Haberler

Abn Amro Bank'ın Taliplileri Çoğalıyor

Hollanda'nın En Büyük Bankaları Arasında Yer Alan Abn Amro Bank'ın Satın Alınması Konusundaki Mücadele Yeni Bir Aşamaya Giriyor. Kısa Bir Süre Önce İngiliz Barclays Bankası ile Satış Konusunda Anlaşma Sağlayan Bankaya, Bu Kez Üç Banka, Fortis, Royal Bank Of Scotland ve Santander, Toplam 71,1 Milyar Euro Önerdi.

Hollanda'nın en büyük bankaları arasında yer alan ABN Amro Bank’ın satın alınması konusundaki mücadele yeni bir aşamaya giriyor. Kısa bir süre önce İngiliz Barclays Bankası ile satış konusunda anlaşma sağlayan bankaya, bu kez üç banka, Fortis, Royal Bank of Scotland ve Santander, toplam 71,1 milyar Euro önerdi.

Verilen bilgiye göre, üç banka, önerilerini bu sabah ABN Amro'nun Amsterdam'daki merkezine resmi olarak iletti. Bu üç bankanın önerisi, Barclays ile varılan anlaşmaya göre 8,6 milyar Euro daha yüksek. Barclays'a göre yüzde 14 daha yüksek para öneren banka üçlüsü, bu paranın yüzde 79'unun peşin olarak ödeneceğini vaat ediyor.

ABN Amro ile Barclays arasında kısa bir süre önce varılan anlaşmada ise bankanın 68 milyar Euro'ya satılması benimsenmişti. Barclays'ın hisse senedi değerlerindeki düşüş dikkate alındığında anlaşmanın imzalandığı sırada 68 milyar avro olan bu değerin, bugün 63 milyar Euro'ya gerilediği bildiriliyor. Bu anlaşmada ABN Amro'nun, ABD'deki bankası olan LaSalle'nin ikiye bölünmesi ve bir bölümünün Bank of America'ya satılması da kabul edilmişti. Bu üç bankanın önerisinde ise ABN Amro'nun LaSalle Bankasının satılmaması aynen korunması isteniyor.

ABN Amro Bankası'nın Barclays Bankasına satışının tamamen geçerli olabilmesi için yönetim kurulunda onaylanmasına rağmen, ortakları arasında ve denetleme kurullarında da benimsenmesi gerekiyor. Bu kurulların ise satışa karşı çıktığı biliniyor. Hisse senedi sahipleri, bankanın, ABD'deki birimi olan LaSalle Bankasının satılmasına karşı dava açmışlar ve bunu kazanmışlardı.

Üç bankanın ABN Amro'ya satın alma konusunda bugün yaptıkları öneri için, bankanın 30 gün içinde resmi olarak yanıt vermesi gerekiyor. ABN Amro'nun Barclays yerine bu üçlü bankaya satılması halinde, bankanın Hollanda'daki birimleri Fortis tarafından, LaSalle Royal Bank of Scotland ve Brezilya'daki birimleri de (Antonveneta) Santander tarafından yürütülecek.

Öte yandan Hollanda Belçika ortaklığı olan Fortis Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Jean Paul Votron bu sabah basına yaptığı açıklamada, kendi önerilerinin Barclays'a göre çok daha iyi olduğunu söyledi. Votron, birleşmeden sonra doğacak işgücü kaybının, daha az olacağını, bu sayını 6 bin dolayında kalacağını ve bankanın yıllık yüzde 9 büyüme hızına ulaşacağını savundu.

Üç banka ile ABN Amro birleştiği takdirde, Fortis, Benelüks ülkeleri içinde ulaşacağı yüzde 33'ün üzerindeki pazar payıyla en büyük banka konumuna yükselebilecek. ABN Amro’nun satışı konusundaki mücadele kızışırken, Hollanda Hükümeti ve Merkez Bankası yetkilileri ise daha önceki açıklamalarında, üç bankanın önerisinin parasal açıdan daha iyi gözükmesine karşılık, içereceği risklerin göz önüne alınarak ABN Amro'nun tek bir bankaya satılmasının daha iyi bir yaklaşım olacağını dile getirilmişlerdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title