Haberler

Ziraat Bankası Elazığ Bölge Yöneticisi Oktay Karademir: "2 Bin 200 Ton Altının Yastık Altında...

Ziraat Bankası Elazığ Bölge Yöneticisi Oktay Karademir: "2 bin 200 ton altının yastık altında ekonomik faaliyetlerden yoksun bir şekilde muhafaza ediliyor" " Vade sonunda isteyen müşterilerimize fiziki altın olarak geri vereceğiz" " 3 aydan sonra altın bozdurulmak istenirse herhangi bir...

Ziraat Bankası Elazığ Bölge Yöneticisi Oktay Karademir: "2 bin 200 ton altının yastık altında ekonomik faaliyetlerden yoksun bir şekilde muhafaza ediliyor"

" Vade sonunda isteyen müşterilerimize fiziki altın olarak geri vereceğiz"

" 3 aydan sonra altın bozdurulmak istenirse herhangi bir kayba uğranılmayacak"

ELAZIĞ - Tahminlere göre 100 milyon dolar değerindeki 2 bin 200 ton altının yastık altında ekonomik faaliyetlerden yoksun bir şekilde muhafaza edildiğini belirten Ziraat Bankası Elazığ Bölge Yöneticisi Oktay Karademir, Kabul edecekleri altının 22 ve 24 ayar olacağını, sadece üzerinde değerli ve değersiz taş ile altın olmayan süslemeler olanları kabul edemeyeceklerini söyledi.

Ziraat Bankası Elazığ Bölge Yöneticisi Oktay Karademir, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

100 milyon dolar değerinde altının yastık altında olduğunun tahmin edildiğini belirten Ziraat Bankası Elazığ Bölge Yöneticisi Oktay Karademir, "Yani yaklaşık olarak 2 bin 200 ton altının yastık altında ekonomik faaliyetlerden yoksun bir şekilde muhafaza edildiğini tahmin ediliyor. Biz bankalar olarak yaklaşık 4, 5 senedir altın uygulamaları ile yastık altında bulunan altın cinsinden değerlerin ekonomiye kazandırılması amacıyla çalışmalar yapıyorduk ama hazine müsteşarlığımız bu anlamda bireysel yatırımcılara sunduğu herhangi bir ürün yoktu. O yüzdende şuanda ihraç edilmeye başlanan altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası uygulamaları bizim daha önce başlatmış olduğumuz yapının daha hızlı ve etkin bir şekilde amacına ulaşması yönünden önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu vesile ile de ekonomimize yastık altında durup hiçbir katkısı olmayan altın cinsinden değerlerin daha fazla katkı sağlayacağını inanıyoruz" dedi.

"6 ayda bir kira ödemesi "

Hazine müsteşarlığının bireysel yatırımcılara ellerindeki altınlara altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası olmak üzere iki ayrı ürün sunduğunu aktaran Karademir, "Bunlardan altın tahvili faizli bir getiri elde etmek isteyen müşterilere yönelik olarak sunulmuş bir üründür. 6 ayda yüzde 1,20 1 yılda ise yüzde 2,40 gibi normal altın mevduat hesaplarına uyguladığımız faizlerin daha üzerinde bir oranla müşterilerimizin hizmetine sunuluyor. Altına dayalı kira sertifikası, sertifika sahiplerinin altına endeksli gayrimenkul kira gelirlerinin paylar oranında dağıtılmasıdır. Her iki üründe de 6 ayda bir ödeme yapılması düşünülüyor. Altın tahvilinde 6 ayda bir faiz ödemesi kira sertifikasında 6 ayda bir kira ödemesi şeklinde bunu değerlendirmek mümkündür" ifadelerini kullandı.

" Vade sonunda isteyen müşterilerimize fiziki altın olarak geri vereceğiz"

Vatandaşların altınlarımızı evde muhafaza ederken saklama riski ile karşı karşıya kaldığını vurgulayan Karademir, "Kampanya ile birlikte vatandaşlarımızın altınlarını saklama maliyeti de ortadan kalkacak ve altınları devlet güvencesine muhafaza etmiş olacaklar. En önemli sağladığı avantaj ise bizim mevduat ürünlerinde yüzde 10 ile 18 tahvillerde yüzde 10 oranında bir gelir vergisi kesintisi var fakat bu kesinti bu iki üründe de elde edilecek gelirler üzerinden yüzde 0'dır. Buda çok önemli bir vergi avantajı sağlamış olacak. Altınlarını kendileri muhafaza eden insanlar herhangi bir getiri kazanmazken burada normal altın mevduatları üzerinde bir faizle ek getiri imkanına sahip olacaklar. Vadeden önce nasıl ki bir vatandaşımız ihtiyaç anında altınını bozduruyorsa ellerindeki tahvil ve sertifikaları yeniden bozdurma gibi bir imkana sahiplerdir. Vade sonunda isteyen müşterilerimize fiziki altın olarak geri vereceğiz" diye kaydetti.

'Taş ve süslemeli altınlar kabul edilmeyecek'

Elazığ'da kampanyanın 23 ile 27 Ekim tarihlerinde olacağı dile getiren Karademir, "Bize gelen altınları eksperimiz vasıtasıyla değerlendireceğiz. Altın hesaplarında vadesiz altın olarak bulunduracağız. Müteakip Çarşamba günüde ihraç işlemi gerçekleşmiş olacak. Müşterilerimizin şubelerimizde otomatik olarak açılacak yatırım hesaplarında tahvil ve kira sertifikası için müracaatları neticelenmiş olacak. Kabul edeceğimiz altın özellikleri 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. Sadece üzerinde değerli ve değersiz taş olan, reşat, altının üzerinde altın olmayan süslemeler olanları alamıyoruz. Eksperlerimiz altınları değerlendirecek ve birebir karşılığında altını alacaklar. Bırakın kaybı kuyumcuya götürdüğü zaman işçilik kaybı yaşayan müşterilerimiz işçilik kaybı da yaşamayacak. Müşterilerimizin ihraç işlemi gerçekleşene kadar müracaat edenlerin iade talepleri kabul edilemeyecek. Çünkü orada bir süreç işlemiş olacak ama ihraçtan sonra ilk 3 aya kadar hazine müsteşarlığının yapmış olduğu maliyetlerin bir kısmı karşılansın diye yüzde 1,5'luk bir iskonto olacak ama 3 aydan sonra altın bozdurulmak istenirse herhangi bir kayba uğranılmayacak. Üstüne üstlük işlemiş değeri ile beraber altınlarının karşılığını TL olarak almış olacaklar. Altın tahvilinde her 6 ayda bir işleyecek faizler ve kira sertifikasında her 6 ayda bir ödenecek tutarlar altın değeri üzerinde hesaplanıp müşterilerimizin hesaplarına TL olarak geçecek" diye bilgi verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ziraat Bankası Elazığ Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title