Haberler

Zincir marketlerin zam yazışmaları ortaya çıktı: Abi bu ne şaka mısınız, fiyatı neden geri çektiniz?

Güncelleme:

Rekabet Kurumu, 5 zincir markete ve 1 tedarikçi firmaya kestiği 2.7 milyar liralık cezanın gerekçeli kararını açıkladı. Kararda organize şekilde yapılan zam yazışmaları yer aldı. 5 zincir marketin ve tedarikçi firmanın fiyat artırmak için birlikte hareket ettiği görülürken, yazışmalarda "Abi bu ne şaka mısınız, fiyatı neden geri çektiniz?" gibi birbirlerine sordukları ortaya çıktı. Ayrıca tedarikçinin de zam yapmayan marketleri uyardığı görülüyor.

Beş zincir marketle bir tedarikçi firmaya kesilen 2,7 milyar liralık cezanın gerekçeli kararı belli oldu. Rekabet Kurumu'nun sitesinde yayınlanan kararda 5 zincir marketin tedarikçilerle beraber hareket ettikleri WhatsApp ve mail yazışmalarına da yansıdı.

"ORGANİZE OLALIM"

WhatsApp grubunda yağ tedarikçisi bir firmanın çalışanı bir market yöneticisine "Cuma gününe organize oluyoruz biz fiyat geçişinde. Sen (….) market ve öbür tarafları organize eder misin? Cuma rafa yansıyacak" diyerek yazıyor. "Tamamdır" cevabı alan tedarikçi piyasaya devamlı müdahale ediyor.

Zincir marketlerin zam yazışmaları ortaya çıktı: Abi bu ne şaka mısınız, fiyatı neden geri çektiniz?

WhatsApp yazışmalarında 5 litrelik ayçiçek yağının reyonda 35 lira olarak görülen etiket görselinin paylaşılması üstüne zincir market çalışanı "Güzel abi piyasa yükselirse problem yok. Bu arada raf fiyatları salı günü itibarıyla yükselecek. Pazartesi organize olup herkesin salı gününe geçmesi gerekiyor" ifadesini kullanıyor.

Zincir marketlerin zam yazışmaları ortaya çıktı: Abi bu ne şaka mısınız, fiyatı neden geri çektiniz?

"YÖNETİCİYE ONAYLATTIK SIKINTI ÇIKMAYACAK"

Bunun üstüne tedarikçi çalışanı "Pazartesi 39.95 TL raf fiyatına geçiyoruz. Pazartesi sabah mail göndereceğiz size" diyor. Market çalışanı ise "Okey salı günü itibarıyla geçmis oluruz" derken bu yazışmadan üç gün sonra başka bir market zincirini kastederek tedarikçiye "(…) market fiyatları geçmemiş" diyor. Tedarikçi ise bu mesaja atfen "1 lt var onu da geçecek merak etme" ifadesini kullanıyor.

Aynı yazışmanın devamında bu defa (…) marketteki etiket fiyatları paylaşılıyor ve başka bir marketteki 1 litre yağın rafta yarın 10.95 TL olacağı söylenerek "Yarın siz de geçin lütfen. Yöneticiye onaylattık. Sıkıntı çıkmayacak. Yardımını rica ediyorum kardeşim" deniyor.

Zincir marketlerin zam yazışmaları ortaya çıktı: Abi bu ne şaka mısınız, fiyatı neden geri çektiniz?

"BİRLİKTE HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR"

Yazışmalarda zaman zaman ortak fiyat ayarlamasında zaman zaman münakaşalar da meydana geliyor. Bir market zinciri çalışanı ile tedarikçi arasında geçen konuşma şu şekilde:

Market çalışanı: Fiyatı bozuyoruz. Geri geldiğimiz tutar fark.

Tedarikçi: Hayır sakın yapmayın. Çok sıkıntı olur. Acil 24.95 ikili fiyata çıkalım.

Market çalışanı: Sıkıntıyı yapan (…) market biz değiliz. Biz toplantıda net ifade ettik. Bu oyunda yokuz.

Tedarikçi: Ama dahil oluyorsunuz. Birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Onlar gel gel yapıyor siz oyuna giriyorsunuz. Yapmayın.

Market çalışanı: 11,95 yaptığında sorun yok. Biz eşit olmayacağız.

Zincir marketlerin zam yazışmaları ortaya çıktı: Abi bu ne şaka mısınız, fiyatı neden geri çektiniz?

FİYAT YÜKSELTMEYENE UYARI

STRATEGY team grubuna iletilen Yudum Ayçiçek Yağı 4 Lt ürününün etiket fiyatının 35,50 TL olarak yer aldığı (….) market raf görseli iletilerek gruba şu şekilde yazılıyor:

Abi bu ne şaka mısınız siz ya niye fiyatı geri çektiniz. Bu ay 1 tane ürün sevk edeceğim, bilgine. Piyasadan haberin yok galiba. Sonra marjım düşük dersin… Sanal markette de kaldırmışın, senin geçmen gerekir. Adamlar geçti dediğim gün.

