Haberler

5. Afrika Birliği-Avrupa Birliği Zirvesi

Fildişi Sahili'nde düzenlenen 5. Afrika Birliği-Avrupa Birliği Zirvesi'nde göç krizi, terörle mücadele ve istihdam konuları ela alındı.

Fildişi Sahili'nde düzenlenen 5. Afrika Birliği-Avrupa Birliği Zirvesi'nde göç krizi, terörle mücadele ve istihdam konuları ela alındı.

Abidjan kentinde "Kalıcı Bir Gelecek İçin Gençliğe Yatırım Yapmak" temasıyla 29-30 Kasım'da düzenlenen zirveye, Afrika ve Avrupa'daki 80'e yakın ülkeden yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Zirveye katılan liderler ve uluslararası kuruluşlardan üst düzey yetkililer göç krizi, Afrikalı gençlere yatırım, terörle mücadele, AB ve Afrika'nın gelecekteki ilişkileri konularını müzakere etti.

Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiasını müzakere etmek ve somut çözümler üretmek amacıyla özel bir toplantıda buluşan liderler, Libya'da köle ticaretine maruz kalan göçmenler için "acil tahliye operasyonları" düzenleme kararı aldı.

Detaylarına ilişkin bilgi verilmeyen operasyonların günler veya haftalar içinde başlayacağı bildirildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, France 24 kanalına verdiği mülakatta, operasyonların güvenlik güçlerinin desteğiyle düzenlenmesi gerektiğini ifade ederken, Afrika Birliği Başkanı ve Gine Devlet Başkanı Alpha Conde de operasyonlar kapsamında 3 binden fazla göçmeni ülkelerine göndermeyi hedeflediklerini açıkladı.

Conde, "Afrika, artık geçmişte olmadığı kadar tek yürek. Afrikalılar birlik içinde. Kendi kaderimizi elimize aldığımızı ortaklarımıza gösterdik." ifadelerini kullandı.

Gençlere yatırım yapmak

Katılımcılar, Afrika'nın kalkınmasına katkı sağlaması amacıyla, öğrenciler, araştırmacılar ve girişimcilerin seyahatlerini kolaylaştırma yönünde kararlar aldı.

Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara, Avrupa'da eğitim görmek isteyen Afrikalı gençlere fırsat verilmesi ve daha geniş olanaklar sağlanması çağrısında bulundu.

Afrika Gençlik Birliği Başkanı Francine Muyumba, "Afrika'daki gençlerin göç etmesinin önüne geçmek için onlara daha iyi hayat koşulları sağlamak gerekiyor. Girişimci olabilmeleri için finansman konusunu kolaylaştırmamız lazım. Ayrıca gençler, ülke yönetimlerinde daha çok söz hakkına sahip olmalı." diye konuştu.

Avrupa Birliği Gençlik Birliği Temsilcisi Anna Widegren de ülke yönetimleri ile liderlerin gençlere somut görevler vermesini talep ederek "Gençliğe yatırım yapmak, onların mutluluğu için koşulları sağlamak anlamına gelir. Geleceklerini inşa etmek isteyen gençlere bu fırsatı vermek gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Terörle mücadele

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, terörle mücadele etmek amacıyla oluşturulan G5 Sahel Gücü için uluslararası toplumun desteğini talep etti. Guteres, "Afrika Birliği ve BM, Avrupa Birliği'nin desteğini alarak terörle mücadele eden G5 Sahel Gücü'ne yardım etmeli. Afrika'nın potansiyelini öne çıkaracak bir iş birliği platformu oluşturup ortak çabalarımızı artırmamız lazım." ifadelerini kullandı.

Macron ise terörle mücadele etmek amacıyla Fildişi Sahili'nde özel kuvvetlerin eğitim alabileceği askeri bir okul inşa edeceklerini belirtti. İnşa edilecek okulda eğitim alacak özel kuvvetlerin, Fildişi Sahili ve bulunduğu bölgede terörle mücadele kapsamında görev yapabileceğini dile getiren Macron, okulun temmuz ayında açılmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Ekonomik yatırıma öncelik verme kararı da alan katılımcılar, işsizlikle mücadele etmek ve ekonomik kalkınma için Avrupalı iş adamların Afrika'da yatırım yapması gerektiğini duyurdu.

Kaynak: AA / Güncel

Emmanuel Macron Fildişi Sahili Afrika Libya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title