Haberler

1800 Yıllık Zeytin Ağacından Elde Edilen Zeytinyağının Yarım Kilosu 30 Bin Liraya Satıldı

Güncelleme:

Teos Antik Kenti'nde gerçekleştirilen zeytinyağı müzayedesinde bin 800 yıllık Umay Nine isimli zeytin ağacından elde edilen zeytinyağının yarım litresi 30 bin liraya satıldı. Satıştan elde edilen gelir, öğrencilere burs olarak verilecek.

İzmir Seferihisar'da 500 yaş ve üzerinde olan 200 ağaç Seferihisar Belediyesi tarafından tespit edildi, toplanan zeytinler belediyenin zeytinyağı fabrikasında geleneksel yöntemlerle sıkıldı. Aralarında bin 800 yılık Umay Nine isimli zeytin ağacının da bulunduğu ağaçlardan elde edilen zeytinyağları, 21 kategoride paketler halinde müzayede usulü ile satıldı. 3. kez düzenlenen müzayedeyi Nedim Atilla yönetirken, Umay Nine'den elde edilen zeytinyağının yarım litresi 30 bin liraya satıldı. Salih Değerli, 30 bin lira verdiği zeytinyağını, torunu Sami Değerli ile birlikte Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in elinden aldı.

ÖĞRENCİLERE BURS OLARAK VERİLECEK

Satıştan elde edilen gelir, öğrencilere burs olarak verilecek. Bin 800 yıllık zeytin ağacından elde edilen yarım litrelik zeytinyağı, geçen 22 bin liraya satılmıştı. Müzayedede diğer zeytinyağı şişelerinin bulunduğu paketler ise 21 kategoride toplam 17 bin 750 liraya alıcılarını buldu. Öte yandan, müzayede başlanmadan önce katılımcılara koku ve zeytinyağı tadımı eğitimi de verildi.

500 YAŞ VE ÜZERİ 200 AĞAÇ

Müzayede öncesi konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Teos, 2 bin 500 yıllık bir İyon kenti. İki limanı var, sanatçılar şehri olmakla ünlenmiş bir şehir. Aynı zamanda binlerce yıldır yaşayan zeytin ağaçlarımıza da ev sahipliği yapıyor. Bir yanıyla muazzam köklü bir kültürün kenti, bir yandan da muazzam bir doğal zenginliğin kenti. Bu müzayede ile ikisini birleştirerek farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün yaklaşık 200 civarındaki 500 üzeri ağacımızdan toplayarak sıktığımız ürünlerin müzayede usulü ile satışını gerçekleştireceğiz. Umarım rakamlar çok yükselir. Bence rakam ne kadar yükselirse yükselsin, onun kıymetini anlatmakta yetersiz kalacak. Zeytin, sağlıklı yaşamın sembolü. Biz sadece bu kıymetin bilinirliğine katkı sunmaya çalışacağız" dedi.

REKOR KIRILDI

İsmini Buket Uzuner'in kitap karakterinden alan Umay Nine ağacı hakkında konuşan Başkan Soyer, "Tam bir bilge ağaç. Üzerinde her daim meyvesi var. Bizim için bir umut, bir sembol. Bunun ne kadar kıymetli olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Müzayede farklı kategorilerde düzenlenecek. Son ürün, Umay Nine'den toplanan zeytinlerin sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağımız olacak. Geçen sene aynı ağaçtan elde edilen yarım litre zeytinyağı 22 bin liraya satılmıştı. O bile dünyanın en pahalı zeytinyağı unvanını almamıza yetmişti. Bu sene o rekoru kıracağız zannediyorum" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Seferihisar Davut Tunç Zeytin İzmir Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title