(….) Biz de yükselttik senin söylediğin fiyatlara geçmiştik. Onlar geçmeyince biz de geri çektik. Geçirirseniz biz de geçeriz. 38,90'a, 37,90 olmamış.

(…..) Nasıl geçmedi abi bakmıyor musun o günden beri. 0,40 kuruş düşük geçmişler yalnızca. Sen de o fiyatlara geç. Niye 35,90 yapıyorsun. Bir de sanaldan kaldırıyorsun. İşinize geldiği gibi. Siz bilirsiniz problem yok. İstersen 10 liraya satın stoklar bitince marj %5 düşünce o zaman bildiğini yaparsın eyvallah.

Zincir marketlerin zam yazışmaları ortaya çıktı: Abi bu ne şaka mısınız, fiyatı neden geri çektiniz?

2.7 MİLYAR TL CEZA ALDILAR

Rekabet Kurumu, 29 Ekim 2021'de 5 perakende zincirine ve 1 tedarik firmasına 'fahiş fi yat' cezası vermişti. Kurum kararına göre BİM'e 958 milyon 129 bin 194,39 lira, CarrefourSA'ya 142 milyon 469 bin 772,07 lira, Migros'a 517 milyon 672 bin 762,75 lira, ŞOK Marketler'e 384 milyon 369 bin 37,15 lira ve Yeni Mağazacılık AŞ'ye (A 101) 646 milyon 582 bin 329,39 lira idari para cezası verildi. 5 markete verilen cezanın toplam 2 milyar 682 milyon 539 bin 593,7 lira olmuştu.

Zincir marketlerin zam yazışmaları ortaya çıktı: Abi bu ne şaka mısınız, fiyatı neden geri çektiniz?

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500

Yorumlar (27)

By rabsin:

Şu piyasaya göre çayın 100 TL olması gerekiyor du ama devlet elinde olduğu için 35 TL de kaldı. Diğer özel firmalar istediği gibi atını koşturdu. Devlet özelle rekabet etmek adına tekrardan kendi fabrikalarını açmalı öz mal öz para devlette kalmalı yapıyoruz yüceltiyoruz kurumumuzu hop elin gavuru parayı basıp alıyor, tamamiyle karşıyım.. Geçen sene 35 TL olan yağ bu sene 140 TL olamaz...olmamalı...

211
12
yanıtYanıtla
Fakır:

adamlar elinde ne kadar fabrika varsa satma taraftarı iken yeni fabrika açacağını düşünmüyorum.

yanıt3
yanıt0
Cihan Gulal:

TARIM KREDİ KOOP. da incelensin ele başı orası BİMden bile pahalı yağ.. (ayrıca rekabet kurumuda kendini bi denetlese iyi olur..gören kör)

158
9
yanıtYanıtla
GÖKHAN UZUNALİ :

Atatürk Orman Çiftliği ( Devlet yönetiminde ) 1 lt pastörize sütü 10 liradan 16 liraya çıkardığından sonra (`) bu haberlerin hükmü yoktur. Ne yaparsa yapsınlar...

107
15
yanıtYanıtla
GÖKHAN UZUNALİ :

Bu yoruma dislike atan arkadaşlar acaba sebeplerini de yazabilirler mi ?

yanıt0
yanıt0
GÖKHAN UZUNALİ :

Dislike atan arkadaşlar gerekçelerini yazabilirler mi acaba ! benim göremediğim ne var çok merak ediyorum da...

yanıt4
yanıt0
Doğan Ozyıldırım:

Cezaya bak! Zaten kazandıkları paranın %5 i anca eder. Türkiyenin haline bak acıyorum. 40 yaş üstü cahil okumayan kesimin gözüne sokacaksın bu haberi ki görsünler. Boykot etmeyi öğrensinler.

80
21
yanıtYanıtla
Fatih Saklı:

Market yüksek fiyata sattı kazandı, devlet ceza kesti kazandı, vatandaş yediği kazıkla kaldı.

90
2
yanıtYanıtla
Metin Yalcin:

Yazışmalara bakarsak verilen ceza çok az olmuş, 2.7 Milyar cezayı 5 ile çarpıp, komple batırmak lâzım bunları ..

83
2
yanıtYanıtla
ATİLLA ÇEKİÇ:

bunlar ortak çalışıp bizi her ilimizi sömüren türten marketlerdir. hepsi aynı fiyatta veriyor ve rakabet bile yok. birinde 5.90 ise hepsinde öyledir. hani rekabet hani devlet

65
8
yanıtYanıtla
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title