Haberler

AB Büyüme Tahminini Düşürdü

AB Komisyonu "Geçici Ekonomik Tahminleri" Yayınladı, 2007 Büyüme Tahmininde Revizyona Gidildi, AB Ekonomisinin Gücünü Koruduğu Ancak 2008'in Olası Risklere Açık Olduğu Belirtildi.

-AB Komisyonu "Geçici Ekonomik Tahminleri" yayınladı, 2007 büyüme tahmininde revizyona gidildi, AB ekonomisinin gücünü koruduğu ancak 2008'in olası risklere açık olduğu belirtildi.

-AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Joaquin Almunia, "Avrupa ekonomisinin güçlü temelleri halihazırdaki mali kargaşanın atlatılmasında yardımcı olacaktır. Ancak görünümde artan riskler, AB ekonomisinin esnekliğini tam olarak geliştirebilmesi için, hükümetlerin reform ve bütçe konsolidasyon gündemlerini sağlam tutmalarını gerektirmektedir" dedi.

BRÜKSEL (ANKA) – AB Komisyonu, 2007 tahmini büyüme rakamını revize ederek düşürdü, AB ekonomisinin gücünü büyük ölçüde koruduğunu belirtilirken, 2008'de mali piyasalardan kaynaklanabilecek risklere dikkat çekildi.

AB geçici ekonomik tahminleri yayınlandı. AB Komisyonu'nca yayınlanan tahminler, en büyük yedi üye ülkedeki rakamlara göre yapıldı. AB'de 2007 için büyüme rakamı yüzde 2.8, euro bölgesinde ise yüzde 2.5 olarak revize edildi. Bu rakam üç ay önce yapılan tahminlere göre yüzde 0.1 (yüzde puan-pp) düşüşü ifade ediyor. Düşüşün umulandan zayıf performansı yansıtan ikinci çeyrekten kaynaklandığı belirtildi. Konuyla ilgili açıklamada, "Avrupa'da büyümenin güçlü ekonomik temeller ve devam eden olumlu küresel ekonomik ortam tarafından destekleneceği umulmaktadır" denildi.

AB Komisyonu açıklamasında yaşanan son ekonomik çalkantının büyümede düşüş riskini ortaya koyduğu belirtildi. Enflasyon cephesinde ise 2007'de tüketici fiyatlarındaki artışın yüzde 2.2 düzeyinde olması bekleniyor. Euro bölgesinde ise artış yüzde 2 olacak.

-AVRUPA EKONOMİSİNİN GÜÇLÜ TEMELLERİ VAR –

AB Komisyonu'nun Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Joaquin Almunia, geçici tahminlerle ilgili açıklamasında, "Avrupa ekonomisinin güçlü temelleri halihazırdaki mali kargaşanın atlatılmasında yardımcı olacaktır. Ancak görünümde artan riskler, AB ekonomisinin esnekliğini tam olarak geliştirebilmesi için, hükümetlerin reformlarını ve bütçe konsolidasyon gündemlerini sağlam tutmalarını gerektirmektedir" dedi.

ABD'de sub-prime mortgage piyasası kaynaklı çalkantının küresel piyasalarda risklerin yeniden fiyatlandırılmasına yol açtığı belirtilen açıklamada, kayıplara ilişkin belirsizliklerin riskten kaçınma, likiditeden çekilme ve birçok piyasada kararsızlıkla sonuçlandığı anlatıldı.

Küresel ekonomi büyüme tahminlerinin ise bahar tahminlerinden daha yüksek bir büyümeyi gösterdiği bunun da başta Çin olmak üzere yükselen piyasalardan kaynaklandığı kaydedilen açıklamada, "Bununla birlikte son sıkıntı risk dengesini açıkça aşağıya doğru çevirmiştir. Bu özellikle, konut talebinin keskin biçimde düştüğü ABD için geçerlidir. Söz konusu arka plana karşılık en büyük yedi AB ekonomisinin güncellenmiş rakamları, bahardaki tahminlerin olumlu bakış açısının büyük ölçüde korunduğunu göstermektedir" denildi. AB'de iyimser büyüme beklentisine şu koşulların yol açtığı kaydedildi:

"Küresel ekonomik ortam göreceli olarak olumlu gerçekleşmiştir; birinci çeyrekte beklenenden büyük bir büyüme sağlanmıştır; ekonominin temelleri güçlü olmayı sürdürmüştür; anket göstergeleri, son dönemlerde zayıflamış olsa da hala yüksek düzeydedir; ve emek piyasasındaki gelişmeler özel tüketimi desteklemek durumunda olmuştur."

İç talebin AB'de ve euro bölgesinde GSYİH büyümesine katkıda bulunan en önemli unsur olduğu kaydedilen açıklamada, AB'de işsizliğin yüzde 7'nin altına düştüğü, bu rakamın 1980'lerin başından beri görülmediği de kaydedildi. AB'nin 2008 büyüme ivmesinin geçen baharda yapılan tahminden daha az olacağı öngörüsüne yer verilen açıklamada, mali piyasalarda olası sıkıntıların 2008'deki rakamlar üzerine olumsuz etki yapabileceği de kaydedildi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title