Haberler

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli."Türkiye Bugün Bölgede Her Zamankinden Daha Güçlü, İtibarlı, Bir...

"Türkiye bugün bölgede (Ortadoğu) her zamankinden daha güçlü, itibarlı, bir oyun kurucu pozisyonunda ve etkin bir ülkedir" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli,

"Türkiye bugün bölgede (Ortadoğu) her zamankinden daha güçlü, itibarlı, bir oyun kurucu pozisyonunda ve etkin bir ülkedir" dedi.

Canikli, bir restoranda partisinin Giresun İl Başkanlığı'nca düzenlenen iftarda yaptığı konuşmada, 6-7 ay önce hükümetin, Suriye yönetimine karşı birtakım açıklamalar yaparak politika değişikliğine gittiği belirtti.

AK Parti Hükümetinin Suriye politikasının muhalefet tarafından derinliği olmayan, eksik bilgiye dayanan açıklamalarla eleştirildiğini ifade eden Canikli,

"Arap Baharı olarak tanımlanan gelişmeler Suriye sınırına dayandıktan sonra Suriye'nin bundan nasıl etkileneceği konusunda çok kapsamlı değerlendirmeler yapıldı. Bu değerlendirmelerin sonucunda Mısır, Tunus, Yemen'de yaşanan gelişmelerin bir benzerinin Suriye'de de ortaya çıkacağı kanaati ortaya çıktı. Türkiye'yi yönetenler olarak böyle bir sonuca ulaştığınızda alacağınız tek bir karar, yapacağınız tek bir hamle vardır. Bu hamle de önceden öngörerek gelecekte Suriye yönetimini ele alacak doğru tarafın yanında olmaktı. Ülkenin menfaatleri, hakkaniyet, adalet bunu gerektirir. Elinizde böyle bir bilgi varken mevcut yönetimi destekleme durumunuz olabilir mi- Bu ne kadar yanlış, ülkenin aleyhine, son derece basiretsiz, gaflet içinde bir politika olur" değerlendirmesinde bulundu.

Canikli, Türkiye'nin Suriye politikasına yönelik attığı adımın doğru olduğunu, yapılan hamlenin ileriyi gören, ülkenin menfaatlerini ön planda tutan, gelişmeleri doğru okuyan bir yönetimin aldığı karar olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Yarın yönetim değişecek ve Suriye'nin yeni yönetimi ile halkıyla yakın ilişkileri kuracak ülkelerden biri de Türkiye olacaktır. Türkiye, Suriye'de yönetime aday olan muhalif kardeşlerimizle çok yakın ilişki ve işbirliği içindedir. Bu iki ülke haklarının menfaatine olacaktır.

Türkiye bugün bölgede her zamankinden daha fazla güçlü, itibarlı, bir oyun kurucu pozisyonunda ve etkin bir ülkedir. Bu bölgede hesabı olan her devlet Türkiye'nin düşüncelerini dikkate almak durumundadır. Türkiye'nin kararlarını dikkate almadan bu bölgeye yönelik hiçbir ülke politika üretemez."

- Obama'nın Erdoğan ile görüşmesi sırasında çekilen fotoğrafı -

Canikli, ABD Başkanı Barack Obama'nın Erdoğan ile görüşmesi sırasında çekilen fotoğrafına yönelik CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin eleştirilerini de değerlendirerek, şunları söyledi:

"Siyasetçiler zaman zaman kendilerini vatandaşa yakın ve doğal göstermek amacıyla birtakım davranış biçimlerine girebilirler. Bu her ülkenin şartlarına göre değişebilir. Obama'nın fotoğrafındaki görüntü de aslında uluslararası alana değil tamamen iç politikaya yönelik bir amaçtır. Beyzbol sopası ABD için önemlidir. CHP Grup Başkanvekili İnce, bunu Türkiye'ye tepki olarak algılamış. Bu gerçekten inanılır gibi değil. Bu kadar basit, yüzeysel bir değerlendirme olmaması gerekir."

Türkiye ile ABD'nin ilişkilerinin içeriği, düzeyi, uygulama biçimi ve liderler arasındaki ilişkilere yansıma biçiminin önceki dönemlerle kıyaslandığında tarif edilemeyecek, anlatılamayacak kadar farklar olduğunu belirten Canikli, "Eskiden bir Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı ya da başbakanının gelişmiş batı ülkeleri başkanlarıyla görüşmeleri çok büyük olay olurdu. Öncesi ve sonrası günlerce yazılırdı. Hele ABD başkanıyla görüşmesi günlerce gazete manşetlerinde konu olurdu. Şimdi başbakanımız her gün konuşuyor. Türkiye dikkate alınması gereken ve dikkate alınan bir ülkedir. Bu görüntü aynı zamanda bunun yansımasıdır. Dolayısıyla ABD gibi devasa bir güç gelecek böyle kaba bir mesaj verecek, Türkiye'yi huzursuz, rahatsız edecek. Böyle bir şey olabilir mi- Hangi ABD başkanı ülkesinin aleyhine olacak bir adım atar- Bu fotoğraf tipik bir pozdur ve iç politikaya yöneliktir. Ama CHP neyi ne zaman eleştireceğini bilmiyor. Şaşkınlık içindeler. Şaşkınlık CHP'nin temel karakteristiğidir" diye konuştu.

Muhabir: Gülizar Şenel

Yayıncı: İbrahim Uyar - GİRESUN

Kaynak: AA / Yerel

Giresun Suriye Yemen Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title