Haberler

1 Mayıs Tasarısı Görüşülüyor

Meclis Genel Kurulu'nda, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü Adıyla Tatil Edilmesini Öngören Tasarının Görüşmeleri Devam Ediyor.

Meclis Genel Kurulu'nda, 1 Mayıs'ın Emek ve Dayanışma Günü adıyla tatil edilmesini öngören tasarının görüşmeleri devam ediyor. Bakan Çelik, Taksim tartışmaları konusunda sendikalarla görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, "İnanıyorum ki aklı selim galip gelecek, sağlıklı bir çıkış noktasını birlikte bulacağız" dedi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıverdi "Gelin 1 Mayıs'ta Taksim'e karanfilimizi beraber koyalım" diye konuştu.

Meclis Genel Kurulu'nda, 1 Mayıs'la ilgili tasarının görüşmeleri 1'nci madde üzerinde devam ediyor. Tasarının tümü üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Genel Kurul'da önemli bir tasarıyı görüştüklerini, görüşmeleri konfederasyon başkanlarının da izlediğini söyledi. Taksim meydanında 1 Mayıs'ın kutlanmasına yönelik milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, 30 yıl aradan sonra 1 Mayıs'ı tatil ettikten sonra tekrar bir kargaşaya yol açılmasının hiç kimseyi memnun etmeyeceğini söyledi. Sendikalarla Taksim konusunda görüşmelerini sürdürdüklerini kaydeden Çelik, "Son ana kadar diyaloglarımızı sürdüreceğiz. Aklı selim galip gelecek, sağlıklı bir çıkış noktasını yine birlikte bulacağız" dedi. Hukuk devletinde bireylerin yapması gerekenin belli olduğunu, 1 Mayıs kutlaması ve benzeri kutlamalarda dünyaya olumsuz görüntüler verilmemesi gerektiğini dile getiren Çelik, muhalefetin Taksim talebine saygı duyduğunu ancak; idarenin aldığı kararla ilgili bireylerin nasıl davranacağının belli olduğunu söyledi. Muhalefet milletvekillerinin itirazlarına, "Bazı arkadaşların tribüne oynamalarını da saygıyla karşılıyorum" karşılığını veren Bakan Çelik, "1 Mayıs ilk olarak tatil günü olarak ilan ediliyor. Hep birlikte bunun altında imzamız var. Önümüzdeki 1 Mayıs bu amaca dönük barış ve huzur içerisinde kutlanacaktır. Şüphemiz yok. Gerekli diyalogları da ilgili taraflarla görüşeceğiz" dedi.

-"TAKSİM'E BERABER GİDİP KARANFİL KOYALIM"-

Genel Kurul'da tasarının 1'nci maddesi üzerinde partisinin görüşlerini dile getiren AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi ise 1 Mayıs'ın tatil edilmesine ilişkin tekliflerin dönemin iktidarları tarafından görmezden gelindiğini ancak, bunun AKP iktidarı döneminde gerçekleştirildiğini söyledi. 1 Mayıs'la ilgili konfederasyonlara da görevler düştüğüne işaret eden Tanrıverdi, Taksim tartışmalarıyla ilgili de, "1 Mayıs konusunda alan ısrarını doğru bulmuyorum. Alanlar değil emek kutsaldır. Taksim hiçbir zaman 1 Mayıs'a kapatılmamıştır. Ancak en büyük alan Kazlıçeşme ve Çağlayan'dır. Taksim ise 60 metrekarelik bir alandır" dedi. Tanrıverdi'nin sözlerine CHP'li Mustafa Özyürek tepki gösterirken Tanrıverdi, "Sayın Özyürek 1977'de ölenlerin hangisine karanfil götürdünüz" dedi. Tanrıverdi, "1 Mayıs'ta Taksim'e gidelim karanfilimizi beraber koyalım. Taksim kapalı değil karanfilinizi götürüp koyabiliyorsunuz" diye konuştu.

-KARANFİL TARTIŞMASI-

AKP'li Agah Kafkas'ın Genel Kurul'da tasarının tümü üzerinde yaptığı konuşmanın ardından muhalefete karanfil dağıtmasına CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, "Kırmızı karanfil bizimdir elinizi uzatmayın, yakışmıyor" sözleriyle tepki gösterdi. Kafkas ise tasarının 1'nci maddesi üzerinde soru-cevap bölümünde CHP'li Gök'e tepkisini, "Kırmızı karanfili bile ortak sevemiyorsak burada bir sevgisizlik yok mu?" sözleriyle ortaya koydu.

-DTP'Lİ ÖZÇELİK'TEN KÜRTÇE "YAŞASIN 1 MAYIS"-

Tasarının 1'nci maddesi üzerinde DTP grubu adına konuşan Siirt Milletvekili Osman Özçelik ise, Türkiye'nin geçmişle yüzleşmek zorunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin geçmişinde olduğu gibi bugün de darbe tehlikesi yaşadığını ancak darbenin önlendiğini belirten Özçelik, 1977 1 Mayıs'ının katillerinin bulunması, faili meçhullerin aydınlatılması, Şemdinli ve Susurluğun aydınlatılması gerektiğini kaydetti. Özçelik konuşmasını Kürtçe "Yaşasın 1 Mayıs" diyerek tamamladı.

-"AKP'LİLERİN LALEYE KARŞI DUYARLILIĞI"-

Genel Kurul'da, AKP'li Agah Kafkas ve Hüseyin Tanrıverdi'nin yaptıkları konuşmalarda, 3 kişinin öldüğü 1996 1 Mayıs'ın da İstanbul Kadıköy'de yapılan kutlamalarda "lalelerin çiğnendiği"ne yönelik sözleri de tartışma yarattı. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, "AKP'li arkadaşların laleye karşı çok duyarlı olduklarını gördük. Çiçeğe, böceğe gösterilen saygının biber gazı sıkılan, coplanan insanlara da gösterilmesi gerekmez mi? 30 yıldır Türkiye'de 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması talebi ve mücadelesi vardır. Sadece tatil kısmını görüp esas kısmını görmezden gelmek bütünüyle ideolojik bir takıntıdır. Bu ideolojik takıntıdan kurtarın kendinizi, emekçiler, işçiler çalışanlar bugünü coşkuyla kutlasın. Taksim takıntınız ideolojik takıntıdır" diye konuştu.

-BAHÇELİ İZLİYOR-

Genel Kurul'daki 1 Mayıs görüşmelerini izleyen tek genel başkan ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. (ANKA)

(EG/EÖ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title