Haberler

Ab Dışişleri Bakanları ''Acil Ateşkes''te Anlaşamadı

Dönem Başkanı Finlandiya'nın çağrısı üzerine İsrail'in Filistin ve Lübnan saldırısını görüşmek için olağanüstü toplanan AB dışişleri bakanları, acil ateşkes çağrısında uzlaşma sağlayamadı.

Dönem Başkanı Finlandiya'nın çağrısı üzerine İsrail'in Filistin ve Lübnan saldırısını görüşmek için olağanüstü toplanan AB dışişleri bakanları, acil ateşkes çağrısında uzlaşma sağlayamadı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, AB Konseyinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, sorunu çözmek için ''düşmanlıkların bir an önce sona erdirilmesi, tüm taraflar arasında siyasi bir anlaşma sağlanması ve BM Güvenlik Konseyi kararıyla bölgeye uluslararası güç yerleştirilmesi'' yaklaşımını benimsediklerini kaydetti.

Özellikle Lübnan'da, saldırıların sona erdirilmesi için AB'nin ''güvenilir uluslararası aktör'' olarak görüldüğünü vurgulayan Tuomioja, ''Oy birliğiyle açık bir karar aldık. Birçok AB üyesi BM önderliğindeki uluslararası güce katkı yapacağını zaten açıklamıştı. BM Güvenlik Konseyi karar almak için bugünkü toplantımızı bekledi. AB sorunun çözümünde belirleyici katkı yapacaktır'' dedi.

AB'nin taslak belgede yer aldığı şekilde neden acil ateşkes çağrısı yapmadığının sorulması üzerine Tuomioja, ''acil ateşkes çağrısıyla düşmanlıkların acil sona erdirilmesinin aynı anlama geldiğini'' belirterek son kavramı şöyle açıkladı:

''Düşmanlıkların acil sona erdirilmesi, örneğin İsrail'in top saldırılarını ve Hizbullah'ın roket saldırılarını durdurması anlamına geliyor. Bunun ardından kalıcı bir ateşkes için siyasi anlaşma sağlanarak uluslararası güç yerleştirilebilecek.''

Tuomioja, ABD'nin AB'den Hizbullah'ı terör örgütleri listesine eklemesini istediğinin hatırlatılması üzerine ''Hassas bir zamandayız'' diyerek, kısa vadede bu konuda bir gelişme yaşanmasının mümkün olmadığını ifade etti.

''Sorunun çözümü için AB'nin kısa vadede hangi rotayı izleyeceğinin'' sorulması üzerine ise Tuomioja, BM Güvenlik Konseyinde AB'nin 2'si daimi 5 üyeyle temsil edildiğini hatırlatarak, bugün aldıkları kararın BM tarafından da kabul edilmesi için çalışacaklarını, diğer yandan da Lübnan'daki insani krize odaklanacaklarını vurguladı.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Tuomioja, Lübnan'a yerleştirilmesi düşünülen uluslararası gücün ''Tamamen AB gücü olmayacağını, fakat AB'nin en önemli katkı sağlayanlar arasında bulunacağını'' dile getirdi.

Bu arada, diplomatik kaynaklar, Dönem Başkanı Finlandiya tarafından hazırlanan taslak belgede yer alan ''acil ateşkes'' çağrısının, İngiltere, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Danimarka'nın itirazı üzerine yumuşatıldığını belirtiyorlar.

İngiltere ve Almanya'nın bu konudaki yaklaşımına gerekçe olarak, ''acil ateşkes'' çağrısının doğrudan İsrail'i hedef alırken, tercih edilen ''düşmanlıkların bir an önce sona erdirilmesi'' ifadesinin İsrail kadar Hizbullah'a da sorumluluk yüklemesi gösteriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 20 Mayıs hangi burç? 20 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 20 Mayıs tarihi hangi burç olur? Amedspor - Menemenspor CANLI İZLE! Amedspor - Menemenspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı CANLI İZLE! Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title