e çekildi. 2006'da 17 milyon euro toplam yatırımı takiben 2007'de bu miktara 33 milyon euro daha eklenecek. Böylece 2006-2007 arasında toplam 50 milyon dolarlık yatırım yapılmış olacak. 2010'a kadar toplam yatırım tutarı 130 milyon dolara ulaşacak. Algida bu yatırım ile kapasitesini yüzde 60 artıracak. 130 milyon dolarlık yatırımın 107 milyon doları yerli iş ortaklarına harcanacak.

(CHT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title