Haberler

Afganistan Dışişleri Bakanının Görevden Alınması

Afgan Mültecilerin İran'dan Toplu Halde Sınır Dışı Edilmesi Konusunda Görevini İyi Kullanamadığı Gerekçesiyle Bakanlıktan Alınan Afganistan Dışişleri Bakanı Dr. Rengin Dodfara Sıpanta Anayasa Mahkemesi'ne Başvurdu.

Afgan mültecilerin İran'dan toplu halde sınır dışı edilmesi konusunda görevini iyi kullanamadığı gerekçesiyle bakanlıktan alınan Afganistan Dışişleri Bakanı Dr. Rengin Dodfara Sıpanta Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Afganistan Dışişleri Bakanı Sıpanta'nın, İran'dan toplu halde sınır dışı edilmeleri gündemde olan 2 milyona yakın Afgan vatandaşının sorunlarını çözemediği gerekçesiyle görevinden alınması mahkemelik oldu. İran'da bulunan Afgan mülteciler konusunda sorumluluğun, istifa eden Mülteciler Bakanı Akbar Akbarhan'da olduğunu belirten Sıpanta, görevinin iade edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Öte yandan Afgan vatandaşların bir kısmı Sıpanta'nın görevini bir an önce bırakmasını istiyor. Kabil'de yaşayan Habibullah Habibi, "Dışişleri Bakanımız göreve geldiğinden bu yana hiçbir şey yapmadı. Görevine devam etmesini istemiyoruz. Yerine başka bir bakan gelsin ancak gelecek olan bakan görevini çok iyi yapmalı ve İran'da 2 milyona yakın Afgan mültecinin sorunlarının çözülmesine öncelik vermelidir. Aralarında okumuş ve çok bilgili vatandaşlarımız var. Onlar Afganistan'a getirilmeli" dedi.

Başkent Kabil'de esnaf olan Semiullah Zeki isimli Afgan ise, şu anda çalışan bakanların hiçbirinin görevini yerine getirmediğini düşündüğünü söyleyerek, "Gelecek yeni dışişleri bakanının da eski bakan gibi olacağını düşünüyorum. Şu anda çalışan bakanların hiçbiri görevlerini yerine getirmiyor. Bunların hepsi soyguncu, hepsi para için bakan oluyor. Dünyada dışişleri bakanları birçok konuyu ve sorunu çözmek için biraraya geliyor ama Sıpanta bu olup bitenlerin hiçbiriyle ilgilenmiyor. Şu anda İran'da

bulunan Afganlar'ın birçoğu fakir aile çocukları. Bakanımız görevini yerine getirmediği için zor durumda kalıyorlar. Ülkemize bir yabancı geldiği zaman sevinçle karşılayıp onlara araba, para veriyorlar ve istediklerini yapıyorlar. Ancak Afgan vatandaşlar yurtdışına çıktıklarında ise çok kötü muamele görüyor. Öyle bir ülkemiz var ki ne düzen ne de kural var" diye konuştu.

Areş Nesihim adlı Afgan ise, "Bakanlarımız görevlerini yerine getirmiyor, bir an önce çalışmaya başlayıp sorunları çözsünler ya da istifa etsinler" dedi.

Çok sayıda Afgan Sıpanta'nın göreve dönmesine karşı çıkarken, dün de 2 bin kadar Afgan Sıpanta'nın görevden alınmasını protesto etmişti. Şimdi gözler Sıpanta ile ilgili kararı verecek olan Anayasa Mahkemesi'nde.

(CG-RT-OYK-SN-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title